Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ok, no dobra. O to chodziło, zeby to upożądkować. Tylko, Tomek na litość.... to słuzy do sluchania muzyki. Nie daj się wciagnać w tą spiralę ;).

A z drugiej strony. Dzięki. Jesteś dowodem na to, ze nie zawsze... ;) gadam glupoty.

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 15.10.2025 o 21:35, Sundin997 napisał:

W dziale stereo.

SVS albo REL

Kino domowe Klipsch.

O niczym innym w zasadzie nie poczytasz.

Ten wpis zachęcił mnie aby się odezwać :)

Bo właśnie wygrzewam nówkę Cambridge Audio Minx X301, to takie maleństwo które ma dwie membrany 8 calowe, jedną aktywną i drugą bierną , więc ani to sub zamknięty ani otwarty, tzw. "passive radiator" . Sub stanął pod biurkiem , w małym pokoju 12m2 gdzie buduję od jakiegoś czasu nowy zestaw hi-fi. 

Wczoraj plumkał sobie na 45-55 dB, dzisiaj trochę wyżej na 60-65 dB. Ustawiłem póki co gain na 35% a odcięcie na ok 65 Hz, kolumny to Indiana Line Diva3. I co, i nic. Tzn nic złego się dzieje przy takim cichym słuchaniu, za to SCENA jest bardziej 3D, kolumny od razu urosły, dźwięk wypełnia przestrzeń gęściej. No podoba się! Nigdy wcześniej nie miałem suba tylko do muzy, zawsze kino domowe rządziło, aż do dzisiaj. 

Zawsze chodził mi po głowie REL, ale tej cenie musiałbym pokusić się na wieloletni używany egzemplarz, a ponieważ sub w swojej okolicy będzie miał wiele zasilaczy impulsowych, liniowych, dużego PC itd. to stwierdziłem że nie będę ryzykował (przydźwięk od wzmaka klasy AB). Za to SVS jednak budżet x2 , więc zaryzykowałem. Na razie za wcześniej na coś więcej po gra z 8h, ale póki co spełnia pokładane w nim nadzieje na uzupełnienie pasma i dociążenie kulturalnych DIVA3. 

Teraz przede mną zakup jakiegoś granitu pod spód, min 3 cm. I wygłuszenie ścianek pod biurkiem. Póki co chcę aby tam pozostał choć wiem że na logiko-fizykę miejsce jest słabe. 

Fajna jazda :)