Kacper Z Napisano wczoraj o 15:52 Napisano wczoraj o 15:52 (edytowany) Witam. Poszukuję kolumn podstawkowych + AMP do 4000 zł. W przyszłości ewentualne rozbudowanie o sub, jeśli będzie to konieczne w tak małym pokoju. Pokój: bardzo mały: 2x4 m. Podczas imprez chciałbym je wynieść na taras (muzyka nie musi być bardzo głośna, o to się nie martwię). Zastosowanie: muzyka, głównie mocno basowa (metal, rock, elektroniczna). Sporadycznie filmy i gry PC. Jednak nie chciałbym, żeby góra ucierpiała na rzecz basu. Źródło muzyki: głównie komputer (Tidal, Winamp, czyli wysokiej jakości pliki; Spotify czasami z telefonu) W tym momencie patrzę na ELAC Debut 3.0 B6.3 + WiiM Amp Pro. Przyszły opcjonalny sub to SVS SB-1000 Pro, chociaż muszę przyznać, że wizualnie bardzo mi się on nie podoba xd Co myślicie o tym zestawie? Głośniki będą musiały być na biurku. Niestety nie mam gdzie postawić stojaków. Edytowano wczoraj o 15:53 przez Kacper Z Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 16:07 Napisano wczoraj o 16:07 Możesz wrzucić jakieś zdjęcie lub plan pokoju z zaznaczonymi miejscami na monitory? Odpisz, cytując
Kacper Z Napisano wczoraj o 16:51 Autor Napisano wczoraj o 16:51 (edytowany) 44 minuty temu, KrólKiczu napisał: Możesz wrzucić jakieś zdjęcie lub plan pokoju z zaznaczonymi miejscami na monitory? Pokój jest daleko od marzenia hifi, ale trudno. Zdaję sobie sprawy, że nie wycisnę z niego pełni możliwości żadnych głośników, ale ja chcę możliwie ładny dźwięk. Nie zamierzam się bić o każdy uzyskany procent jakości dźwięku. Edytowano wczoraj o 16:52 przez Kacper Z Odpisz, cytując
Kacper Z Napisano wczoraj o 17:56 Autor Napisano wczoraj o 17:56 8 minut temu, KrólKiczu napisał: A słuchane ma być skąd? Będę siedział zaraz przy biurku, ewentualnie na łóżku, jeśli o to pytasz. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 18:29 Napisano wczoraj o 18:29 Na łóżku nie będziesz miał stereofonii , bo nie będziesz w osi kolumn. Także lepiej słuchać z krzesła, na którym na zdjęciu wiszą ciuchy. Odległość kolumn do miejsca odsłuchu mała, więc starczą jakieś maluchy . Tę kolumnę, która stanie od strony szafy, nieco odsuń od szafy, chociaż z 10-15 cm. Miejsce ogólnie masz kiepskie ,bo ciasno,ale na plus ,że przy Twoim budżecie możesz kupić całkiem spoko sprzęt,jak na tak trudne warunki. Koledzy i branża pewnie podrzucą konkretne modele,może nawet uda urwać coś z planowanego budżetu do kieszeni😁 Uda się😁 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Cześć 🙂 Niestety pokój i warunki są bardzo niesprzyjające pod kątem możliwości audio. Rozważyłbym niewielkie konstrukcje z rynku pro, one nieźle się sprawdzają w takich warunkach. Z opcji z rynku konsumenckiego sprawdziłbym na pewno KEF LSX II LT 🙂 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dałbym sobie spokój z subem na Twoim miejscu. Serio. W tak niewielkim pomieszczeniu i z takim ustawieniem widziałbym w ostateczności niewielkie, aktywne, biurkowe monitory. Zobacz np. na Audioengine A2+/HD3 w zestawie z podstawkami na biurko lub iLoud Micro Monitor - niepozorne, z bardziej studyjnym rodowodem. Tym drugim przyda się DAC do połączenia z komputerem. 1 Odpisz, cytując
Kacper Z Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) 4 godziny temu, Q21 napisał: Cześć 🙂 Niestety pokój i warunki są bardzo niesprzyjające pod kątem możliwości audio. Rozważyłbym niewielkie konstrukcje z rynku pro, one nieźle się sprawdzają w takich warunkach. Z opcji z rynku konsumenckiego sprawdziłbym na pewno KEF LSX II LT 🙂 Skłaniam się raczej ku KEF. Myślałem już o nich. Ze wszystkich recenzji, które obejrzałem/przeczytałem, ich zastosowanie wydaje się idealnie pasować do mojego sposobu użytkowania. Co do sub. Kupię te KEFy i zobaczymy. Czasami będę je przenosił do większego pokoju z TV bądź na zewnątrz na imprezy, więc sub może się przydać. Aktywne głośniki, które mają bardziej zamknięte, zintegrowane środowisko, chyba lepiej kupić sub również od KEF? Na reddicie bardzo dużo osób mówi, że te głośniki wręcz muszą mieć sub. Edytowano 4 godziny temu przez Kacper Z Odpisz, cytując
Q21 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Kwestia gustu najlepiej na start wypożyczyć te kolumny (w razie czego zapraszam) i sam sprawdzisz, czy sub jest konieczny. Odpisz, cytując
Kacper Z Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) 42 minuty temu, Q21 napisał: Kwestia gustu najlepiej na start wypożyczyć te kolumny (w razie czego zapraszam) i sam sprawdzisz, czy sub jest konieczny. Patrzylem też na AE300^2. Jak byście porównali je do wspomnianych KEF? Aha, ok. To są pasywne. Przekroczy to mój budżet. Edytowano 3 godziny temu przez Kacper Z Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Kacper Z napisał: Skłaniam się raczej ku KEF. Myślałem już o nich. Ze wszystkich recenzji, które obejrzałem/przeczytałem, ich zastosowanie wydaje się idealnie pasować do mojego sposobu użytkowania. Co do sub. Kupię te KEFy i zobaczymy. Czasami będę je przenosił do większego pokoju z TV bądź na zewnątrz na imprezy, więc sub może się przydać. Aktywne głośniki, które mają bardziej zamknięte, zintegrowane środowisko, chyba lepiej kupić sub również od KEF? Na reddicie bardzo dużo osób mówi, że te głośniki wręcz muszą mieć sub. Nie muszą mieć suba. Mam jeszcze spakowane w piwnicy pierwszą wersję Kef LSX i w 20 m2 grały tak, że sub był nie potrzebny. Tym bardziej u ciebie jak będziesz słuchał z odległości 1-1,5 metra , będzie bardzo dobrze bez suba. Sub może się przydać jak będziesz słuchał w większym pomieszczeniu , oddalony od kolumn powyżej 3 metrów. Musisz tylko pamiętać, że każdą kolumnę musisz podłączyć do prądu i do głównej z dwóch kolumienek, kablem doprowadzić internet. Dobrze, choć to nie jest konieczne połączyć obie kolumienki kablem, u mnie w 1 wersji był to kabel internetowy, grały lepiej gdy były połączone kablem niż tylko przez wifi. Edytowano 3 godziny temu przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jeżeli chcesz iść w stronę aktywnych kolumn zobacz sobie na Q acoustics M20. Miałem je u siebie kiedyś. Bardzo fajnie grają. Można regulować poziom basu. Wystarczy Ci jeszcze na dobre źródło np. Wiim Ultra. Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 34 minuty temu Napisano 34 minuty temu 1 godzinę temu, Maciej H napisał: Jeżeli chcesz iść w stronę aktywnych kolumn zobacz sobie na Q acoustics M20. Miałem je u siebie kiedyś. Bardzo fajnie grają. Można regulować poziom basu. Wystarczy Ci jeszcze na dobre źródło np. Wiim Ultra. Do Kefów nie potrzeba zródła. Mają bardzo dobrą aplikację do puszczania muzy z serwisów streamingowych, a jak ktoś woli to można z fona puszczać po UPnP na przykład z apki Mconnect. Odpisz, cytując
Recommended Posts