Skocz do zawartości

Nowy DAC/AMP od Fiio K13 R2R - pierwsze testy, porównania, opinie

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, Webster.brd napisał:

Dźwięk uległ lekkiemu ociepleniu i wydaje sie dokładniejszy. Bas wydaje się mocniej zaakcentowany. Więcej słychać. Nie myślałem ze na pierwszy rzut ucha usłyszę różnicę. A tu zaskoczenie

Miałem identycznie spostrzeżenia :)

Napisano

Koledzy, a nie boicie się tego SINAD na poziome 65db? To gorsze pomiary niż najtańsze daci za stówkę ;) Pewnie za sprawą r2r i lamp. Ale boję się, żeby sprzęt nie miał tylu zniekształceń, że muzyka zacznie brzmieć jak ze sprzętu vintage

Napisano

To się nie bój, sprzęt vintage potrafi zagrać bardzo przyjemnie.

Z jednym zastrzeżeniem, połącz sprzęt vintage ze współczesnymi  pełnopasmowymi kolumnami.

Wtedy nóżka chodzi sama.

A co do SINAD, to im wyższy, tym bardziej bezpłciowo brzmi przetwornik.

Spokojnie posłuchaj i sam oceń.

Dane nie grają.

Napisano
4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Moim zdaniem to nie r2r podbarwia tylko ds spłaszcza. Na starociach słychać. The Doors było dla mnie niesłuchalne, na R2R jest super.

Pomiary tego nie pokazują, aby DS spłaszczało. To R2R zniekształca (pomiary wykazują zniekształcenia). Stąd efekt.

16 godzin temu, Maciej H napisał:

W opisie jest napisane "odbiornik bluetooth"

Tak, ale nadal ma wyjścia analogowe i wejścia cyfrowe poza Bluetooth. Można go użyć jako Desktop DAC.

Napisano
59 minut temu, kaczadupa napisał:

I jak widać czasem to pomaga, brzmi przyjemniej. 

Tak, ale pewnie to też zależy od reszty toru. Nie ze wszystkim zagra przyjemniej. Trzeba testować.