Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witajcie moi drodzy!

Biję się z myślami ws zakupu głośników. W grę wchodzą wymienione w tytule B&W 707 S3 oraz KEF LS50 Meta. Pierwsze z nich miałem okazję odsłuchać ze swoim wzmacniaczem (niestety nie w swoim salonie) i brzmiały przepięknie. Także po odsłuchu sobie odkładałem piniondz wesoło. Jednakowoż w międzyczasie promka na nie się skończyła, cena wzrosła całkiem sporo, dlatego zacząłem się zastanawiać czy może jednak nie KEFy, szczególnie, że teraz można je dostać w bardzo fajnej cenie.

Mam wzmacniacz NAD C368, także jeśli chodzi o moc to powinno być OK. Pomieszczenie raczej nie za wielkie - 16m2, także jeśli chodzi o moc to raczej obie opcje spoko. 

Na plus B&W jest to, że je słyszałem. Mają też tą zaletę, że zchodzą z dźwiękiem niżej niż KEFy. Minus - trzeba czekać albo na promkę, albo aż się uzbiera piniondz :D

KEF - nie mają bass reflexu z tyłu, a będą głośniki musiały być ze 20cm od ściany - ewentualnie mogę dołożyć na ścianie matę, żeby nieco stamtąd odbić odjąć. Rozważam też w przyszłości dobranie subwoofera, więc brak w basie da się zniwelować.

Co myślicie, która opcja lepsza?

Edytowano przez YessMasster
Napisano
47 minut temu, YessMasster napisał:

KEF - nie mają bass reflexu z tyłu, 

Mają.

47 minut temu, YessMasster napisał:

Mają też tą zaletę, że zchodzą z dźwiękiem niżej niż KEFy. 

Wątpię.

Obie konstrukcje wybitne (choć słuchałem wersji S2, a nie najnowszej S3). Co nie kupisz, będzie dobrze.

Kup wysyłkowo LS-y. Posłuchaj w swoim ustawieniu. Jak nie przypasują, to odeślesz i kupisz sobie używane 707S3.

Napisano
1 godzinę temu, YessMasster napisał:

KEF - nie mają bass reflexu z tyłu, a będą głośniki musiały być ze 20cm od ściany (...) Co myślicie, która opcja lepsza?

Szczerze, to najlepsza byłaby opcja z większym odsunięciem kolumn. :) Paczki tej klasy (nieważne jakiej marki) zasługują na lepsze ustawienie. Jesteś pewien, że nic się nie da zrobić (standy)?

Napisano
1 minutę temu, Rafał S napisał:

Szczerze, to najlepsza byłaby opcja z większym odsunięciem kolumn. :) Paczki tej klasy (nieważne jakiej marki) zasługują na lepsze ustawienie. Jesteś pewien, że nic się nie da zrobić (standy)?

Dzieciaki, pies, no i fakt, że to jednak nieduży salon - będzie ciężko :(