YessMasster Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) Witajcie moi drodzy! Biję się z myślami ws zakupu głośników. W grę wchodzą wymienione w tytule B&W 707 S3 oraz KEF LS50 Meta. Pierwsze z nich miałem okazję odsłuchać ze swoim wzmacniaczem (niestety nie w swoim salonie) i brzmiały przepięknie. Także po odsłuchu sobie odkładałem piniondz wesoło. Jednakowoż w międzyczasie promka na nie się skończyła, cena wzrosła całkiem sporo, dlatego zacząłem się zastanawiać czy może jednak nie KEFy, szczególnie, że teraz można je dostać w bardzo fajnej cenie. Mam wzmacniacz NAD C368, także jeśli chodzi o moc to powinno być OK. Pomieszczenie raczej nie za wielkie - 16m2, także jeśli chodzi o moc to raczej obie opcje spoko. Na plus B&W jest to, że je słyszałem. Mają też tą zaletę, że zchodzą z dźwiękiem niżej niż KEFy. Minus - trzeba czekać albo na promkę, albo aż się uzbiera piniondz KEF - nie mają bass reflexu z tyłu, a będą głośniki musiały być ze 20cm od ściany - ewentualnie mogę dołożyć na ścianie matę, żeby nieco stamtąd odbić odjąć. Rozważam też w przyszłości dobranie subwoofera, więc brak w basie da się zniwelować. Co myślicie, która opcja lepsza? Edytowano 13 godzin temu przez YessMasster Odpisz, cytując
Kraft Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 47 minut temu, YessMasster napisał: KEF - nie mają bass reflexu z tyłu, Mają. 47 minut temu, YessMasster napisał: Mają też tą zaletę, że zchodzą z dźwiękiem niżej niż KEFy. Wątpię. Obie konstrukcje wybitne (choć słuchałem wersji S2, a nie najnowszej S3). Co nie kupisz, będzie dobrze. Kup wysyłkowo LS-y. Posłuchaj w swoim ustawieniu. Jak nie przypasują, to odeślesz i kupisz sobie używane 707S3. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, YessMasster napisał: KEF - nie mają bass reflexu z tyłu, a będą głośniki musiały być ze 20cm od ściany (...) Co myślicie, która opcja lepsza? Szczerze, to najlepsza byłaby opcja z większym odsunięciem kolumn. Paczki tej klasy (nieważne jakiej marki) zasługują na lepsze ustawienie. Jesteś pewien, że nic się nie da zrobić (standy)? Odpisz, cytując
YessMasster Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, Rafał S napisał: Szczerze, to najlepsza byłaby opcja z większym odsunięciem kolumn. Paczki tej klasy (nieważne jakiej marki) zasługują na lepsze ustawienie. Jesteś pewien, że nic się nie da zrobić (standy)? Dzieciaki, pies, no i fakt, że to jednak nieduży salon - będzie ciężko Odpisz, cytując
Q21 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu KEFy LS50 Meta to bardzo udane kolumny ale w mojej ocenie warunkiem koniecznym jest umiejscowienie ich w bliskim polu. Na pewno nie sprawdzą się w pomieszczeniach powyżej 20m2 natomiast u Ciebie powinno być w porządku. NAD C368 nie będzie miał najmniejszego problemu z napędzeniem tych kolumn. Względem Bowersów zyskasz większą soczystość i barwę na średnicy. Góra będzie spokojniejsza i zgubią nieco detalu ale poprawi się scena dźwiękowa na szerokość. Warto byłoby skonfrontować obie kolumny. W razie chęci przetestowania LS50 wiesz gdzie nas szukać Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Małe kolumny i nieco różni się barwa środka i góry. Bowers jeśli urzekł Cie dokładnością, separacją , sterofonią to możesz nieco nie miec tego w KEF. Tu bedzie wokal i znikanie głośników w budowaniu głebi. Obie zalety połączy Argon Amphion 0 czy model 1. Jak na takie maluchy to grają olbrzymim dzwiekiem. Ale wymagają nieco więcej odległości od tylnej czy bocznej sciany. Odpisz, cytując
Recommended Posts