Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@Q21, @Planeta Dźwięku oraz miłośnicy Spendora - pytanie jak w temacie wątku. 
Dla siebie widzę trzy opcje - Spendor Classic 4/5 (lubię małe monitory w obudowie zamkniętej - dokładnie to aż jeden :) ), Spendor Classic 3/1 czy zgrabna podłogowa konstrukcja Spendor A 2.2.

Gdzie dostanę najwięcej smaku i aromatu  Spendora? 

Z góry dzięki. 

Napisano

Według nas, doświadczyć uroku Spendora można na trzy sposoby, zgodnie z liczbą serii. A - jak Volkswagen, popularne, zwinne, dynamiczne, uniwersalne. Classic - jak BBC, dojrzałe, ułożone i przyjemne. D - jak 3D, przestrzenne, szczegółowe i konturowe. Każde mają w sobie coś ciekawego, ale to chyba Classic ma to coś "bardziej" i mamy je na miejscu :)

Napisano

Zgadzam się poniekąd z przedmówcą. Nie słuchałem wszystkich modeli a szkoda. 

Ale każda linia prezentuje nieco inny dźwięk .

Classic mam wrażenie że jest bardziej dla doświadczonego audiofila. Lubiącego czystość dokładnosc. Barwę  i srodek. 

Seria D to brzmienie bardziej rozrywkowe. Bez nudy. Mocniejsze. Dla osób ceniących mocniejszy przekaz. 

A z kolei to poniekąd połączenie obu. 

Ale nie słuchałem wszystkich :(

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Według nas, doświadczyć uroku Spendora można na trzy sposoby, zgodnie z liczbą serii. A - jak Volkswagen, popularne, zwinne, dynamiczne, uniwersalne. Classic - jak BBC, dojrzałe, ułożone i przyjemne. D - jak 3D, przestrzenne, szczegółowe i konturowe. Każde mają w sobie coś ciekawego, ale to chyba Classic ma to coś "bardziej" i mamy je na miejscu :)

Rozumiem, że Classic nie są dynamiczne i uniwersalne, seria A nie jest przyjemna, przestrzenna, a seria D nie jest ani dynamiczna ani przyjemna?

Napisano

Bez przesady, jakoś trzeba było opisać, gdzie każda seria stawia akcent na tle pozostałych. Ja tam zrozumiałem przekaz i…

…postawię na klasycznego Spendora. :) 

ps. Mam nadzieję, że Spendora uda się porównać bezpośrednio z grubą rybą czyli  Dynaudio Contour 20 Black Edition. 

Napisano
7 godzin temu, kaczadupa napisał:

Spendor Classic 4/5 (lubię małe monitory w obudowie zamkniętej

Uważaj! Na tych głośniczkach powinno być ostrzeżenie Ministra Zdrowia - to uzależnia! :) 

Sugden wie, co robi, że na wystawach zawsze łączy się ze Spendorem. 

Napisano
Przed chwilą, il Dottore napisał:

powinno być ostrzeżenie Ministra Zdrowia - to uzależnia! :)

Nadal żyję, a nawet właśnie pędzę rowerem po terapii Harbethem więc i Spendora przeżyję. :)
Ps. …chociaż testy krwi nadal wykazują śladowe ilości wokali z Harbeth M30.3 XD2… i nie wiem czy jest możliwe całkowite wyleczenie. ;) 

Napisano

Adam Spendor Classic zostanie Ci we krwi i w głowie na długo. Na ostatnim zlocie w Warszawie grały Classic chyba 2/3 z Octave. Dla mnie to było najlepsze brzmienie na tym zlocie. Ja nie kupiłem Spendorów z jednego powodu. W mojej okolicy a więc i w Twojej nie ma dystrybutora a nie zamawiam kolumn przez firmy kurierskie. 

Napisano
31 minut temu, Slawko69 napisał:

Adam Spendor Classic zostanie Ci we krwi i w głowie na długo. Na ostatnim zlocie w Warszawie grały Classic chyba 2/3 z Octave. Dla mnie to było najlepsze brzmienie na tym zlocie. Ja nie kupiłem Spendorów z jednego powodu. W mojej okolicy a więc i w Twojej nie ma dystrybutora a nie zamawiam kolumn przez firmy kurierskie. 

Przy takim wydatku, najbezpieczniej wsiąść w auto i przywieść do domu. 

Choć jestem zdaniem, że można jeszcze poprosić o wysyłkę sprzętu na palecie.

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Wypożyczę Classic 3/1. 

Tymczasem pewien nasz forumowy kolega (ujawni się, jeśli będzie chciał) kupił w Nautilusie S40, a potem przypadkiem, przejeżdżając niedaleko wpadł ponownie do salonu. Usłyszał Contour 20BE i było pozamiatane. Dopłacił różnicę i jest w siódmym niebie. Tak tylko mówię. :) 

Napisano (edytowany)

Spendor Classic 4/5 spokojnie styknie. Plus ew. jakiś sympatyczny subik. Ale (z własnego doświadczenia z małymi paczkami ze stajni BBC) nie jest to warunek sine qua non. Jednak daje masę, slam i głębię. 

Jednak już same 4/5 wynoszą słuchacza na orbitę. Mam szczęście, że jest dealer u mnie we wsi. Słuchałem ich z integrą Pass i to jest bajka po prostu. Troszkę inne granie, niż ja preferuję ale szokujące dobre. Jak mawiali na Szkolnej: okuratne! Odkąd posłuchałem 4/5 to wcale nie tęsknię za większymi modelami z serii Classic. To nie jest entry level, zapewniam.

Edytowano przez il Dottore