Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, il Dottore napisał:

Te Spendory to nie są głośniki do budżetówki.

Szanuję zdanie ale się nie zgadzam. 

Jak określić kwotę, gdzie kończy się budżetówka? Czy u Spendora nie siedzą budżetowe przetworniki? A jednak gęba się cieszy, gdy grają, i to z Regą.  

Można też napisać - wzmacniacz za 100kzł nie jest do Classic 3/1 bo to budżetówka a to przecież głośniki, obok akustyki, mają największy wpływ na to co słyszymy.

Trochę  drogich wzmacniaczy u siebie miałem (jeden mam nadal) i jestem spokojny z Elexem. Ten wzmacniacz stawia bardziej na wypełnienie niż precyzję, raczej pomaga (z wyczuciem :) ) jasnym czy suchym realizacjom. To nie jest pomysł na brzmienie w stylu drogich piecy od Rotela czy Hegla. Ale nie idzie też totalnie w jednym kierunku jak pogrubienie czy bardzo wyraźne ocieplenie.

19 minut temu, Rafał S napisał:

Być może. Ale nie słyszałeś jeszcze 19-tek. ;) 

Tak, to podobno większe siódemki, patrząc przez pryzmat bliskości środka. Niestety osobiście nie mogę potwierdzić. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
7 godzin temu, Rafał S napisał: 

Nie słuchałem. Ale gdyby zmiany były rewolucyjne, to nie ograniczyliby się do dodania dwójki na końcu nazwy, tylko dodali słowo Revolution albo nazwali to Super Radialem i przekonywali wszystkich nabywców starszych paczek, że czas na wymianę. 

Jak obserwuję poczynania właściciela Harbetha i tego co pisze na swoim forum, to wygląda to dla mnie na tuning charakterystyki jego głośników na poziomie zwrotnic. I co zrozumiałe wraz z wiekiem i związaną z tym zmianą charakterystyki swojego słuchu (mniej wysokich słyszy) stroi swoje monitory w kierunku większej otwartości (więcej wyższego środka i samych wysokich). 
Robi to bardzo subtelnie, co mogłem stwierdzić mając u siebie jednocześnie P3Esr bez i z XD. To było praktycznie to samo brzmienie, ciut inaczej doprawione. Szczypta soli i pieprzu ;)

Co do „nowego” Radiala to przekaz był taki, że stracił dostawcę jednego składnika do produkcji swoich membran i szukał innego, który zapewni oczekiwane właściwości jakiegoś polimeru. W końcu znalazł, ale nigdy nie napisał, że ten nowszy jest lepszy. On by nie zmieniał dotychczasowego składu, gdyby wciąż miał dostępne „stare” materiały.

Napisano
8 godzin temu, kaczadupa napisał:

ATC SCM 7 to dla mnie niedościgniona namacalność wokali

Napiszę tylko że w chałupie miałem dziesiątki głośników (podłogówki i monitory), część moja, część na testy i trochę dla kolegów z Polski, w Holandii ceny używanych bardziej realne. Kupiłem ATC scm 7 z ciekawości, grały u mnie 2 tygodnie......sprzedałem bez żalu a nawet z ulgą za tą samą kasę. I niech to będzie moja recenzja na ich temat. Pozdrawiam 😉

Napisano
7 godzin temu, Rafał S napisał:

@il Dottore ma rację co do 3/1 - tutaj trzeba dobrego, soczyście grającego wzmacniacza. Dla Ciebie to Rega jest soczysta - ok, jest, ale jak na budżetowy tran w klasie AB. A ja mówię o soczystości dobrej mocnej lampy, nasyconej hybrydy, czy rasowej klasy A.

To prawda. Gdy postawiłem spendory i miałem połączone z dość fajną końcówką AB, znajomy od razu stwierdził "to teraz brakuje fajnej końcówki klasy A" Nie miałem wyjścia.  

Tak sobie myślę, że wstawiając mocny piec to i bas z innymi paczkami dał by radę ogarnąć w pomieszczeniu.