kaczadupa Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu (edytowany) 6 godzin temu, il Dottore napisał: Te Spendory to nie są głośniki do budżetówki. Szanuję zdanie ale się nie zgadzam. Jak określić kwotę, gdzie kończy się budżetówka? Czy u Spendora nie siedzą budżetowe przetworniki? A jednak gęba się cieszy, gdy grają, i to z Regą. Można też napisać - wzmacniacz za 100kzł nie jest do Classic 3/1 bo to budżetówka a to przecież głośniki, obok akustyki, mają największy wpływ na to co słyszymy. Trochę drogich wzmacniaczy u siebie miałem (jeden mam nadal) i jestem spokojny z Elexem. Ten wzmacniacz stawia bardziej na wypełnienie niż precyzję, raczej pomaga (z wyczuciem ) jasnym czy suchym realizacjom. To nie jest pomysł na brzmienie w stylu drogich piecy od Rotela czy Hegla. Ale nie idzie też totalnie w jednym kierunku jak pogrubienie czy bardzo wyraźne ocieplenie. 19 minut temu, Rafał S napisał: Być może. Ale nie słyszałeś jeszcze 19-tek. Tak, to podobno większe siódemki, patrząc przez pryzmat bliskości środka. Niestety osobiście nie mogę potwierdzić. Edytowano 15 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 7 godzin temu, Rafał S napisał: Nie słuchałem. Ale gdyby zmiany były rewolucyjne, to nie ograniczyliby się do dodania dwójki na końcu nazwy, tylko dodali słowo Revolution albo nazwali to Super Radialem i przekonywali wszystkich nabywców starszych paczek, że czas na wymianę. Jak obserwuję poczynania właściciela Harbetha i tego co pisze na swoim forum, to wygląda to dla mnie na tuning charakterystyki jego głośników na poziomie zwrotnic. I co zrozumiałe wraz z wiekiem i związaną z tym zmianą charakterystyki swojego słuchu (mniej wysokich słyszy) stroi swoje monitory w kierunku większej otwartości (więcej wyższego środka i samych wysokich). Robi to bardzo subtelnie, co mogłem stwierdzić mając u siebie jednocześnie P3Esr bez i z XD. To było praktycznie to samo brzmienie, ciut inaczej doprawione. Szczypta soli i pieprzu Co do „nowego” Radiala to przekaz był taki, że stracił dostawcę jednego składnika do produkcji swoich membran i szukał innego, który zapewni oczekiwane właściwości jakiegoś polimeru. W końcu znalazł, ale nigdy nie napisał, że ten nowszy jest lepszy. On by nie zmieniał dotychczasowego składu, gdyby wciąż miał dostępne „stare” materiały. 3 Odpisz, cytując
mariol Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 8 godzin temu, il Dottore napisał: To może ja pomogę: Oooo taaakkk, kosmiczny Spendor Odpisz, cytując
misiekx Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 8 godzin temu, kaczadupa napisał: ATC SCM 7 to dla mnie niedościgniona namacalność wokali Napiszę tylko że w chałupie miałem dziesiątki głośników (podłogówki i monitory), część moja, część na testy i trochę dla kolegów z Polski, w Holandii ceny używanych bardziej realne. Kupiłem ATC scm 7 z ciekawości, grały u mnie 2 tygodnie......sprzedałem bez żalu a nawet z ulgą za tą samą kasę. I niech to będzie moja recenzja na ich temat. Pozdrawiam 😉 2 Odpisz, cytując
mariol Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 7 godzin temu, Rafał S napisał: @il Dottore ma rację co do 3/1 - tutaj trzeba dobrego, soczyście grającego wzmacniacza. Dla Ciebie to Rega jest soczysta - ok, jest, ale jak na budżetowy tran w klasie AB. A ja mówię o soczystości dobrej mocnej lampy, nasyconej hybrydy, czy rasowej klasy A. To prawda. Gdy postawiłem spendory i miałem połączone z dość fajną końcówką AB, znajomy od razu stwierdził "to teraz brakuje fajnej końcówki klasy A" Nie miałem wyjścia. Tak sobie myślę, że wstawiając mocny piec to i bas z innymi paczkami dał by radę ogarnąć w pomieszczeniu. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 4 godziny temu, mariol napisał: Nie miałem wyjścia. Zdradzisz, z czym teraz grają? Odpisz, cytując
mariol Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Publicznie nie. Ale zerknij na priv. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 16 godzin temu, Sipo napisał: To groźba? Glasgow 😛 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 13 godzin temu, kaczadupa napisał: Tak, to podobno większe siódemki, patrząc przez pryzmat bliskości środka. Niestety osobiście nie mogę potwierdzić. Może jednak kiedyś się skusisz na wypożyczenie. Byłby to dość naturalny kierunek, skoro niemal wszystko inne wracało zawsze do sklepów. A skoro o tym mowa - Spendory już spakowane? Może podzielisz się jeszcze jakimiś wrażeniami przed odesłaniem? Edytowano 2 godziny temu przez Rafał S Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Adamie Twoje milczenie mnie niepokoi 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 25 minut temu, Rafał S napisał: Spendory już spakowane? Będzie po męsku. Spendor nie brzmi tak, żebym chciał nim zastąpić ATC SCM 7. Podobają się, dobre brzmienie, dobre głośniki ale SCM 7 dla mnie lepsze. Spendory nie powtórzą sukcesu Harbeth M30.3 XD2. Chyba, że Naim coś wywinie ale to sprawdzę najszybciej w sobotę, może piątek. Rafał. Teraz „gruba ryba” (Dynaudio Contour 20 BE) czyli najlepsze przetworniki, najlepsze skrzynki, najlepsze warunki akustyczne do pomiarów, wiele kultowych konstrukcji, wszystko na najwyższym poziomie. Może chociaż Dynaudio powalczy z Alanem jak równy z równym. Może… Sławek. Wolę ProAc D2R, przykro mi. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Może spróbuj posłuchać trochę dłużej. Miałem podobnie z Tnadberg Studio Monitor. Zasugerowałem się opiniami, ze one do tranzystora, ale dla mnie zagrały zbyt środkiem pasma. Na próbę włączyłem z lampą i tu pełne zaskoczenie. Jest wszystko czego chciałem. PS. Myślę, że połączenie Spendora z NADem będzie zbyt ciepłe. No , ale to tylko moje domysły. Edytowano 1 godzinę temu przez Rega Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu No i krótko i na temat. Nie podoba się, to nie ma co się razem męczyć, z takich związków nic nie będzie na dłuższą metę. A co do scm 7 to @Kraft już jakieś wnioski masz? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Adam, rozwalasz system. Wsadzą Cię za próbę obalenia obowiązującego paradygmatu. W najlepszym przypadku zgilotynują Ci uszy. 2 Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Adamie nie masz powodu aby było Ci przykro. Spróbowałeś czegoś nowego. Być może Rega i Spendor to nie najlepsze połączenie Być może opinia , że do Spendora najlepsza jest lampa jest prawdziwa. Tak czy owak daj im jeszcze pograć kilka dni. A czy ProAc lepszy? Pewnie dla jednych lepszy dla innych nie. Mnie powoli dopada nerwowa i zaczynam myśleć o zmianie wzmacniacza. 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 20 minut temu Napisano 20 minut temu @kaczadupa Adam, nie przejmuj się tym, że Rega nie pasuje do Spendorów. Wiele wzmacniaczy do nich nie pasuje. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 9 minut temu Autor Napisano 9 minut temu A co Tobie Rafał nie pasuje w połączeniu Regi Elex mk4 z Classic 3/1? Odpisz, cytując
Recommended Posts