Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, il Dottore napisał:

Te Spendory to nie są głośniki do budżetówki.

Szanuję zdanie ale się nie zgadzam. 

Jak określić kwotę, gdzie kończy się budżetówka? Czy u Spendora nie siedzą budżetowe przetworniki? A jednak gęba się cieszy, gdy grają, i to z Regą.  

Można też napisać - wzmacniacz za 100kzł nie jest do Classic 3/1 bo to budżetówka a to przecież głośniki, obok akustyki, mają największy wpływ na to co słyszymy.

Trochę  drogich wzmacniaczy u siebie miałem (jeden mam nadal) i jestem spokojny z Elexem. Ten wzmacniacz stawia bardziej na wypełnienie niż precyzję, raczej pomaga (z wyczuciem :) ) jasnym czy suchym realizacjom. To nie jest pomysł na brzmienie w stylu drogich piecy od Rotela czy Hegla. Ale nie idzie też totalnie w jednym kierunku jak pogrubienie czy bardzo wyraźne ocieplenie.

19 minut temu, Rafał S napisał:

Być może. Ale nie słyszałeś jeszcze 19-tek. ;) 

Tak, to podobno większe siódemki, patrząc przez pryzmat bliskości środka. Niestety osobiście nie mogę potwierdzić. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
7 godzin temu, Rafał S napisał: 

Nie słuchałem. Ale gdyby zmiany były rewolucyjne, to nie ograniczyliby się do dodania dwójki na końcu nazwy, tylko dodali słowo Revolution albo nazwali to Super Radialem i przekonywali wszystkich nabywców starszych paczek, że czas na wymianę. 

Jak obserwuję poczynania właściciela Harbetha i tego co pisze na swoim forum, to wygląda to dla mnie na tuning charakterystyki jego głośników na poziomie zwrotnic. I co zrozumiałe wraz z wiekiem i związaną z tym zmianą charakterystyki swojego słuchu (mniej wysokich słyszy) stroi swoje monitory w kierunku większej otwartości (więcej wyższego środka i samych wysokich). 
Robi to bardzo subtelnie, co mogłem stwierdzić mając u siebie jednocześnie P3Esr bez i z XD. To było praktycznie to samo brzmienie, ciut inaczej doprawione. Szczypta soli i pieprzu ;)

Co do „nowego” Radiala to przekaz był taki, że stracił dostawcę jednego składnika do produkcji swoich membran i szukał innego, który zapewni oczekiwane właściwości jakiegoś polimeru. W końcu znalazł, ale nigdy nie napisał, że ten nowszy jest lepszy. On by nie zmieniał dotychczasowego składu, gdyby wciąż miał dostępne „stare” materiały.

Napisano
8 godzin temu, kaczadupa napisał:

ATC SCM 7 to dla mnie niedościgniona namacalność wokali

Napiszę tylko że w chałupie miałem dziesiątki głośników (podłogówki i monitory), część moja, część na testy i trochę dla kolegów z Polski, w Holandii ceny używanych bardziej realne. Kupiłem ATC scm 7 z ciekawości, grały u mnie 2 tygodnie......sprzedałem bez żalu a nawet z ulgą za tą samą kasę. I niech to będzie moja recenzja na ich temat. Pozdrawiam 😉

Napisano
7 godzin temu, Rafał S napisał:

@il Dottore ma rację co do 3/1 - tutaj trzeba dobrego, soczyście grającego wzmacniacza. Dla Ciebie to Rega jest soczysta - ok, jest, ale jak na budżetowy tran w klasie AB. A ja mówię o soczystości dobrej mocnej lampy, nasyconej hybrydy, czy rasowej klasy A.

To prawda. Gdy postawiłem spendory i miałem połączone z dość fajną końcówką AB, znajomy od razu stwierdził "to teraz brakuje fajnej końcówki klasy A" Nie miałem wyjścia.  

Tak sobie myślę, że wstawiając mocny piec to i bas z innymi paczkami dał by radę ogarnąć w pomieszczeniu.

Napisano (edytowany)
13 godzin temu, kaczadupa napisał:

Tak, to podobno większe siódemki, patrząc przez pryzmat bliskości środka. Niestety osobiście nie mogę potwierdzić. 

Może jednak kiedyś się skusisz na wypożyczenie. Byłby to dość naturalny kierunek, skoro niemal wszystko inne wracało zawsze do sklepów. A skoro o tym mowa - Spendory już spakowane? ;) 

Może podzielisz się jeszcze jakimiś wrażeniami przed odesłaniem? :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano
25 minut temu, Rafał S napisał:

Spendory już spakowane?

Będzie po męsku. 

Spendor nie brzmi tak, żebym chciał nim zastąpić ATC SCM 7. Podobają się, dobre brzmienie, dobre głośniki ale SCM 7 dla mnie lepsze.
Spendory nie powtórzą sukcesu Harbeth M30.3 XD2. Chyba, że Naim coś wywinie ale to sprawdzę najszybciej w sobotę, może piątek.

Rafał. 
Teraz „gruba ryba” (Dynaudio Contour 20 BE) czyli najlepsze przetworniki, najlepsze skrzynki, najlepsze warunki akustyczne do pomiarów, wiele kultowych konstrukcji,  wszystko na najwyższym poziomie. Może chociaż Dynaudio powalczy z Alanem jak równy z równym. Może…

Sławek.

Wolę ProAc D2R, przykro mi. :) 

Napisano (edytowany)

Może spróbuj posłuchać trochę dłużej. Miałem podobnie z Tnadberg Studio Monitor. Zasugerowałem się opiniami, ze one do tranzystora, ale dla mnie zagrały zbyt środkiem pasma. Na próbę włączyłem z lampą i tu pełne zaskoczenie. Jest wszystko czego chciałem. 

PS. Myślę, że połączenie Spendora z NADem będzie zbyt ciepłe. No , ale to tylko moje domysły.

Edytowano przez Rega
Napisano

Adamie nie masz powodu aby było Ci przykro. Spróbowałeś czegoś nowego. Być może Rega i Spendor to nie najlepsze połączenie

Być może opinia , że do Spendora najlepsza jest lampa jest prawdziwa. Tak czy owak daj im jeszcze pograć kilka dni. A czy ProAc lepszy? Pewnie dla jednych lepszy dla innych nie.

Mnie powoli dopada nerwowa i zaczynam myśleć o zmianie wzmacniacza.

Napisano (edytowany)
37 minut temu, kaczadupa napisał:

A co Tobie Rafał nie pasuje w połączeniu Regi Elex mk4 z Classic 3/1? :) 

To chyba oczywiste - to, że nie Tobie się ono nie podoba, co z kolei oznacza powrót do scm7. ;) 

Natomiast w połączeniu Normy z Classic 2/3 poza sopranami (myślę, że obiektywnie najsłabszą częścią kolumn) brakowało mi też trochę nasycenia. I to już moim zdaniem była kwestia braku zgrania pieca z paczkami, a nie czegoś, co można zwalić na same monitory, czy akustykę.

W każdym razie,  obstawiałbym, że zarówno D2R, jak i niesprawdzone jeszcze Contour 20BE są lepszym wyborem do czystego trana w klasie AB. Dla mnie Spendor ma w sobie taką męską surowość, która aż się prosi o żeński pierwiastek po stronie amplifikacji. :) 

Natomiast w kontekście Contour 20BE: nie wiem, na ile Elex mk4 lubi się z 4-omowymi kolumnami. Producent nie podaje mocy dla tej impedancji. Wiem, ludzie podpinają i często im to gra (u Michała słabszy mocowo Elex R radził sobie z S25), ale jednak coś zdecydowało o tym, że Rega publikuje dane tylko dla 8 i 6 omów. Poza tym, te 20BE to już naprawdę zasługują na coś więcej, bo z Elexem idziemy w cenowy mezalians.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
23 minuty temu, Rafał S napisał:

Poza tym, te 20BE to już naprawdę zasługują na coś więcej

Jak zasłużą, to dostaną. Najpierw niech się wykażą z dobrym wzmacniaczem a potem będziemy myśleć o rarytasach. 

Napisano
20 minut temu, kaczadupa napisał:

Najpierw niech się wykażą z dobrym wzmacniaczem

Tak, jeśli kolumny za niemal 30 tysiaków mają takie wypas komponenty to zdecydowanie zasługują na dobrą amplifikację. 

W tej cenie tak sobie myślę, że Serblin Accordo też nie powinno się pominąć. 

Cieszą i ucho i oko - WAF bardzo wysoki!

4.png