Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
6 godzin temu, kaczadupa napisał:

To i ja coś zaproponuję. 

IMG_6896.jpeg

Rozmawiałem z wystawcą na AVS w tym roku (o czym chyba już pisałem). PODOBNO delikatniejsza góra, bardziej namacalna średnica i mocniejszy bas. A może coś pokręciłem 🤔.

Napisano (edytowany)

Wracając po długiej podróży ;) przez wiele fajnych propozycji niewielkich monitorów dodam tylko, że na moje ucho średnica ATC SCM 7 ma w sobie z jednej strony troszkę więcej ciepła, wokale są bardziej  dociążone a z drugiej kontruje to większą ekspresją, dynamiką  jak w trochę „uśpionej” na tle ATC średnicy KEF LS50 Meta.  Mówię cały czas o średnicy bo oczywiście siła przebicia i dynamika niskich tonów dla KEFa bez żadnej dyskusji. 
I chyba kolejny raz środek ATC zatrzyma mnie przy nich. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

Rozmawiałem z wystawcą na AVS w tym roku (o czym chyba już pisałem). PODOBNO delikatniejsza góra, bardziej namacalna średnica i mocniejszy bas. 

Dla mnie ten opis brzmi b. zachęcająco. Adam - bierz w ciemno! :) 

7 godzin temu, kaczadupa napisał:

To i ja coś zaproponuję. 

Twoja propozycja trafi na forumowe głosowanie. Chłopaki - zgadzamy się, żeby Adam je wypożyczył i przetestował, czy damy mu inne zlecenie? ;) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)

Nie ma żadnego schematu czasowego u ATC. Może być tak, że przez najbliższe 10 lat nic nie odświeżą. Jedynie przy dużych zamówieniach przez dystrybutorów potrafią wypuścić jakieś nowe wykończenia. Obecne ATC SCM 11 klepią bez zmian od 2013 roku. Siódemki v3 to samo. A jeszcze ostatnio ATC przeżywa renesans u Angoli więc wątpię , żeby im się opłacało coś zmieniać. 

Napisano
10 godzin temu, kaczadupa napisał:

Nie ma żadnego schematu czasowego u ATC. Może być tak, że przez najbliższe 10 lat nic nie odświeżą. 

Mnie to krzepi. Miło że są firmy ignorujące konkurencję, która wypuszcza co kilka lat nowe modele. (Postęp jest oczywiście wskazany, ale pod warunkiem, że to faktycznie postęp technologiczny, a nie wynik pracy speców od marketingu.) :) 

Napisano

Wypuszczenie „nowej” serii to okazja do podwyższenia ceny, o czym dobrze wie np. Harbeth sprzedając coraz to doskonalsze „anniversary”, „xd” itd. Każda droższa od poprzedniej, a postępu żadnego nie widać, te same głośniki w tych samych skrzynkach od 30 lat.

Zdecydowanie wolę podejście ATC - w kolejnych scm 7 był ten sam wooferek (myślę, że trudno go poprawić), ale inne gwizdki i obudowy. I nowe wypusty nie były co rok, tylko co dziesięć lat.

W rezultacie obecne P3 ESR są dwa razy droższe od obecnych SCM7, choć kiedyś startowały niemal z tego samego poziomu cenowego.

Napisano (edytowany)

Na tle ATC cena kosmos za małego Harbetha ale PMC Prophecy 1 są jeszcze droższe. 
Jednak wydaje mi się, że wykonanie skrzyneczki i wykończenie w przypadku małego Harbeth czy małych PMC to wyraźnie wyższy koszt jak w przypadku skrzynki i wykończenia małych ATC. Czy uzasadnia to ponad dwukrotnie wyższą cenę? W przypadku PMC trzeba jeszcze w środku obudowy trochę więcej pokleić. :) Harbeth ma za to prześliczne forniry.

Czarne bardzo mi się podobają. 

IMG_6909.png

IMG_6907.png

IMG_6908.png

Oczywiście mamy wybór, ATC czy KEF za 6kzł lub Harbeth i PMC w okolicy 15kzł.  

Napisano

Skąd myśl, że nikt nie jest w stanie zrobić nic lepszego?

55 minut temu, kaczadupa napisał:

IMG_6909.png

IMG_6907.png

IMG_6908.png

Oczywiście mamy wybór, ATC czy KEF za 6kzł lub Harbeth i PMC w okolicy 15kzł.  

Miałem te „w orzechu” i to były najładniejsze głośniki jakie u mnie stały.

Szkoda, że ATC nie wypuściło nigdy takiego monitora:

IMG_6434.jpeg