lpomis Napisano Poniedziałek o 15:02 Napisano Poniedziałek o 15:02 Acoustic Energy AE300² to dwudrożne monitory podstawkowe w obudowie typu bass-reflex z portem szczelinowym z tyłu. Zastosowano w nich 120-milimetrowy przetwornik średnio-niskotonowy z membraną z włókna papierowo-kokosowego oraz głośnik wysokotonowy z 29-milimetrową miękką kopułką. Model miał swoją premierę w styczniu tego roku. Producent podkreśla, że cała nowa seria 300 została zaprojektowana od podstaw, korzystając z rozwiązań znanych z flagowych konstrukcji Corinium. Brzmi obięcująco. Udało mi się zdobyć wersję demo w wykończeniu orzechowym. cdn. 12 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Poniedziałek o 15:24 Napisano Poniedziałek o 15:24 (edytowany) Bardzo obiecująco! Akurat wygrały test monitorów ze średniej półki przeprowadzony przez redakcję What Hi-FI! Pokonując Bowersy i KEF-y!!! Edytowano Poniedziałek o 15:25 przez Kraft 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano Poniedziałek o 15:36 Autor Napisano Poniedziałek o 15:36 Wizualnie bardzo mocno przypominają mi Dynaudio z serii Evoke. 4 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Poniedziałek o 17:18 Napisano Poniedziałek o 17:18 1 godzinę temu, lpomis napisał: Wizualnie bardzo mocno przypominają mi Dynaudio z serii Evoke. To zły omen. Evoke 10 były rozczarowaniem. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Poniedziałek o 17:54 Napisano Poniedziałek o 17:54 Słyszałem opinię , że są ,,,ostre,, Daleko im do cieplejszego brzmienia . Czy możesz , to potwierdzić ? Były na mojej liście ,,zachciewajek,, Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano Poniedziałek o 18:31 Napisano Poniedziałek o 18:31 To demo, to może przypadkiem outlet w q21? Posiadali je niedawno w ofercie po zwrotowej ~2700zl. Fajna cena, ciekawe czy w sugerowanej też są warte. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Poniedziałek o 18:40 Napisano Poniedziałek o 18:40 Co , będzie je zasilać ? Jakie źródło , gatunki muzyczne w których czują się najlepiej ? Jaki metraż pokoju , jaka odległość odsłuchu ? Do czego można je porównać ? ( W przybliżeniu ) Odpisz, cytując
lpomis Napisano Poniedziałek o 18:41 Autor Napisano Poniedziałek o 18:41 43 minuty temu, maciek72 napisał: Słyszałem opinię , że są ,,,ostre,, Układam jeszcze w głowie finalne wnioski, ale już teraz mogę z pewnością napisać, że nie jest to ani ostre, ani rozjaśnione granie. Daleko im np. do takich B&W czy Audiovectorów. 7 minut temu, bulbulator1 napisał: Posiadali je niedawno w ofercie po zwrotowej ~2700zl. Fajna cena Tak, to te. Polowałem, byłem ich ciekawy. No i się udało. 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: To zły omen. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano Poniedziałek o 21:38 Autor Napisano Poniedziałek o 21:38 2 godziny temu, maciek72 napisał: Co , będzie je zasilać ? Jakie źródło Wzmacniacz: Rega Elex-R, DAC: Chord Mojo 2, źródło: PC zbudowany z myślą o audio, Yamaha CDX-1060, ale wleci też drapak Rega Planar 3 z wkładką Exact. 2 godziny temu, maciek72 napisał: Jaki metraż pokoju , jaka odległość odsłuchu ? Pomieszczenie niewielkie - 11m², zaadaptowane akustycznie, pogłos ~0.3ms. Kolumny odstawione od ściany na ~100cm, baza ~190cm, odległość ~180cm. Sprawdzałem kilka wariantów i tak wypada najkorzystniej. Pozostałe kwestie poruszę w pełnym opisie 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Poniedziałek o 22:19 Napisano Poniedziałek o 22:19 7 godzin temu, lpomis napisał: Udało mi się zdobyć wersję demo @Redakcja AUDIO Olu, świadomie pozwalacie na tego typu kryptoreklamę? Jeżeli tak, to nic mi do tego - aczkolwiek, wypadałoby oznaczać tego typu 'testy'. Zresztą, już wspominałem o tym. Cytat Z powodów oczywistych, ja zupełnie nie zabieram głosu w tematach 'wypożyczania' - wiadomo, że to co dawniej było świetną inicjatywą, zostało sprowadzone do marketingu, niestety ☹️ 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Wtorek o 04:41 Napisano Wtorek o 04:41 @pairtick poczytaj recki @lpomis a przekonasz się,że z reklamą mają niewiele wspólnego. Można natomiast wyrobić sobie jakąś opinię, biorąc poprawkę,że u nas może zagrać nieco inaczej,o czym zresztą autor często wspomina. Myślę,że to nawet w interesie życzliwych salonów,bo oni na krytykę sprzedawanych produktów z oczywistych względów nie mogą sobie pozwolić. Co innego człowiek z zewnątrz,w dodatku o ugruntowanej na Forum pozycji kogoś,kto wie co pisze. 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 05:17 Napisano Wtorek o 05:17 @pairtick nie bądź złośliwy. Mścisz się za to, że Wojtek zwrócił Ci uwagę w sprawie wklejania Twoich paczek w każdym miejscu na forum, gdzie tylko więcej osób zaczyna pisać. Zamiast się cieszyć, że jest nowy głośnik wzięty na tapet a nie ciągle tylko polityka to Ty wymyślasz. Jaka tu celowa reklama na tak malutkim forum, gdzie jest nas garstka i 99% forumowiczów to starzy wyjadacze, którzy wiedzą, że czytaniem nie zastąpisz słuchania u siebie. Do tego każdy ma inny gust, inny system i szuka czegoś innego w brzmieniu. Ciesz się razem z nami, że komuś jeszcze się chce napisać swój test na forum. 9 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Wtorek o 09:09 Napisano Wtorek o 09:09 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Ciesz się razem z nami, że komuś jeszcze się chce napisać swój test na forum. Dokładnie tak. @lpomis Wojtek - czekamy. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 11:56 Napisano Wtorek o 11:56 6 godzin temu, kaczadupa napisał: @pairtick nie bądź złośliwy. Mścisz się za to, że Wojtek zwrócił Ci uwagę w sprawie wklejania Twoich paczek w każdym miejscu na forum, gdzie tylko więcej osób zaczyna pisać. Dawaj, żeby nie było, że mnie bezpodstawnie szkalujesz. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 12:03 Napisano Wtorek o 12:03 (edytowany) Nic nie będę dawał, żeby dalej niepotrzebnie nakręcać jakieś durne spiny. Z mojej strony koniec tematu. Edytowano Wtorek o 12:04 przez kaczadupa Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 12:06 Napisano Wtorek o 12:06 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Nic nie będę dawał, żeby dalej niepotrzebnie nakręcać jakieś durne spiny. Z mojej strony koniec tematu. Czyli, wyłącznie opluć potrafisz. Odpisz, cytując
artj23 Napisano Wtorek o 13:53 Napisano Wtorek o 13:53 Dobrze by było przetestował Q acoustic cos z serii 3030c Odpisz, cytując
lpomis Napisano Wtorek o 18:04 Autor Napisano Wtorek o 18:04 (edytowany) Dobra, to lecimy, nie ma co przedłużać. Wykonanie Jest dobrze. Atrakcyjnie zaokrąglone krawędzie, fornir o ładnym odcieniu, dobre spasowanie przetworników, brak widocznych śladów montażu, kleju czy innych mniejszych niedoskonałości, które w obecnych czasach zdarzają się coraz częściej. Budżetowe terminale - tutaj niestety oszczędzono. Ładne i nowocześnie wyglądające maskownice. Brzmienie Nie ma tu akustycznej energii. Chyba, że rozumieć przez nią poluzowanie i rozdmuchanie niskich częstotliwości w średnim i wyższym podzakresie. Praca bas refleksu jest tak ordynarna i prymitywna, że umieściłbym go w gronie TOP 10 najbardziej dmuchających i zniekształcających brzmienie kolumn, jakie słyszałem. Nie jest to może jeszcze suszarka jak w np. Dynaudio Emit M20 czy System Audio Legend 5.2, ale jest blisko. Kolejny przykład niewielkiego monitora, którego zestrojono tak, aby siłował się na zrobienie czegoś, czego fizycznie nie jest po prostu w stanie. Nie pomogło tu jeżdżenie po pokoju, odstawianie od ścian na metr czy więcej. Nie pomógł też odsłuch w bliskim polu. Ten typ tak ma i już. Sam bas odbieram przez to jako przerysowany, z chęciami do bycia sprężystym i nadającym rytm - bez powodzenia. Rozciągnięcie dołu ciężko nawet ocenić przez wspomniany efekt "wooof wooof". Tony średnie nie należą do najbardziej klarownych. Są nieco przybrudzone, zduszone. Brakuje im swobody w wybrzmieniach, mogłyby być nieco bardziej otwarte i ustawione wyżej w balansie tonalnym. Wyższy podzakres jest ewidentnie osłabiony. Sprzyja to długim odsłuchom, nie jest krzykliwie. Męskie wokale mają dość sporą masę, natomiast damskim brakuje bliskości i świeżości. Soprany bardzo przypominają mi te z podłogowego modelu AE509. Są ładnie zszyte ze środkiem pasma i tworzą płynne przejście. Delikatnie soczyste, delikatnie wygładzone, ale i odrobinę zapiaszczone, wybaczające, nieinwazyjne, oszczędne. Jeśli ktoś miał okazję słuchać tych w Polk Audio Reserve R100 - to ten kierunek. AE300² grają dość ciasno i w skupiony sposób. Dźwięk kiepsko odrywa się od kolumn, jest raczej w nich zamknięty. Źródła pozorne to bardziej plamy niż precyzyjnie zarysowane instrumenty. Wszelkie zjawiska przestrzenne wypadają co najwyżej przeciętnie. Podsumowanie No i co? No i bieda panie, bieda. Zawiodłem się. Zachwyty serwisu What Hi-Fi czy kanału A British Audiophile nad tymi kolumnami wydają mi się kompletnie niezrozumiałe, a ich porównania do B&W serii 600 absolutnie nietrafione. Małe Acoustic Energy w niczym nie błyszczą, w niczym nie są wybitne, daleko im nawet do typowych średniaków. Cena ~3700zł to żart w stosunku do tego co oferują. Trudno nie odnieść wrażenia, że to przykład coraz częściej spotykanej bylejakości w świecie audio. Edytowano Wtorek o 18:07 przez lpomis 11 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 18:17 Napisano Wtorek o 18:17 (edytowany) Może jeszcze trzeba je rozruszać?. Pewnie mają ze 20 godzin grania na liczniku. No nic, dzięki za reckę. ps. A taką przyjemną mają aparycję. Edytowano Wtorek o 18:20 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Wtorek o 18:19 Napisano Wtorek o 18:19 9 minut temu, lpomis napisał: Zawiodłem się. Szkoda, bo paczki ładne. Masz możliwość posłuchania jeszcze z jakimś innym piecykiem? Jak oceniasz - miałyby szansę wypaść z czymś innym choć trochę lepiej? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 18:27 Napisano Wtorek o 18:27 A tu recka p. Stryjeckiego (podobno najlepsze uszy w kraju). Poprzedni model. https://www.hi-fi.com.pl/testy/kolumny/acoustic-energy-ae300/ Odpisz, cytując
Kraft Napisano Wtorek o 18:30 Napisano Wtorek o 18:30 25 minut temu, lpomis napisał: Wykonanie Jest dobrze. Atrakcyjnie zaokrąglone krawędzie, fornir o ładnym odcieniu, Jesteś pewien, że to fornir, a nie folia? Odpisz, cytując
lpomis Napisano Wtorek o 18:44 Autor Napisano Wtorek o 18:44 (edytowany) 42 minuty temu, kaczadupa napisał: Może jeszcze trzeba je rozruszać? To są kolumny po zwrocie. Trochę już pograły. Jestem zdania, że jak mają się drastycznie zmienić po magicznych 500 audiofilskich godzinach to niech grają nimi tyle w fabryce i dopiero pakują do sprzedaży 41 minut temu, Rafał S napisał: Masz możliwość posłuchania jeszcze z jakimś innym piecykiem? Jak oceniasz - miałyby szansę wypaść z czymś innym choć trochę lepiej? Nie wiem i… nie wiem. Nie mam aktualnie możliwości sprawdzenia ich z czymś innym. 29 minut temu, Kraft napisał: Jesteś pewien, że to fornir, a nie folia? Available finishes: Real wood walnut veneer, or matte black and white with silk-touch texture - fragment tekstu z broszur producenta Jeśli to folia to dałem się nabrać. Temat do zweryfikowania. Dzięki za czujność. /edit @Kraft Na dwóch kolumnach zauważalne jest minimalne przesunięcie słojów. W fotkach z innych materiałów i recenzji ich struktura ewidentnie różni się od siebie. Fronty wyglądają inaczej niż te, które grają u mnie. Widać to w szczególności pod wooferem. Edytowano Wtorek o 19:00 przez lpomis Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Wtorek o 18:51 Napisano Wtorek o 18:51 (edytowany) Świetna robota !!! Dziękuję za rzetelne wykonaną pracę Dobrze , że mnie nie poniosło z nimi i zostałem przy Menuet SE . Edytowano Wtorek o 18:52 przez maciek72 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Wtorek o 19:05 Napisano Wtorek o 19:05 No to jeśli tak wygląda recenzenzja faceta podstawionego przez salon audio jak nieco wcześniej sugerowano...😁. @lpomis dołączam się do podziękowań za wykonaną robotę,jak zwykle profeska 3 Odpisz, cytując
Recommended Posts