Kraft Napisano wczoraj o 09:24 Napisano wczoraj o 09:24 (edytowany) Dnia 10.10.2025 o 11:03, Dan79 napisał: Słuchamy muzyki cicho więc sprzęt musi grać perfekcyjnie od samego dołu. To może spróbuj Dali Opticon 6 MK2 lub Rubicon 6, albo Rubikore 6. Grają detalicznie i lekką V-ką, więc powinny się dobrze spisywać przy cichych odsłuchach. Do tego Yamaha R-N800 z bardzo dobrym cyfrowym loudnessem i powinno być pięknie. Edytowano wczoraj o 09:29 przez Kraft 1 Odpisz, cytując
Dan79 Napisano wczoraj o 09:29 Autor Napisano wczoraj o 09:29 Rubicon 6, Rubicore 6 słuchaliśmy we Wrocławiu grają ładnie ale Focal Kanta 2 bardziej nam się podobało. Oczywiście jeździmy razem z żoną na odsłuchy. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 09:57 Napisano wczoraj o 09:57 Na Olx masz Rubikore za 15 500 zł we Wrocławiu. Starczy jeszcze na wzmacniacz i masz na dzień dobry Hi-End w domu. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano wczoraj o 10:04 Napisano wczoraj o 10:04 5 minut temu, Kraft napisał: Na Olx masz Rubikore za 15 500 zł we Wrocławiu. Starczy jeszcze na wzmacniacz i masz na dzień dobry Hi-End w domu. Od siebie dodam tylko tyle, że tego sprzedawcę mogę bardzo polecić. Sam kupowałem tam swój sprzęt i gość oprócz dobrych cen, jest bardzo komunikatywny i pomocny. No i spory wybór sprzętu na sklepie. Odpisz, cytując
Dan79 Napisano wczoraj o 10:06 Autor Napisano wczoraj o 10:06 Byliśmy u nich. Są bardzo pomocni ale pomieszczenie odsłuchowe mają bardzo malutkie i ciężko coś mi dopasować. Faktycznie bardzo mili. Słuchałem chyba Maranz 40n i Vincent Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 10:26 Napisano wczoraj o 10:26 27 minut temu, Kraft napisał: Na Olx masz Rubikore za 15 500 zł we Wrocławiu. Jarek , co Ty z tymi Rubikorami Na razie widzę , że nie idzie , ale trzymam kciuki 34 minuty temu, Kraft napisał: i masz na dzień dobry Hi-End w domu. I jeszcze , jak dla mnie jedyne duże Dali , które " grają " , to , no wiesz ....Grandy I tyle w temacie HI END 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 12:26 Napisano wczoraj o 12:26 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Waversa System WSlim-Lite za 8900 PLN / https://audio-connect.pl/waversa-systems/wslim-lite/ spokojnie dorównuje dzielonce Riviery za 580 000 Schodzę jeszcze niżej. Icepower 1200 as2 na którym właśnie słucham. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 12:41 Napisano wczoraj o 12:41 13 minut temu, Sundin997 napisał: Schodzę jeszcze niżej. I tak dochodzimy do objawienia ostatniej dekady, czyli Wimm Amp Ultra 1 Odpisz, cytując
Carmion Napisano wczoraj o 17:45 Napisano wczoraj o 17:45 Jeżeli używki to jeszcze warto spróbować monitor audio gold 300 5g, elac vela 409. Ale jeżeli podoba się focal to bym szedł w tym kierunku. A wzmacniacz może być np. używka Arcam sa30 jak idzie dorwać za ok 5500zl i masz Diraca który na trudne warunki akustyczne jest w stanie zrobić cuda. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 22 godziny temu, Dan79 napisał: będę mógł zwiększyć do 50 tyś ale czy to ma sens Zależy... Gdybym kiedyś miał wolne 50 tys cebulionów, to... by mi nie starczyło na taki wzmacniacz i kolumny, jakie mi się marzą. Najlepiej więc cieszyć się z tego, co się ma. Muzyka jest najważniejsza. A narzędzia do jej odtwarzarzania... Chińczyki za czapkę śliwek robią dziś sprzęt grający na poziomie hajendu sprzed 10 lat, za który ludzie płacili krocie. Więc po diabła się pałować? Inna sprawa, że dobre głośniki czy wzmacniacz zawsze będą w cenie. Tego nie przeskoczymy. No chyba, że postęp w klasie D (który obserwuję z wielkim zainteresowaniem) będzie nadal tak pędził... Ja wczoraj odpaliłem sobie starą polską muzykę (Lipiński, Wilki, Trojanowska) i było tak przyjemnie, że naprawdę jeśli w zyciu żadnego już audio nie kupię, to i tak umrę szczęśliwy jak świnia w błocie. 22 godziny temu, Dan79 napisał: nie wiem czy to warto za Naim-a dać. Nie warto. 17 godzin temu, tomek4446 napisał: tak dochodzimy do objawienia ostatniej dekady, czyli Wimm Amp Ultra 90% (jak nie więcej) słuchaczy powinien zadowolić. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Chińczyki za czapkę śliwek robią dziś sprzęt grający na poziomie hajendu sprzed 10 lat, za który ludzie płacili krocie. Pokaż mi chiński sprzęt i kolumny grające na poziomie Tenora z Wilson Alexia , czy McIntosha z Rockportami tymi sprzed 10 lat. Pokaż mi " chińczyka " grającego na poziomie Luxmana sprzed 30 lat. I to wszystko w cenie tej garstki śliwek. To co piszesz to takie uogólnienie , nic kompletnie nie wnoszące. Taka życzeniowo , subiektywna opinia. A ostatnie , to określenie tzw. hi endu jest baaardzo szerokie i mgliste. Tak samo jak tak tzw. referencyjność . Nie zapędzał bym się w tych pochwałach o chińskim audio. Odpisz, cytując
Dan79 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 14 minut temu, tomek4446 napisał: Pokaż mi chiński sprzęt i kolumny grające na poziomie Tenora z Wilson Alexia , czy McIntosha z Rockportami tymi sprzed 10 lat. Pokaż mi " chińczyka " grającego na poziomie Luxmana sprzed 30 lat. I to wszystko w cenie tej garstki śliwek. To co piszesz to takie uogólnienie , nic kompletnie nie wnoszące. Taka życzeniowo , subiektywna opinia. A ostatnie , to określenie tzw. hi endu jest baaardzo szerokie i mgliste. Tak samo jak tak tzw. referencyjność . Nie zapędzał bym się w tych pochwałach o chińskim audio. Tomek ja i tak chińskiego audio nie kupię. Więc szkoda odbiegać od tematu. Chętnie sprawdzę rozsądne propozycje nawet jeśli przekroczą mój założony budżet. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 27 minut temu, Dan79 napisał: Chętnie sprawdzę rozsądne propozycje nawet jeśli przekroczą mój założony budżet. Pogadaj z chłopakami w Bydgoszczy o sprzęcie używanym. Sami ściągają i mają serwis. Widziałem tam kilka naprawdę ciekawych klocków z epoki. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Nie zapędzał bym się w tych pochwałach o chińskim audio. Muszę sprecyzować, bo wyraziłem się nieprecyzyjnie. Nie znam chińskich wzmacniaczy i głośników z najwyższej półki. A jeśli są one naprawdę bardzo dobre to nie kosztują czapki śliwek, oczywiście. Natomiast co miałem na myśli to oczywiście Digital Audio. I tu będę bronił swojej opinii. DAC Made in China w cenie poniżej 1000€ spokojnie zagra na poziomie hajendu sprzed 10 lat. I myslę, że ten hajend rozwali. 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dnia 12.10.2025 o 07:51, Dan79 napisał: Wcześniej też myślałem żeby kupić używany Accuphase e-800 lub nowy E-4000 za około 40tyś. i tanie kolumny. W późniejszym czasie kupić lepsze kolumny ale nie wiem czy to dobry tok rozumowania. Z mojej strony jako osoba uznająca kolumny głośnikowe jako "najsłabsze ogniwo" (dokładnie odwrotnie) proponuję zainteresować sie najlepszymi (czesto najdroższymi) kolumnami na jakie możesz sobie pozwolić, a wzmacniacz tymczasowo "jakiś tam" by w przyszłości gdy juz poznasz dokładnie brzmienie kolumn, a i kasiorka sie zwiększy, dokupić docelowy wzmacniacz. Powyższe stwierdzenie potwierdził kolega z sporym (jak sądzę doświadczeniem audio) w swoim temacie "nowy wzmacniacz". Odpisz, cytując
Dan79 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 7 godzin temu, tomek4446 napisał: Pogadaj z chłopakami w Bydgoszczy o sprzęcie używanym. Sami ściągają i mają serwis. Widziałem tam kilka naprawdę ciekawych klocków z epoki. Rozmawiałem z Grzegorzem, nic używanego nie mają polecił mi Ars-Sonum Filarmonia. Nowy Będą w Warszawie na targach więc spotkamy się z nimi i pogadam a na odsłuchy i tak pojedziemy Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 34 minuty temu, Dan79 napisał: polecił mi Ars-Sonum Filarmonia. Na tym wzmacniaczu robiłem odsłuch kolumn przed zakupem / to czarne na górze /Poprosiłem o podpięcie kolumn pod lampy , bo u siebie też na takowych gram. Musisz posłuchać , dla mnie ten wzmacniacz grał bez zarzutu. Miałem podłączoną podstawową wersję czyli Classic. Jak na moje wykształcenie wystarczy 34 minuty temu, Dan79 napisał: Będą w Warszawie na targach więc spotkamy się z nimi i pogadam Jak coś to będę na AVS w sobotę. Edytowano 1 godzinę temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 52 minuty temu, Dan79 napisał: Ars-Sonum Filarmonia Bardzo dobry wzmacniacz, to taka kwintesencja lampowego grania można by powiedzieć. Jeśli jak pisałeś słuchasz spokojnej muzyki to spoko, do łojenia się nie nadaje. Jest chyba na olx nawet za 11-12 tys jakiś. Z ciekawych jeszcze z nowej produkcji jak nie chcesz w zabytki iść są Unisony ostatnio tu kolega jeden kupił piekną sztukę, Jadis na olx są dwie sztuki w dobrej cenie. Ze starszych nasz forumowy mechanior @elektron6 ma wspaniałego Fishera w stanie Perfect. Edytowano 1 godzinę temu przez Wing0 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 29 minut temu, Wing0 napisał: Bardzo dobry wzmacniacz, to taka kwintesencja lampowego grania można by powiedzieć. Jeśli jak pisałeś słuchasz spokojnej muzyki to spoko, do łojenia się nie nadaje. Michał , zdefiniuj " łojenie" Przesłuchałem na Ars Sonum całą naszą Zlotową listę i był , tak kop jak i detal. Nie jestem za utrwalaniem stereotypu o " lampowym " brzmieniu. Zaczął się sezon zimowy , więc odpalam lampy i powiem Ci , że odnoszę wrażenie , że bardziej " lampowy " dźwięk ma tranzystor Luxmana , niż lampy WBA Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @tomek4446 a to bez dwóch zdań WBA ma większy rozmach niż Luxman, miałem okazję i Witka słuchać. Lampowe brzmienie jest ale nie objawia się tym że jest to mułowate brzmienie. Bo mam wrażenie że wielu osobom się tak kojarzy. Wiele zależy od implementacji od traf, ale i od samej lapy. Ogólne opinie że el34 grywa najbardziej "lampowy", 300b ma czarująca średnice, kt potrafią zagrać najbardziej jak tranzystor nie bierze się znikąd. Choć bywa to wielce krzywdzące. 300b często jest określa jako mułowata lampa na basie, a słyszałem 300b z odpowiednimi kolumnami które wywołały jak pieron. ASR detalu nie brakuje jak praktyczni żadnej lampie, wysokie tony, stereofonia, źródła pozorne to lampy robią super. I tu ASR nie jest wyjątkiem. Może z tym łojeniem przesadziłem bo i Leben bardzo dynamicznie gra chociażby LimpBizkit czy Infected Mashrooms, ale Graaf grał to z większym rozmachem i luzem. Ale czy Leben przez to gra jakoś znacząco gorzej? Nie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu 1 minutę temu, Wing0 napisał: Ale czy Leben przez to gra jakoś znacząco gorzej? Nie. Nie chce już więcej zaśmiecać wątku kolegi , ale czekam właśnie na Twoją recenzję Lebena. A po za tym zgadzam się w 100% z Twoją oceną brzmienia lamp. Odpisz, cytując
Dan79 Napisano 37 minut temu Autor Napisano 37 minut temu Czytam chętnie wszystkie informacje. Na targach będę w sobotę i może w niedzielę jak się uda. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu 10 minut temu, tomek4446 napisał: Lebena O ile Kolega @Dan79 pozwoli. Tomku Lebena miałem kiedyś może z tydzień chyba jeszcze z Audium kolumnami. Wtedy już robił sympatyczne wrażenie, ale nie był to piec za którym bym tęsknił jakoś wybitnie. Teraz go wziąłem bo cena była mega dobra (jest po wymianie kondensatorów i kilku innych rzeczy), nie brałem go z myślą o tym by na stałe został i w ogólnym rozrachunku Graaf który kiedyś Witek miał, a kupił go kolega właśnie hehehe w zastępstwie za Lebena (ten model ale nie ten sam egzemplarz) gra lepiej, no nie ulega wątpliwości że Graaf to wybitna maszyna w swojej cenie i tu się nie zawaham użyć tego wnianego porównania że i w budżecie 2-3 razy wyższym. Nie zmienia to faktu że ART kolumny Leben napędza wyjątkowo dobrze jest melodyjnie, wielka przyjemność z słuchania, do tego doświetla ładnie wysokie (Witek słuchał i sam stwierdził że Dynaco lepiej rysuje górę niż Luxman który w tym zakresie deko spokojniejszy podobnie właśnie jak ART). Lampy urzekają mnie na przykład właśnie górą pasma, tak lotnej, detalicznej i przyjemnej zarazem góry nie miałem z żadnego trana jeszcze. Co do basu tu jest dość ciekawy temat z Lebenem, zejścia jak z Graafem nie ma takiego, dynamika na Graafie lepsza, ale Leben jakoś wyjątkowo dobrze operuje wyższym basem i różnicuje ten zakres że noga sama chodzi. Rozmach mniejszy ale wystarczający. Pewnie za jakiś czas czegoś braknie może szybko, może nie, ale chyba rozumie czemu taka rzesz ludzi ma świra na punkcie tego wzmacniacza. U sprzedawcy miałem chwilę czasu żeby z Herbatnikami tego posłuchać. Mile połączenie typowe do wielogodzinnego słuchania bez pierdzielenia się w rozkminy, który skrzypek tym razem bąka puścił PS EL84 to chyba najbardziej uniwersalna lampa. Nie jest wybitna w niczym, ale jest świetna w każdym zakresie. W Lorce potrafiła zagrać z mega kopem jak na lampę, w Dynaco SCA35 niezwykle przyjemnie jak to kolega mówił kremowo, na górze ma detal nie tak wybitny jak 300b czy 2a3 ale jednak wystarczający. Dobra lampa po prostu. Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 15 minut temu Napisano 15 minut temu 58 minut temu, tomek4446 napisał: Michał , zdefiniuj " łojenie" Przesłuchałem na Ars Sonum całą naszą Zlotową listę i był , tak kop jak i detal. Nie jestem za utrwalaniem stereotypu o " lampowym " brzmieniu. Zaczął się sezon zimowy , więc odpalam lampy i powiem Ci , że odnoszę wrażenie , że bardziej " lampowy " dźwięk ma tranzystor Luxmana , niż lampy WBA Mogę zapytać gdzie jest Zlotowa lista? Odpisz, cytując
Dan79 Napisano 11 minut temu Autor Napisano 11 minut temu Ja słuchałem tylko tranzystory, jadę na targi posłuchać różnego sprzętu. Może przy okazji dowiem się czegoś więcej. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts