Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Mysle nad subowerem do pokoju 17mkw 

Kolumny stare leciwe Dali 450 red

Czy jeśli mam w miarę akustycznie zrobiony pokój....to czy warto sie pchac w suboower do stereo?

Bo jedni pisza to kup mocny duzy to ci nie braknie mocy i regulacji a jedni pisza ze za duzy to  ci nie zagra.Mysle  czy np taki svs sb 1000pro cos zagra, czy mi spokojnie da rade tym glosnikom.... czy wogole nie robić nic?.Prosze o was o wasze zdanie.

Edytowano przez Radek Kostrzewski
Napisano
1 godzinę temu, Radek Kostrzewski napisał:

Bo jedni pisza to kup mocny duzy to ci nie braknie mocy i regulacji a jedni pisza ze za duzy to  ci nie zagra.

Od niedawna mam REL-a T/9x , 10 cali przetwornik. Pokój 23m2 .Głośność na dwa oczka od "0" , dalej już zaczyna dominować. To tyle o mocnych subach :) 

Napisano
14 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał:

Czyli jest lepszy od rela ht1205 czy seria tx jest lepsza?

Generalnie według RELa, seria tx jest do stereo, a HT do kina. Moim zdaniem seria Tx nie schodzi tak nisko, jak HT, więc takim subem mniej rozciągniesz pasmo. HT1205 radzi sobie dobrze zarówno w stereo, jak i w kinie. SVS SB1000 mi z kolei nie pasował barwą. Dla mnie złotym środkiem jest właśnie Rel HT1205, ale żeby go dobrze zszyć w stereo przyda się minidsp i mikrofon pomiarowy. W SVS SB1000pro dsp masz w subie.

Napisano
1 godzinę temu, McKarmi napisał:

ale żeby go dobrze zszyć w stereo przyda się minidsp i mikrofon pomiarowy.

Ostatnio znowu się przekonałem , że " zszycie " dźwięku za pomocą DL nie jest doskonałe. Zawsze jest coś za coś. owszem , bas nie dudni , pasmo jest spójne , ale zabiera " życie "z prezentacji. Dźwięk nie ma tej werwy tej spontaniczności. Prawda Wojtek @lpomis ? :) Zrobię oczywiście kalibrację z DL , choć póki co tak ustawiłem suba , że ani w muzyce metalowej , ani symfonicznej bas nie dominuje. Słychać uzupełnienie bardzo subtelnie lub nawet wcale. :) Zobaczę co DSP na to. Na szczęście w prosty sposób mogę przełączać jednym przyciskiem.

Napisano
12 minut temu, tomek4446 napisał:

Ostatnio znowu się przekonałem , że " zszycie " dźwięku za pomocą DL nie jest doskonałe. Zawsze jest coś za coś. owszem , bas nie dudni , pasmo jest spójne , ale zabiera " życie "z prezentacji. Dźwięk nie ma tej werwy tej spontaniczności. Prawda Wojtek @lpomis ? :) Zrobię oczywiście kalibrację z DL , choć póki co tak ustawiłem suba , że ani w muzyce metalowej , ani symfonicznej bas nie dominuje. Słychać uzupełnienie bardzo subtelnie lub nawet wcale. :) Zobaczę co DSP na to. Na szczęście w prosty sposób mogę przełączać jednym przyciskiem.

Dirac najlepiej w stereo dla mnie działał, jeśli ograniczyć korekcję do max 200Hz. Teraz mam swoje Bs403 jako pełnozakresowe i HT1205 skorygowany minidsp, cięty na 70Hz. Dla mnie to najlepszy kompromis między "życiem" w dźwięku, a nie dudnieniem basu.