Radek Kostrzewski Napisano Sobota o 15:36 Napisano Sobota o 15:36 (edytowany) Mysle nad subowerem do pokoju 17mkw Kolumny stare leciwe Dali 450 red Czy jeśli mam w miarę akustycznie zrobiony pokój....to czy warto sie pchac w suboower do stereo? Bo jedni pisza to kup mocny duzy to ci nie braknie mocy i regulacji a jedni pisza ze za duzy to ci nie zagra.Mysle czy np taki svs sb 1000pro cos zagra, czy mi spokojnie da rade tym glosnikom.... czy wogole nie robić nic?.Prosze o was o wasze zdanie. Edytowano Sobota o 15:39 przez Radek Kostrzewski Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Sobota o 16:44 Napisano Sobota o 16:44 Jak najbardziej TAK !!! A , jeszcze lepiej 2 takie Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Sobota o 17:17 Napisano Sobota o 17:17 1 godzinę temu, Radek Kostrzewski napisał: Bo jedni pisza to kup mocny duzy to ci nie braknie mocy i regulacji a jedni pisza ze za duzy to ci nie zagra. Od niedawna mam REL-a T/9x , 10 cali przetwornik. Pokój 23m2 .Głośność na dwa oczka od "0" , dalej już zaczyna dominować. To tyle o mocnych subach Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano Sobota o 23:06 Autor Napisano Sobota o 23:06 Czyli jest lepszy od rela ht1205 czy seria tx jest lepsza? Odpisz, cytując
McKarmi Napisano Niedziela o 13:34 Napisano Niedziela o 13:34 14 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał: Czyli jest lepszy od rela ht1205 czy seria tx jest lepsza? Generalnie według RELa, seria tx jest do stereo, a HT do kina. Moim zdaniem seria Tx nie schodzi tak nisko, jak HT, więc takim subem mniej rozciągniesz pasmo. HT1205 radzi sobie dobrze zarówno w stereo, jak i w kinie. SVS SB1000 mi z kolei nie pasował barwą. Dla mnie złotym środkiem jest właśnie Rel HT1205, ale żeby go dobrze zszyć w stereo przyda się minidsp i mikrofon pomiarowy. W SVS SB1000pro dsp masz w subie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Niedziela o 14:44 Napisano Niedziela o 14:44 1 godzinę temu, McKarmi napisał: ale żeby go dobrze zszyć w stereo przyda się minidsp i mikrofon pomiarowy. Ostatnio znowu się przekonałem , że " zszycie " dźwięku za pomocą DL nie jest doskonałe. Zawsze jest coś za coś. owszem , bas nie dudni , pasmo jest spójne , ale zabiera " życie "z prezentacji. Dźwięk nie ma tej werwy tej spontaniczności. Prawda Wojtek @lpomis ? Zrobię oczywiście kalibrację z DL , choć póki co tak ustawiłem suba , że ani w muzyce metalowej , ani symfonicznej bas nie dominuje. Słychać uzupełnienie bardzo subtelnie lub nawet wcale. Zobaczę co DSP na to. Na szczęście w prosty sposób mogę przełączać jednym przyciskiem. 2 Odpisz, cytując
McKarmi Napisano Niedziela o 14:59 Napisano Niedziela o 14:59 12 minut temu, tomek4446 napisał: Ostatnio znowu się przekonałem , że " zszycie " dźwięku za pomocą DL nie jest doskonałe. Zawsze jest coś za coś. owszem , bas nie dudni , pasmo jest spójne , ale zabiera " życie "z prezentacji. Dźwięk nie ma tej werwy tej spontaniczności. Prawda Wojtek @lpomis ? Zrobię oczywiście kalibrację z DL , choć póki co tak ustawiłem suba , że ani w muzyce metalowej , ani symfonicznej bas nie dominuje. Słychać uzupełnienie bardzo subtelnie lub nawet wcale. Zobaczę co DSP na to. Na szczęście w prosty sposób mogę przełączać jednym przyciskiem. Dirac najlepiej w stereo dla mnie działał, jeśli ograniczyć korekcję do max 200Hz. Teraz mam swoje Bs403 jako pełnozakresowe i HT1205 skorygowany minidsp, cięty na 70Hz. Dla mnie to najlepszy kompromis między "życiem" w dźwięku, a nie dudnieniem basu. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Niedziela o 15:38 Napisano Niedziela o 15:38 36 minut temu, McKarmi napisał: Dirac najlepiej w stereo dla mnie działał, jeśli ograniczyć korekcję do max 200Hz. Robiłem już różne sztuczki , łącznie z wprowadzaniem krzywych , NAD-a , Harmana , Olive & Tool i własnych. Ograniczeniami pasm ,oraz korekcją na słuch. I jakoś bez tego ustrojstwa , słucha mi się przyjemniej 3 Odpisz, cytując
McKarmi Napisano Niedziela o 15:52 Napisano Niedziela o 15:52 13 minut temu, tomek4446 napisał: Robiłem już różne sztuczki , łącznie z wprowadzaniem krzywych , NAD-a , Harmana , Olive & Tool i własnych. Ograniczeniami pasm ,oraz korekcją na słuch. I jakoś bez tego ustrojstwa , słucha mi się przyjemniej Rozumiem o czym mówisz, dlatego też tak jak napisałem skończyłem na wzmaku bez Diraca i przez DSP mam puszczony tylko sygnał na subwoofer. Na kolumny trafia bez żadnej korekcji. 2 Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano wczoraj o 05:57 Autor Napisano wczoraj o 05:57 (edytowany) W suboowerach rela są dwie wersje TH czyli jeszcze 1003th mk2 czy jakoś tak.Czy róznią się od siebie np: barwą , funkcjami ,czy może są całkiem ,zupelnie inne przetworniki a wtedy zarazem gorsza jakość w tym mniejszym modelu.I czy to tych rzeczowych 17metrów pokoju, ten mniejszy też by starczył ....na wysterowanie z jakimś tam zapasem mocy, do tego mojego pokoju?. Edytowano wczoraj o 06:01 przez Radek Kostrzewski Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 10:10 Napisano wczoraj o 10:10 Cześć Poza SVSem i RELem warto sprawdzić też ofertę Velodyne Model DB-10 na taką przestrzeń będzie w sam raz. Styl basu podobny do RELi HT, ale z lepszą kontrolą Odpisz, cytując
AudioTube Napisano wczoraj o 10:27 Napisano wczoraj o 10:27 @Radek Kostrzewski ten jest także w języku polskim. Kup sobie tego suba z filmiku. Daj znać. Nawet, gdy będzie lipa. Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Jakoś ten z filmiku mnie nie przekonuje tą kubaturą .Mam jeszcze w planach kiedyś na próbę podpiąć do gier suba . Tak tak wspomniał o dominacji dużego suba w małym pomieszczeniu.To bedzie ustawiany niski poziom mocy.A ogólnie lubię mocny bas ,czyli bedzie pewnie w połowie. Szkoda tego velodyne bo ze ma regulacje tak wysoko odciecia od 50hz.lubie czuć bas.Muzyka Hansa Zimmer jest dużo niskiego basu .Muzyka filmowa to podstawa . Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @Radek Kostrzewski nie sugeruj się wielkością suba. Ty masz podłogówki plus jakikolwiek subwoofer to będą istne jaja. Jak Ty tam to zszyjesz i co tam z tego wyjdzie to tego jeszcze nigdzie nie grano. Weź na 14 dni, a potem daj znać. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Bardzo niskie czestotliwości o "odpowiedniej wadze" są w ponad 90% przypadków nieosiągalne dla nawet kolumn podłogowych. Coś tam gra, ale nie z odpowiednią mocą w stosunku do reszty pasma (spadki), tak więc subwoofer zawsze "robi dobrą robotę", pod warunkiem, że jest ustawiony odpowiednio nisko by UZUPEŁNIAĆ pasmo w miejscu gdzie wymagana jest najeieksza energia. Z tego też powodu subwoofery obecnie mają własne wzmacniacze, by nie obciążać wzmacniaczy głównego systemu. Pozdr. Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Kupujac mały suboower, obawiam sie i nawet boję sie że braknie mi tego niskiego zejscia .Mam dosyć duża dziure w charakterystyce czestotliwosciowej od 42 do 56hz ,czym to zasypie remember t5x czy svs sb1000pro.No chyba raczej one mi w tym nie pomogą. Obecnie jest ta zielona ale już nie do konca bo wywalilem duzy rezonator i jeszcze jeden też mniejszy.Czyli dziura podobna jak ta linia czerwona. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jest taka zasada by "obcinać" szczyty, a nie "zasypywać" dołki. To zawsze lepsze dla dźwięku i... sprzętu. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Radek, już teraz kapuję skąd u Ciebie myśli, że przydałby się Tobie sub. Moge sobie nawet wyobrazić, że przy średnio cichym odsłuchu, Ty kompletnie nie słyszysz „basu”. A przy średnio głośnym dudni, na rezonansach pokoju. Złodziej basu SBIR Panie Radku. Świetny przykład na zastosowanie suba. Jednego suba! Jako dodatkowe źródło. Ale potrzebujemy jednej tylko „rzeczy”, działania. Kto pierwszy zajmie głos? Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Czyli jak twierdzisz ,sub potrzebny ,ale w tym przypadku nie lepszy bedzie ten co ma niskie zejscie czyli rel th 1205mk2 czy powinien to byc mniejszy ? Mniejszy ht1003 mk2 czy jakosc tak..... Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Poczekajmy na kolegów. Tutaj potrzeba rzeczywistego zrozumienia. Reszta przyjdzie już „sama” Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Juz teraz wszystko mi się układa potrzebuje suba o bardzo dobrym zejsciu .Ale nie na pewno otwarty sub.Tylko suba do stereo. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 9 godzin temu, Radek Kostrzewski napisał: Szkoda tego velodyne bo ze ma regulacje tak wysoko odciecia od 50hz.lubie czuć bas.Muzyka Hansa Zimmer jest dużo niskiego basu .Muzyka filmowa to podstawa . Pamiętaj, że on od 50 Hz wtedy przestaje grać - nie zaczyna Zapraszam do nas, sprawdzisz i porównasz go z SVS i RELem Wybierzesz wtedy najlepszą dla siebie opcję 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Q21 pudło. Strzelamy dalej? Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Radek Kostrzewski napisał: Juz teraz wszystko mi się układa potrzebuje suba o bardzo dobrym zejsciu .Ale nie na pewno otwarty sub.Tylko suba do stereo. Mało się znam, bo tylko dwa suby u siebie testowałem, ale poteoretyzuję trochę. Sądząc po krzywej, to ciąć powinieneś gdzieś na poziomie 70Hz żeby wypełnić dołek od 30 do 70 Hz. Jak weźmiesz mocny sub z niskim zejściem, to boję się, że przy okazji podbijesz szczyt na tych 27 Hz. Testowałem u siebie JL Audio d108 i E112. Ten mniejszy zanim udało mu się cokolwiek wnieść do dźwięku zaczął chodzić po podłodze, a tego co w końcu usłyszałem nie dało się słuchać już. Ten większy sub bardzo ładnie dopełnił niskie częstotliwości i u mnie najlepiej brzmiał przy odcięciu ustawionym na 40Hz. OK, a teraz obiecane teoretyzowanie bez żadnego podparcia w praktyce - według mnie przydałyby Ci się dwa subwoofery. Jeden mniejszy do zajęcia się tym dołkiem od 30Hz do 70Hz z odcięciem właśnie w okolicach 70Hz. Drugi, większy przydałby się do dopełnienia dołu i tu pewnie w okolicach 26-27Hz bym odcinał. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu O proszę, nie pokazało mi wcześniej najnowszych odpowiedzi. Przy takim wykresie zdecydowanie spróbowałbym z subem z DSP. Czyli SVSy z serii Pro, czy Velodyne z serii Deep Waves. Korekcja bardzo dużo pomoże i pozwoli dużo lepiej zgrać ze sobą suba i kolumny Odpisz, cytując
Recommended Posts