Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
9 minut temu, kaczadupa napisał:

W domu zdania podzielone. :)

Rodzina zdecydowanie skreśliła Uniti Nova. Syn uważa, że najładniej gra najtańsza Rega, żona woli granie Uniti Star. 

Czyli będą 3 wzmacniacze w domu 😉

Napisano (edytowany)

:)  Nova dla mnie na duże pokoje, duży, zdrowy i najbardziej zrównoważony dźwięk. Najwięcej detalu pokazuje, więcej zarówno od Elexa mk4 jak i Star. 

1 minutę temu, misiekx napisał:

Czyli będą 3 wzmacniacze w domu 😉

O! :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
4 minuty temu, kaczadupa napisał:

:)  Nova dla mnie na duże pokoje, duży, zdrowy i najbardziej zrównoważony dźwięk. Najwięcej detalu pokazuje, zarówno od Elexa mk4 jak i Star. 

Detal ważny jest, przejrzystość … w tą stronę to idzie wraz z ceną, bez wyostrzeń, naturalnie. 

Napisano
Przed chwilą, MariuszZ napisał:

trochę się rozczarowałem. 

Widziałem, czytałem Stereophile. Po Heglu czy Rotelu już tak się nie jaram pomiarami. Ogólnie lubię troszkę  ciepła na średnicy i mocniejszy czy tam bardziej soczysty dół pasma (pewnie wynika to też z posiadania małych monitorków). Naimy i Regi mi to dają. Oczywiście wiem jak one wypadają na tle chociażby Rotela RA6000 no ale jak zawsze coś za coś. 

Napisano
10 godzin temu, kaczadupa napisał:

Nova dla mnie na duże pokoje, duży, zdrowy i najbardziej zrównoważony dźwięk. Najwięcej detalu pokazuje, więcej zarówno od Elexa mk4 jak i Star. 

U mnie 25 m2 - ufff, a więc nie jest tak całkiem tragicznie :) 

9 godzin temu, MariuszZ napisał:

Pomijam jak wzmacniacz daje radę co slyszałem i mi się bardzo podobało

O, i to jest miód na moje uszy :) 

Dalszych wpisów na temat Uniti Nova, szczególnie @kaczadupanie powinienem już czytać, ponieważ grozi stanem depresyjnym, co jest niebezpieczne w okresie jesienno-zimowym :) Oczywiście żartowałem, pisz Adamie wszystko, źle czy dobrze, aby po imieniu :) 

Napisano
22 minuty temu, MMarek napisał:

Całe szczęście, że co on słyszy, to ja już nie :) 

W piątek późno w nocy włączyłem Nove na godzinkę, może dwie , potem już dłużej pograło w sobotę  i owszem - słyszę od strzała więcej wypełnienia - zwłaszcza na średnicy (ta jest bardziej otwarta jak w Star albo może inaczej - lepiej zszyta z górą) ale i góra w Nova bardziej soczysta i zdecydowanie bardziej przyjazna! w odbiorze jak w Star bo jakby mniej ostra ? Z pewnością góra w Nova, jak już pisałem, - jest lepiej zintegrowana ze średnicą. W Star  czasem mam wrażenie, że góra jest trochę oderwana od średnicy i wzmocniona, żeby równać bardzo mocne, troszkę poluzowane niskie zejścia basu w Star. Star na tle! Novy gra dla mnie trochę bardziej  skrajami pasma i nie ma takiej płynności w całym paśmie oraz na średnicę narzucony jest lekki „kocyk analogowości”. Troszkę czyściej na środku pasma gra Nova. Wszystko wydaje się lepsze w Nova, czuć wyraźnie większy power, bas bardziej kształtny a nie gdzieś na samym dole troszkę poluzowany jak w Star na zasadzie - uwaga ! suba z kina domowego czy soundbaru. Nawet tutaj suby dotarły, to ewidentnie ich czas. Całe brzmienie z Novy wyraźnie większe, więcej wypełnienia.  

I mimo tych obiektywnych zalet Novy (to lepsze granie jak Star - tu mój Kolega @Rafał S bez żadnego „ale” wybiera dla siebie Nove   ) coś mnie ciągnie do Star. Ta większa kanciastość Star, czy też mniej płynności (taki bardziej  nieokrzesany charakter a nie ulizany, przesadnie audiofilsko nadmuchany, audiofilsko upłynniony, silny ale zawsze taki dojrzały, przesadnie opanowany dźwięk Novy). A może też a zwłaszcza!  to, że w małym pokoiku jestem w stanie „objąć całość muzyki” (mam trochę dystansu do niej) a nie jetem przez nią przytłoczony jej wielkością, obfitością. Do tego wydaje mi się, że przez to nadmuchanie dźwięku przez Nove straciła trochę w oddaniu drobnych zmian w artykulacji wokali i pokazania, że muzyka to coś więcej niż tyko duży, ogromniasty pierwszy plan. 

Podsumowanie: 
Tak jednym zdaniem Nova jest lepsza a nawet gorsza od Star. @MariuszZ Mariusz, gdy znowu uznasz, że Cię czymś wkur.. proszę nie cytuj tego podsumowania, ja sam się z tego śmieję. :) 

Wolę Star, przykro mi. :) A w bonusie na pokładzie Star jest jeszcze ubogie bo ubogie ale jednak działające CD :) 

Nova kojarzy mi się z niedzielą a Star z piątkiem. Uwielbiam piątek. Nie lubię niedzieli.  
Ps. Marek @MMarek, każdy słyszy trochę inaczej a nawet jak podobnie to inaczej to interpretuje, czegoś innego szuka, słucha innej muzyki, jest przyzwyczajony do innego charakteru grania. Obiektywnie masz najlepsze Uniti do słuchania muzyki ( a podobno o to właśnie w tym hobby chodzi). Ze Star trzeba się  nagimnastykować, żeby wyciągnąć z niej to co ma wyjątkowego. 

Na wszelkie dodatkowe pytania nie będę odpowiadał. Przykro mi. :) 

Dziękuję za uwagę. 
Ps. Jarek, ATC poskarżyły mi się, że nie ugościłeś ich odpowiednio. Wezmę to pod uwagę przy LS50 Meta i… nie będzie mi przykro. :);) 

Napisano (edytowany)
20 minut temu, kaczadupa napisał:

Ps. Jarek, ATC poskarżyły mi się, że nie ugościłeś ich odpowiednio. Wezmę to pod uwagę przy LS50 Meta i… nie będzie mi przykro. :);) 

Ale już się zemściłeś! Nawet awansem, bo rozmazałeś moje Bowersy jeszcze zanim dostałem do ręki Twoje ATC.  Czy Twoja rodzina nie pochodzi czasem z Sycylii? 

Edytowano przez Kraft
Napisano
15 minut temu, kaczadupa napisał:

Mariusz, gdy znowu uznasz, że Cię czymś wkur.. proszę nie cytuj tego podsumowania, ja sam się z tego śmieję. :) 

Ja uwielbiam czytać recenzje i szanuję Twój wkład w tej kwestii 👍

Pozdrawiam. M

Napisano

Moim zdaniem Star zdecydowanie pod paczki z bardzo subtelną górą, coś w stylu Spendor Classic 3/1. Z ATC scm7 góra za bardzo się odzywa i angażuje. Gdyby człek wiedział, że jeszcze te 20 lat pociągnie…, akurat słuch by się trochę przytępił, że i bez Spendora by grało. :) 

Napisano (edytowany)

W skali 1-10 w kategorii „uczuciowo gra” albo najbardziej trafia w moje serce, moją muzyczną wrażliwość wygrywa Rega Elex mk4 z kompletem punktów. Paczki to oczywiście ATC SCM 7. DAC z Regi.

Drugie miejsce i remis - oba Naimy (Star i Nova) po 9 punktów. Blisko, nawet bardzo ale zabrakło tego ostatniego szlifu, który ma Rega (najbardziej otwarta średnica).
Utwór finałowy przesądzający o wszystkim to 

https://tidal.com/track/3618005/u

absolutny popis Regi z ATC. Najwięcej emocji, najwięcej piękna. Zwycięzca!

IMG_6861.png

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
Dnia 30.11.2025 o 12:30, kaczadupa napisał:

I mimo tych obiektywnych zalet Novy (to lepsze granie jak Star - tu mój Kolega @Rafał S bez żadnego „ale” wybiera dla siebie Nove   )

Kolega Rafał będzie Ci konsekwentnie odradzał zakup all-in-one. Masz już Regę (którą tak lubisz) i masz Naita 50 (dla odmiany). Zamiast Star czy Novej możesz sprawić sobie transport CD (np. Shanling ET3) i transport sieciowy. Lub pełnego cedeka i streamer do współpracy z analogowym piecem. Nawet jeśli nie da to dużego przyrostu jakości dźwięku, to będzie to przyrost z zachowaniem stylu grania, który Ci pasuje (Rega lub Nait 50). 

Z tych dwu kombajnów Naima faktycznie Nova (poniżej 14k w Premium Sound) wydaje się lepszą opcją, ale czy nie byłoby to tylko kupowanie ceny? Na papierze oba modele szumią gorzej niż lampy i hybrydy - czyli trochę stracą przy małym wzmocnieniu. Pół biedy z niskoskutecznymi scm7 (które wymuszają podkręcenie głośności), ale co będzie przy połączeniu z paczkami o większej efektywności? Do tego wysoki szum nie jest tu ceną, jaką płacimy za samo rozkoszowanie się harmonicznymi, tylko skutkiem wpakowania wszystkiego do jednej obudowy.