freebird Napisano Piątek o 12:03 Napisano Piątek o 12:03 Sorry za clickbait - bo przecież nie wątpię w to że białko lepsze i pomożecie laikowi, który kupił sobie pierwsze lepsze głośniki i męczy się z wyborem amplitunera. Dawali 2 Triangle Comet EZ w cenie 1 i się nie oparłem (zresztą dalej dają - na homecinemasolutions.fr). Do tego dorzuciłem centralny Triangle Voce EZ. Później dokupię suba i tylne głośniki. Plan był taki, że do tego wezmę Denona x2800h, ale mnie wszelakie ejaje odwodzą od tego, jeśli słucham tak 70% różnorodnej muzyki / 30% kino (albo i mniej), a do tego mam w domu wyczulone ucho muzyczki. Chodzi tam o brak pre-outów i możliwości podpięcia czegoś lepszego do muzyki. Do tego streaming przez HEOS mi się tak średnio podoba, wolałbym coś jak Multicast. Co też przy okazji pozwoli na bezprzewodowe połączenie głośników tylnych. Ponieważ budżet na razie naciągnięty, więc myślę o podpowiadanym przez AI rozwiązaniu - Yamaha v6a + później wzmacniacz dopasowany do głośników z BypassHT. I tu problem - jaki wzmacniacz... I czy to w ogóle ma sens, czy np. jednak dozbierać do Denona x3800h? Albo Marantz Cinema 60? (jest uzywka za 3200). Help. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Piątek o 17:07 Napisano Piątek o 17:07 Cześć Myślę, że dużo lepiej będzie pójść w X3800H lub Marantza Cinema 60. Warto też sprawdzić Onkyo TX-NR7100, które jest wyposażone w Diraca Triangle są dość jasno grające i nie każdemu przypadną do gustu w połączeniu z Yamahą Też uważam, że nie ma co kombinować przy niewysokim budżecie z zewnętrznym wzmacniaczem. Do tych też kiedyś możesz dokupić, gdyby brakowało Ci jakości Odpisz, cytując
freebird Napisano Piątek o 19:47 Autor Napisano Piątek o 19:47 Dzięki za przeczytanie tego wywodu i odpowiedź. Tak, wszędzie to piszą, że Yamaha nie jest dobrą para z Trianglami. To proponowane Onkyo, głównie z powodu Diraca, jest fajne - ale brzmieniowo ponoć blisko Yamahy - jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Nie ma też pre-outów, więc musiałoby grać wystarczająco dobrze. Natomiast jest jeszcze jeden pomysł: NAD C368 - teraz do dostania za 3k. I to można połączyć z Yamahą v6x tylko do kina domowego - z czym mi się w sumie w ogóle nie spieszy... Ma to sens? Odpisz, cytując
tomek72 Napisano wczoraj o 07:45 Napisano wczoraj o 07:45 11 godzin temu, freebird napisał: Natomiast jest jeszcze jeden pomysł: NAD C368 - teraz do dostania za 3k. I to można połączyć z Yamahą v6x tylko do kina domowego - z czym mi się w sumie w ogóle nie spieszy... Ma to sens? Z tego co kojarzę to NAD C368 nie ma wejścia na końcówkę mocy. Nie podłączysz go jako końcówka dla frontów amplitunera. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 07:59 Napisano wczoraj o 07:59 Wszystkie starsze amplitunery marantza, już od najniższych modeli miały wyjście pre out. Myślę, że używany, w dobrym stanie, spokojnie do wyrwania za 1000 - 1500 PLN. Do tego używany audiolab 6000 lub Cyrus one, które mają wejście Main in i jest fajne, proste i przede wszystkim tanie kino domowe i stereo. 1 Odpisz, cytując
MASX Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 22.11.2025 o 08:45, tomek72 napisał: Z tego co kojarzę to NAD C368 nie ma wejścia na końcówkę mocy. Nie podłączysz go jako końcówka dla frontów amplitunera. Podłączy. Lista wzmacniaczy z HT-bypass: https://www.audiophile.no/en/articles-tests-reviews/item/426-amplifiers-with-processor-input Sprawdziłem dla pewności w instrukcji C368. 1 Odpisz, cytując
modelarz01 Napisano 57 minut temu Napisano 57 minut temu Odpisze na temat : „AI może pomóc w szybkim podaniu technicznych różnic czy parametrów, ale nic nie zastąpi doświadczenia użytkowników, którzy faktycznie ten sprzęt mają i testowali. Najlepiej działa połączenie jednego i drugiego.” Ja od siebie dodam, że ostatnio bardzo dużo bawię się akustyką w mojej sali kinowej. To masa zmiennych, obliczeń i testów — każdy kąt, każda zmiana wpływa na dźwięk i za każdym razem opisuję swoje wrażenia. Na forum nikt nie miałby tyle cierpliwości, żeby przez to wszystko ze mną przechodzić. Przykład? Ostatnio wywaliłem płytę K-G za pułapkami basowymi i zacząłem robić płytę perforowaną. Tylko jaka płyta? Jaki procent dziur? Tego nikt na forum nie wyliczy bez odsłuchu. Po wielu testach wyszło mi, że w moim przypadku optymalne jest 21% perforacji. Do tego zrobiłem od nowa jedną z pułapek basowych. Miałem 38 cm szerokości przy 15 cm głębokości — coś mi nie pasowało. AI sugerowało, żeby zejść do 30 cm, więc spróbowałem… i było jeszcze gorzej. Musiałem dokleić z powrotem te 8 cm. Dopiero po zrobieniu perforacji na 21% zagrało to tak, że przed pomiarami Dirac Live oceniam dźwięk na 9/10. Zakładam, że po kalibracji będzie jeszcze lepiej. Dlatego dla mnie to nie jest tak, że AI jest „super” i nieomylne. To narzędzie. Najlepsze efekty są dopiero wtedy, gdy połączysz jego podpowiedzi ze swoim doświadczeniem, wyczuciem i odpowiednio zadanymi pytaniami. AI może coś zasugerować, ale jeśli sam tego nie wyłapiesz i nie sprawdzisz — to tak jak u mnie z tą pułapką — trzeba będzie poprawiać. I właśnie dlatego forum oraz AI razem mają największą wartość 1 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu (edytowany) 2 godziny temu, MASX napisał: Podłączy. Lista wzmacniaczy z HT-bypass: https://www.audiophile.no/en/articles-tests-reviews/item/426-amplifiers-with-processor-input Sprawdziłem dla pewności w instrukcji C368. Na liście jest, ale pokusiłem się o zweryfikowanie instrukcji (https://nadelectronics.com/wp1.nadelectronics.com/wp-content/uploads/2016/09/C368-OM-EN-31.pdf) - i albo coś mi umyka, albo o czymś nie napisali - bo z instrukcji wynika że ma PRE OUT i może pracować z końcówką zewnętrzną jako przedwzmacniacz lub złącza PRE ustawić w tryb współpracy z subwooferem, ani słowa o WEJŚCIU na końcówkę z pominięciem przedwzmacniacza NAD-a. Czyli raczej jako końcówka w np. kinie nie popracuje - chyba że pod wejściem Line i stałą ustawioną podczas kalibracji głośnością, ale to nie jest funkcjonalność końcówki. Edytowano 26 minut temu przez tomek72 Odpisz, cytując
Recommended Posts