Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, Adi777 napisał:

Jeśli chodzi o tył,  jedyne, co mi przychodzi do głowy, to jakiś mobilny ustrój.

Coś składanego podwieszonego do sufitu ma sens. Coś ala gruba kotara, standardowo w pozycji ściągniętej, na odsłuchy rozciągana.

Albo żaluzje ściągane z sufitu.

Jak ekran projektora.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, majkel74 napisał:

Coś składanego podwieszonego do sufitu ma sens. Coś ala gruba kotara, standardowo w pozycji ściągniętej, na odsłuchy rozciągana.

Myślałem o czymś takim, ale nie kotara, tylko jakiś panel. Ze zmianą pozycji odsłuchowej się trochę rozpędziłem, zapomniałem o zamówionym narożniku 😏 Nie byłoby miejsca na prawą kolumnę niestety.

Edytowano przez Adi777
Napisano
2 godziny temu, majkel74 napisał:

Albo żaluzje ściągane z sufitu.

Jak ekran projektora.

Pytanie tylko czy taki ustrój zmniejszyłby czas pogłosu w zakresie średnich tonów. Moim zdaniem, bardzo wątpliwe. 

Ja też mam pokój połączony z kuchnią, gdzie łącznie mam około 23-24 m². Ciężko w takim metrażu zejść do takiego czasu pogłosu, jaki mają koledzy w pokojach poniżej 15 metrów. Ale już pogłos w granicach 0,45 - 0,5 s jest wg mnie w takim pomieszczeniu akceptowalny. U mnie głównym "reduktorem" czasu pogłosu jest duży narożnik i drewniane meble. Być może u Adriana zmiana kanapy na narożnik też coś wniesie. 

Pozdrawiam 

Napisano

Też mam salon z kuchnią i też nie jest to idealne niestety, gruby dywan, kanapa, pufy, na ścianie trochę „artystycznego”filcu plus meble i to wszystko.

pisząc o ustroju ala gruba kotara miałem na myśli takie wiszące panele, które się zsuwają jak kotara. W biurach się czasem takie stosuje do szybkiego podziału przestrzeni. Gdyby były odpowiednio ciężkie to pewnie by coś tam dały.

IMG_6555.webp

Można też przestrzeń choć trochę podzielić takim oto parawanem, który w razie czego można złożyć i odstawić.

IMG_6556.webp

Napisano (edytowany)
17 minut temu, KrólKiczu napisał:

U mnie głównym "reduktorem" czasu pogłosu jest duży narożnik i drewniane meble. Być może u Adriana zmiana kanapy na narożnik też coś wniesie. 

Zobaczymy, dywan zamówiłem, dość duży, gęsty i wysoki, jutro grube zasłony i kurier przywozi narożnik :) Później ogarniam standy. Pomyślałem też o czymś takim jak IsoAcoustics.

Edytowano przez Adi777
Napisano
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

AcouScreen PET wydaje się być spoko.

Idziesz w design :) 

@MariuszZ , @lpomis poprzestawiałem paczki , cały dzień wczoraj ustawiałem suba , pojeździł trochę po pokoju i wg. mnie nic mądrzejszego na ten czas nie wymyślę. Rezultat moich działań w załączniku. Dwa pomiary bez filtrów , jeden z ustawieniem fazy w subie na "0" , drugi faza "180". To samo z pomiarem przy włączonym Diracu. Co mogę jeszcze poprawić ?

POMIAR 1 30.12.25.mdat

Napisano (edytowany)

@tomek4446 no i jednak faza 0/180° coś tam zmienia. Nie rozumiem trochę, dlaczego Dirac tak dziwnie się zachował i wywalił duże podbicie na 74Hz przy 0°. Gdyby nie to, SPL wyglądałoby fajnie. Próbowałeś obniżyć crossover na subie? Ciężko mi coś doradzić. Tu trzeba Mariusza.

A jak odbierasz na ucho wersję 0 i 180° z Dirac? Co się stanie jak zmniejszysz nieco Volume na subie przy 180°? Ile klików masz teraz ustawione?

3 godziny temu, Adi777 napisał:

AcouScreen PET wydaje się być spoko.

Raczej dałbym sobie z tym spokój. Wygląda może i fajnie, ale to tylko 9mm grubości. Jeśli muszą być koniecznie mobilne, to te będą o wiele bardziej wydajne, zadziałają na szersze pasmo - https://www.mega-acoustic.pl/sklep/fibermobile/?v=288404204e3d

Edytowano przez lpomis
Napisano
31 minut temu, lpomis napisał:

Ile klików masz teraz ustawione?

Zaszalałem ! 9 klików ! Ale zjechałem crossouverem. nie wyłapuje różnicy w fazie i to jest dziwne , ale tak jest. Głośność jest ok. przerobiłem kolejne 100 utworów i nigdzie sub się nie wybija.

Mój ostatnio ulubiony utwór :) 

https://www.youtube.com/watch?v=01G424xPgHk

39 minut temu, lpomis napisał:

Nie rozumiem trochę, dlaczego Dirac tak dziwnie się zachował i wywalił duże podbicie na 74Hz przy 0°.

wg. mnie to wynika z krzywej DL , podbiła bas na 30 Hz o 7,5 dB. ale próbowałem już spłaszczyć i słuchać się wtedy nie da.