Adi777 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 21 godzin temu, tomek4446 napisał: Rafał , to że charakterystyka robi się płaska to nie koniecznie przekłada się na pozytywne dla nas wrażenia dźwiękowe. Zrobiłem idealnie płaską krzywą w DL , na pomiarze super , ale słuchać się nie da. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 11 godzin temu, MariuszZ napisał: że pomiar zrobiony był bez Acoustic reference, a to jest niezbędne do analiz czasowych. rozumiem , że powinienem zaznaczyć krzywą domową ? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: rozumiem , że powinienem zaznaczyć krzywą domową ? Hej, Nie, krzywa to inna bajka. Do analiz w domenie czasu czyli porównywanie impulsów, SR, fazy potrzebny jest punkt odniesienia w czasie w postaci takiego "ćwierku" jednej z kolumn na początku i końcu pomiaru w przypadku Umika. Zaznaczasz w zakładce "Pomiar" "Timing" "Use acoustic timing reference" i zaznaczasz jedną z kolumn, która będzie robiła za "Ref output". Ważne żeby w sesji podczas pomiarów nie zminiać tej "Ref output" na inną nawet jak pomiar będzie dotyczył tej samej kolumny. Można to też zaznaczyć przed pomiarem w "Preferences" "Analysis" jak na obrazku. Analiz dotyczących czasu (fazy) najlepiej dokonywać narzędziem w "All SPL " "Aligment tool". Pokaże o co kaman za chwil parę Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Szanowni Koledzy - mam wrażenie, ze niedługo założycie firmę specjalizującą się w psuciu przyjemności ze słuchania muzyki😜. 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu @MariuszZ jak tylko sąsiad wyłączy wiertarkę biorę się za pomiary Dzięki. 35 minut temu, Rega napisał: założycie firmę specjalizującą się w psuciu przyjemności ze słuchania muzyki a , faktycznie , jest cóś takiego w statucie Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 34 minuty temu, Rega napisał: założycie firmę specjalizującą się w psuciu przyjemności ze słuchania muzyki😜. Jestem specem w psuciu 🤣 @tomek4446 cd męczarni i psucia Zrób pomiar z miejsca odsłuchu osobno L i P bez suba i osobno pomiar suba, ale z Ref acoustic. Przemiatanie całego pasma 0d 0 Hz do 24kHz. Obadamy raz jeszcze. Poniżej jak wykorzystać narzędzie "Alignment tool" do czasowego wyrównania suba i przede wszystkim określenia jak wypada w pomiarach w zakresie zgrania fazowego z kolumnami (impuls, SR, faza). U mnie małe pomieszczenia i wystarczy pomiar jednej kolumny, ale u Ciebie dużo większe więc lepiej pomierzyć dwie i sprawdzić dla dwóch. Na obrazkach opisałem na co patrzeć i czym kręcić by zgrać w czasie suba (fazowo) z kolumnami. W okienku "Alignment tool" które otwierasz w menu rozwijanym Prawym Przyciskiem Myszy na "All SPL" wstawiasz w jedno okienko kolumnę lub pomiar dwóch, w drugie suba. W zależności od fazy 0 lub 180 zaobserwujesz po SPL, która jest właściwa czyli ta z wyższym SPL w szerszym paśmie. Dodatkowo popatrz na fazę tychże na dolne wykresy. Faza suba i kolumn powinna w zakresie zgrania od tych 20Hz do ok. 100Hz pokrywać się. Dążysz do tego by faza była zgrana ale również SPL. Oczekiwany SPL to ten z czarnych kropek. Można to uzyskać przesuwając suba po podłodze i sprawdzając w pomiarach lub określić delay (ms) przy którym faza jest OK i wprowadzić to opóźnienie do suba poprzez DSP. To prostszy sposób. Nie wiem czy masz taka możliwość w systemie lub subie. U mnie w Wiim Ultra jest wyjście coax "sub" które mogę programowo opóźnić o określona wartość. Sprawdzając jaki "delay" jest najlepszy dla suba postaw kursor myszy na suwaku "deley" i strzałkami lewo/prawo z klawiatury przesuwaj obserwując wykresy jak się zgrywają lub rozjeżdzają. Można też wykorzystać algebrę REW stawiając kursor na dipach SPL górnego wykresu i klikając "Align phase slope at cursor" lub "Align phase at cursor". Automat dobierze opóźnienie, ale jak nie trafi to trzeba próbować dalej. Ja preferuję "suwak" Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Już napisałem podanie o m-czny urlop. Dzięki raz jeszcze , jak tylko wiertarka zamilknie biorę się do roboty. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 58 minut temu Napisano 58 minut temu (edytowany) Tomek - dla Twojego dobra i spokoju ducha, juz dzwonie do Twojego sąsiada i prosze ,aby nie przestawał do przynajmniej 23 i żeby robił to przez tydzień😋. Ktoś musi o Ciebie zadbać😉. Edytowano 55 minut temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts