Adi777 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 21 godzin temu, tomek4446 napisał: Rafał , to że charakterystyka robi się płaska to nie koniecznie przekłada się na pozytywne dla nas wrażenia dźwiękowe. Zrobiłem idealnie płaską krzywą w DL , na pomiarze super , ale słuchać się nie da. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu 11 godzin temu, MariuszZ napisał: że pomiar zrobiony był bez Acoustic reference, a to jest niezbędne do analiz czasowych. rozumiem , że powinienem zaznaczyć krzywą domową ? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: rozumiem , że powinienem zaznaczyć krzywą domową ? Hej, Nie, krzywa to inna bajka. Do analiz w domenie czasu czyli porównywanie impulsów, SR, fazy potrzebny jest punkt odniesienia w czasie w postaci takiego "ćwierku" jednej z kolumn na początku i końcu pomiaru w przypadku Umika. Zaznaczasz w zakładce "Pomiar" "Timing" "Use acoustic timing reference" i zaznaczasz jedną z kolumn, która będzie robiła za "Ref output". Ważne żeby w sesji podczas pomiarów nie zminiać tej "Ref output" na inną nawet jak pomiar będzie dotyczył tej samej kolumny. Można to też zaznaczyć przed pomiarem w "Preferences" "Analysis" jak na obrazku. Analiz dotyczących czasu (fazy) najlepiej dokonywać narzędziem w "All SPL " "Aligment tool". Pokaże o co kaman za chwil parę Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Rega Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Szanowni Koledzy - mam wrażenie, ze niedługo założycie firmę specjalizującą się w psuciu przyjemności ze słuchania muzyki😜. 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu @MariuszZ jak tylko sąsiad wyłączy wiertarkę biorę się za pomiary Dzięki. 35 minut temu, Rega napisał: założycie firmę specjalizującą się w psuciu przyjemności ze słuchania muzyki a , faktycznie , jest cóś takiego w statucie Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 34 minuty temu, Rega napisał: założycie firmę specjalizującą się w psuciu przyjemności ze słuchania muzyki😜. Jestem specem w psuciu 🤣 @tomek4446 cd męczarni i psucia Zrób pomiar z miejsca odsłuchu osobno L i P bez suba i osobno pomiar suba, ale z Ref acoustic. Przemiatanie całego pasma 0d 0 Hz do 24kHz. Obadamy raz jeszcze. Poniżej jak wykorzystać narzędzie "Alignment tool" do czasowego wyrównania suba i przede wszystkim określenia jak wypada w pomiarach w zakresie zgrania fazowego z kolumnami (impuls, SR, faza). U mnie małe pomieszczenia i wystarczy pomiar jednej kolumny, ale u Ciebie dużo większe więc lepiej pomierzyć dwie i sprawdzić dla dwóch. Na obrazkach opisałem na co patrzeć i czym kręcić by zgrać w czasie suba (fazowo) z kolumnami. W okienku "Alignment tool" które otwierasz w menu rozwijanym Prawym Przyciskiem Myszy na "All SPL" wstawiasz w jedno okienko kolumnę lub pomiar dwóch, w drugie suba. W zależności od fazy 0 lub 180 zaobserwujesz po SPL, która jest właściwa czyli ta z wyższym SPL w szerszym paśmie. Dodatkowo popatrz na fazę tychże na dolne wykresy. Faza suba i kolumn powinna w zakresie zgrania od tych 20Hz do ok. 100Hz pokrywać się. Dążysz do tego by faza była zgrana ale również SPL. Oczekiwany SPL to ten z czarnych kropek. Można to uzyskać przesuwając suba po podłodze i sprawdzając w pomiarach lub określić delay (ms) przy którym faza jest OK i wprowadzić to opóźnienie do suba poprzez DSP. To prostszy sposób. Nie wiem czy masz taka możliwość w systemie lub subie. U mnie w Wiim Ultra jest wyjście coax "sub" które mogę programowo opóźnić o określona wartość. Sprawdzając jaki "delay" jest najlepszy dla suba postaw kursor myszy na suwaku "deley" i strzałkami lewo/prawo z klawiatury przesuwaj obserwując wykresy jak się zgrywają lub rozjeżdzają. Można też wykorzystać algebrę REW stawiając kursor na dipach SPL górnego wykresu i klikając "Align phase slope at cursor" lub "Align phase at cursor". Automat dobierze opóźnienie, ale jak nie trafi to trzeba próbować dalej. Ja preferuję "suwak" Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Już napisałem podanie o m-czny urlop. Dzięki raz jeszcze , jak tylko wiertarka zamilknie biorę się do roboty. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) Tomek - dla Twojego dobra i spokoju ducha, juz dzwonie do Twojego sąsiada i prosze ,aby nie przestawał do przynajmniej 23 i żeby robił to przez tydzień😋. Ktoś musi o Ciebie zadbać😉. Edytowano 9 godzin temu przez Rega 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Sorry, nie mogłem się powstrzymać. Jacek Gmoch lubi to 4 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Przed chwilą, lpomis napisał: Sorry, nie mogłem się powstrzymać. Prościej się nie da 🤣 Jeden suwak i widzisz co się zmienia. Można dobrać "delay" zasypując ten czy inny dip prawie "na żywca" bo te simy są bardzo trafne. Można moje ostatnie pomiary otworzyć w REW i poćwiczyć na pomiarze "kolumna" i " sub 180 bez kolumny" 😉 To naprawdę proste jest. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: To naprawdę proste jest. Z tym proste to bym nie przesadzał Zrobiłem pomiar wg. zaleceń. Patrzę na to już 15 minut i niczego nie jestem pewien. POMIAR FAZY SUB 02.01.26.mdat Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu W tej konfiguracji faza 180 jest poprawna, ale żeby sub był zgrany w 100 % z kolumnami LiP (vector average) to powinien być opóźniony 4ms w DSP w stosunku do kolumn lub przestawiony w troszku inne miejsce. Może zostać bo jest z grubsza OK, ale jeszcze bym powalczył Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 11 minut temu, MariuszZ napisał: lub przestawiony w troszku inne miejsce. Suba nie opóźnię , nie mam takich narzędzi. Mogę go co najwyżej wystawić jeszcze do przodu co powinno pomóc. będę eksperymentował , wiem już na co zwrócić uwagę , dzięki. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4ms to ok. 130cm. Na minusie to do tyłu sub, ale zachecam do zabawy suwakiem. Nie musi byc faza w 100% zgrana. Można kręcić i spoglądać na SPL szukając złotego środka np. poświęcając trochę SPL kosztem wypełnienia najgorszego dipa. Może wyjdzie mniejsze opóźnienie. Wcześniej w All SPL zaznacz tylko L i P, zrób "Cross corr align" i "Vector average". Powstanie suma kanałów Vector average, którą jeszcze w funkcjach "SPL offset" podbij +6dB i "Add to data". Suba dopasowuj do Vecror average. Pozdrawiam. Edit. Jeszcze ten delay. Jak minus opóźnienia to chyba do przodu, nie jestem pewien bo suby to nie moja bajka, ale spróbuj wysunąć 130cm do przodu z ciekawości w wolnej chwili i pomierz. Będziemy wiedzieli 🤣 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, MariuszZ napisał: ale spróbuj wysunąć 130cm do przodu z ciekawości w wolnej chwili i pomierz. W pierwszej chwili też myślałem , że trzeba cofnąć. Ale mam suba wysuniętego równy metr od narożnika. Jak go dosunę , co już próbowałem to przestaje panować nad regulacją głośności. Manewrowanie staje się bardzo ograniczone i muszę kombinować crossoverem. Wysunę zobaczymy co będzie. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts