Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 minutę temu, Marek333 napisał:

Roonem nie  muślałeś żeby skorygować sobie opóźnienia. Tam masz możliwość bardzo precyzyjnie w ms ustawić opóźnienie każdego kanału.

Do Roona jeszcze nie doszedłem. Z tego co wiem Roon dotyczy świata cyfrowego , a mnie prócz streamingu z nim nie po drodze. Na razie wykombinowałem sobie takie cóś

https://supersound.pl/48663-dbx-pa2-complete-loudspeaker-management-system?gad_source=1&gad_campaignid=23393987443&gbraid=0AAAAADubjdkSV73pRt1kkTaQvfM-dHHWc&gclid=CjwKCAiAjojLBhAlEiwAcjhrDor-eEuohWFz7-myKIl1mvOUClWNrOx3bY2OJkQTI-m1hP3TQuehCBoCVWIQAvD_BwE

w poniedziałek zaczynam zabawę :) 

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Do Roona jeszcze nie doszedłem. Z tego co wiem Roon dotyczy świata cyfrowego , a mnie prócz streamingu z nim nie po drodze. Na razie wykombinowałem sobie takie cóś

https://supersound.pl/48663-dbx-pa2-complete-loudspeaker-management-system?gad_source=1&gad_campaignid=23393987443&gbraid=0AAAAADubjdkSV73pRt1kkTaQvfM-dHHWc&gclid=CjwKCAiAjojLBhAlEiwAcjhrDor-eEuohWFz7-myKIl1mvOUClWNrOx3bY2OJkQTI-m1hP3TQuehCBoCVWIQAvD_BwE

w poniedziałek zaczynam zabawę :) 

Powodzenia !   NIedrogo i dobrze ten klocek wygląda, postaraj się o możliwość zwrotu bo może nie usatysfakcjonować Cię.

Ja tylko 100% streaming. Tidal, Qobuz
Jeszcze wspomnę  Ci, że jak używasz obu dostawców streamingu  to super-fajnie ! Roon  integruje je ze sobą np wybierając lepsze utwory jakościowe (sampling) od każdego z 2 źródeł powiązanych w Roonie.

Edytowano przez Marek333
Napisano
14 minut temu, Marek333 napisał:

bo można na każdym kanale niezależnie , korygiować krzywą a nie tylko na obu na raz - to ważne !

To samo mogę zrobić w :

- MiniDSP 22D Dirac Live 

- RME Adi 2 Pro Fs R. teraz mam wprowadzone filtry oddzielnie dla L i P

- Eversolo DMP 6 - też jest możliwość oddzielnego EQ 

Napisano
4 minuty temu, Marek333 napisał:

A masz ustawienia opóźnień kanału w ms ?

Po za praniem ten DBX robi wszystko :) Oczywiście opóźnienia też są. Według REW mam opóźnienie -4 ms suba względem kolumn. To urządzenie daje mi możliwość zlikwidowania tego opóźnienia bez wysuwania suba 1,3m. Po za tym mogę / i na tym mi najbardziej zależy / mieć kontrolę nad pasmem kolumn i suba. Teraz odcięcie suba robię na słuch , kolumn w ogóle nie mam możliwości. Tyle teoria , zobaczymy co pokaże praktyka.

Napisano (edytowany)

To w takim razie w Twoim przypadku może być rzeczywiście świetne rozwiązanie! Powodzenia !
Jeszcze sprawdź czy  odpowiadają Ci wejścia i wyjścia w tym sprzęcie , czy są wszystkie takie jakie chcesz i potrzebujesz  bo to czasami człowiek może tu coś przegapić.
Dobrej nocy,
M.

Edytowano przez Marek333
Napisano
10 godzin temu, Marek333 napisał:

Jeszcze sprawdź czy  odpowiadają Ci wejścia i wyjścia w tym sprzęcie , czy są wszystkie takie jakie chcesz i potrzebujesz  bo to czasami człowiek może tu coś przegapić.

Na razie wszystko się zgadza. Wczoraj musiałem zrobić tylko kabelek do suba , bo wychodzę XLR a wejście do subwoofera mam RCA na niskopoziomowym. Na wzmacniacz już normalnie XLR -ami.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Na razie wszystko się zgadza. Wczoraj musiałem zrobić tylko kabelek do suba , bo wychodzę XLR a wejście do subwoofera mam RCA na niskopoziomowym. Na wzmacniacz już normalnie XLR -ami.

A czemu nie połączenie Rela. Tak Rel gral mi najlepiej

Napisano
2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

A czemu nie połączenie Rela. Tak Rel gral mi najlepiej

Na wysokopoziomowym to mogę dać głośność max. na trzy kliknięcia od zera. Dalej jest już źle , sub zaczyna dominować i to niezależnie od crossovera. Zamierzam w poniedziałek wprowadzić do systemu zwrotnicę zewnętrzną , a tam mamy wyjścia sygnałowe XLR. Ze zwrotnicy sygnał pójdzie na wzmacniacz suba , więc wysokopoziomowe odpada.

Napisano
12 godzin temu, tomek4446 napisał:

Według REW mam opóźnienie -4 ms suba względem kolumn.

Przy wprowadzaniu opóźnienia do zestawu pamiętaj, że w tym przypadku trzeba opóźnić kolumny o te 4ms względem suba.

Pozdrawiam. M

Napisano
22 minuty temu, tomek4446 napisał:

Na wysokopoziomowym to mogę dać głośność max. na trzy kliknięcia od zera

U mnie w 17m pasowal T5, można było ewentualnie o 2 pomyśleć. Miałem przez chwile Quadrala 10 i podobny efekt co u Ciebie, zawsze dominował...

Napisano
2 minuty temu, tomek4446 napisał:

A co ja powiedziałem ?

To samo? Ponieważ nie da się czasu przesuwać w przyszłość (ujemne opóźnienie) ośmieliłem się wtrącić i nadpisać ten przekaz żeby nie było niedomówień 😉

Sam mam czasami problemy żeby to zrozumieć 🤣

38 minut temu, tomek4446 napisał:

Zamierzam w poniedziałek wprowadzić do systemu zwrotnicę zewnętrzną

Zachęcam do przeanalizowania nowego tutoriala mojego ulubionego speca od filtrów. 

Najważniejsze z tego tuto to dopasowanievSPL, jakie nachylenie filtrów na f podzialu, jakie typy filtrów żeby się uzupełniły i określenie opóźnienia na f podziału. 

Tutorial jest długi i łatwo się zniechęcić, ale nie ma innej drogi jeżeli chcesz manualnie, nie z automatu to poskładać. 

Pozdrawiam. M