Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
55 minut temu, Kraft napisał:

Skąd myśl, że tak jest właśnie najprawilniej?

Myślałem, że taka jest zasada, że wysokotonowy najlepiej na wysokości uszu. Czyli wcale nie należy się do tego przywiązywać? Może być kilkadziesiąt centymetrów wyżej lubi niżej i może wtedy grać lepiej? 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

Nie. Podstawę mam podklejoną filcem.

20260119_190227.jpg

To takie ujęcie, czy siedzisz dość daleko od linii kolumn? Jaki duży pokój? Co masz za plecami?

Edytowano przez BlaBla
Napisano
18 minut temu, Raf_raf napisał:

Myślałem, że taka jest zasada, że wysokotonowy najlepiej na wysokości uszu

Wszędzie tak piszą w poradnikach ustawienia kolumn,ale podobnie jak z ich skrętem w stronę słuchacza warto przyjąć zalecenia producenta jako bazę,ale wypróbować inne opcje i ocenić usznie. Jak uważnie posłuchasz okaże się,że w różnych ustawieniach ten sam materiał muzyczny zagra inaczej  bo to nie tylko kolumny inaczej będą stały ,ale i pomieszczenie inaczej odpowie.

Napisano
19 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Perspektywa na tym zdjęciu jest trochę przekłamana. 220cm między kolumnami i ok. 230 cm od każdej do moich uszu. Pokój ma po podłodze, 410x520 cm

To.

20260119_204423.jpg

Nie korciło Cię żeby zrobić to jakoś symetrycznie? Ja niestety mam na tym punkcie lekką obsesję (nie tylko w stereo) 🙄