Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Raf_raf kolega @BlaBla dobrze pisze,każdy robi co może,ludzie mają skosy,klitki,koty,małe dzieci... . Parę patentów i coś tam z gratów wyciśniesz, pewnie nie BBC, jak większość z nas. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 4 minuty temu, DiBatonio napisał: A wiesz, że to się wiąże z wibroakustyką, co też dotyczy klamotów z elektroniką, kiedyś spróbuj postawić na jakieś izolatory swoje urzadzenia, albo położyć coś ciężkiego na wzmak lub źródło. Dociążyć z góry można też kolumny i posłuchać akustycznych utworów, co się zadzieje np. z basem. W przeciwieństwie do izolatorów, które trzeba gdzieś wypożyczyć z dociążeniem nie ma problemu, każdy ma w domu książki, może jakieś krążki od hantli, kawałek granitu, albo co. Można zacząć od 2-5 kg, można też więcej 😉 Myślę o tym i nawet zadałem tu pytanie ale chyba bez odpowiedzi. Czy takie podstawy antywibracyjne i inne podobne rozwiązania mają sens w przypadku, gdy elektronika stoi na takiej sobie zwykłej szafce ikea? A jeszcze dodam, że wibro- traktuje jako cześć akustyki stosowanej 😁. Ale racja, to ważny dział. Należałaby sie na uczelni odrębna katedra Wibroakustyki 👏. Edytowano 2 godziny temu przez BlaBla Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Mebelki IKEA są zazwyczaj robione z płyty meblowej (wiórowej), to jest tragedia. W stolikach lub platformach masz kanapki MDFu ze sklejką i fornirowane, czasem też sam MDF fornirowany. Inaczej też wygasza drgania sklejka z drzew liściastych i sklejka z drzew iglastych. Czasem na zdjęciach systemów widać, że niektórzy stawiają urządzenia na blaty ze sklejki, albo deski rzeźnickie z bambusa notabene z IKEi 😁 Kiedyś @Rafał S zapytał chyba Chat GPT o rodzaje drewna i ich właściwości jeśli chodzi o mikrodrgania i ich wygaszanie, czy coś. Wyniki były ciekawe i generalnie pokrywały się z tym o czym nieraz pisałem z Rafałem, chyba na forum też. Ale wiadomo jakie były reakcje 😁 Wiesz jak jest, audiooodoo i takie tam... Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Stąd pytanie, czy np podstawy z płyt granitowych czy innych typowo "cmentarnych" 😁 na takich półkach w ogóle ma sens, czy właśnie przeciwnie - dopiero wtedy ma sens. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 32 minuty temu, BlaBla napisał: Należałaby sie na uczelni odrębna katedra Wibroakustyki 👏. Jest.😉 Przeca w przemyśle też ta dziedzina jest wykorzystywana i ogarniana. 16 minut temu, BlaBla napisał: Stąd pytanie, czy np podstawy z płyt granitowych czy innych typowo "cmentarnych" 😁 na takich półkach w ogóle ma sens, czy właśnie przeciwnie - dopiero wtedy ma sens. Na pewno odizoluje od mikrodrgań szafki, a tą wzbudza ciśnienie akustyczne zwłaszcza przy basowych nagraniach. Najprościej to sprawdzić na własnym organizmie i sprzęcie 😉 Kiedyś tu pokazywałem na forum za pomocą aplikacji w telefonie z (wibrometrem, albo apką iDynamics), który kładłem na wzmacniacz i zapodałem utwór z basowymi wybrzmieniami. Czasem dotkniesz obudowy i czujesz, ale czasem tylko akcelerometr wykryje te drgania. No ale nie muszę mówić jak to się skończyło. Dlatego nie bardzo chcę wchodzić w takie dyskusje. Pzdr. Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @DiBatonio @BlaBla cała rzecz w tym, że wiele rzeczy można potestowac w domu i domowym sposobem,jakie będą wyniki,a jeśli będą ,czy dadzą do myślenia,to inna sprawa. Wystarczy nawet łapę położyć na kolumnie ,czy jakimś gracie, żeby poczuć jak pracuje.W mojej Tadze ,jak się płyta czasem źle ułoży na tacce, to dopiero potrafi zawibrować . Próby i doświadczenia to podstawa. Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 58 minut temu Napisano 58 minut temu (edytowany) Nie no wiadomo, zgadzam się z Wami, życie poprostu🙂 Teraz z perspektywy czasu wiem, że lepszym rozwiązaniem byłaby inna szafka i standy, ale z drugiej strony córeczka miała wtedy dopiero roczek, więc ta szafka była bezpiecznym rozwiązaniem i tyle, drug raz postąpiłbym tak samo. @Nowy75 Pomysł o standach wyjmowanych tylko na czas odsłuchu nadal świta mi w głowie, ale sam nie wiem 😉 @BlaBla nad tymi podstawkami się już zastanawiałem, sugerowano mi już Aperte, na razie postawię na kolcach, zobaczę co będzie, pewnie niewiele, ale może kiedyś suma małych zmian zacznie przynosić jakieś ciekawe efekty 🙂 @DiBatonio Wibroakustyka, na to mogę sobie pozwolić, i częściowo może pomóc w rozwiązaniu problemu małej ilości miejsca na półkach 😉 a takie, powiedzmy, granitowe płyty można przetestować też jak podstawę pod sprzęt, nie tylko głośniki? I czy tę ścianę z tyłu warto byłoby czymś wytłumić? Właściwie to jedno z niewielu miejsc gdzie mógłbym przemycić jakieś ustroje akustyczne 😉 @BlaBla przepraszam za spamowanie Twojego tematu, ale zrobił się bardzo uniwersalny nagle 🙂 Edytowano 51 minut temu przez Raf_raf Odpisz, cytując
Kraft Napisano 46 minut temu Napisano 46 minut temu (edytowany) @Raf_raf, jakiej zmiany doświadczyłeś po dociążeniu kolumn tymi książkami? PS. Pod kolumny możesz dać piankowe podkładki z rynku Pro. To chyba najskuteczniejszy sposób izolacji. Edytowano 40 minut temu przez Kraft Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 15 minut temu Autor Napisano 15 minut temu @Raf_raf spoko, temat jak każdy inny - rozlazi sie na boki 😄. Co do ściany z tylu opcji jest wiele. Ale trzeba uważać - czasem poprawiając wiecej zepsujesz niż zyskasz. Wiele zalezy od tego co chcesz zyskać. Jeżeli ogólną poprawę, ucywilizowanie basu, to absorbery szerokopasmowe - jeden, dwa zależy jakie wymiary, zależy jaki pokój. Na początek. Ale niech to będą absorbery a nie cienkie pianki (piramidki), bo ich cel jest inny - walka z poglosem i wysokimi tonami. Czyli 10cm grubości z czegoś w stylu wełna skalna albo przynajmniej basotect lub coś podobnego. Temat w dziale akustyka obracany tysiąc razy . Odpisz, cytując
Amarok Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: @Raf_raf do odsłuchu każdorazowo ustawiam standy w odpowiednim miejscu,przesuwam dywan,targam wielki fotel,a ONA dość często mi o standach przypomina,nawet gdy stoją w pozycji spoczynkowej blisko ściany,taki los😁 Taki los — na szczęście mnie taki ominął. 😃 Nie wyobrażam sobie, żebym miał do każdego odsłuchu przesuwać prawie 40‑kilogramowe monitory z zamontowanymi IsoAcoustics. Kto ma te izolatory, ten wie, że przesuwać je po podłodze wcale nie jest lekko. 😉 Odpisz, cytując
Recommended Posts