S Komp Napisano wczoraj o 20:30 Napisano wczoraj o 20:30 4 minuty temu, AudioTube napisał: Piwnicę mam, a zimą to w komórce kiełbasy wiszą, bo suche i się nie zepsują. To nic dziwnego, ze nie słyszysz lodówki, uważaj tylko na myszy i szczury. Odpisz, cytując
Mprezi Napisano wczoraj o 20:30 Napisano wczoraj o 20:30 50 minut temu, maciek72 napisał: Dzisiaj wyłączyłem z systemu dwa suby . I mógłbym bez nich ( subów ) żyć z samymi Rubikonami 2 . Już kilka miesięcy nie mam Epicon 2 , ale mam wrażenie , że niskich częstotliwości w Rubicon 2 jest ciut więcej niż w Epicon 2 . W Epicon 2 góra i środek był bardziej (?) wypchnięty do przodu Jest duży przeskok między Menuet SE , a Rubicon 2 . Natomiast między Rubikon 2 , a Epicon 2 , to już szlif i chyba bardziej do odpowiednich gatunków muzycznych . Wokal , instrumenty , klasyka , jazz Gitara , perkusja , klawisze świetnie wybrzmiewają na Rubicon 2. Moim zdaniem nie ma złego wyboru. Każdy znajdzie w tych modelach mnóstwo przyjemność z słuchania muzyki. Nie ma ani jednego zagrożenia , że będą męczyć po dłuższym słuchaniu . Jedyne zagrożenie , że tak się wysłuchasz w ich piękne brzmienie , że możesz zapomnieć wyłączyć gotujące się ziemniaki , odebrać dziecko ze szkoły , pójść za potrzebą ( ale , to nic - są Pampersy ) 😀😋😛 Ja osobiście KOCHAM DALI ♥️ ♥️ ♥️ I każdego namawiam do zapoznania się z TYM ,, Ministerstwem Muzyki od Dali Menuet , Rubikon i Epicon Dzięki Maciej za świetnie opisane wrażenia. Widać ze Twoje piecyki klasy D doskonale je napędzają. Z tego co pamiętam to Matrixy Odpisz, cytując
maciek72 Napisano wczoraj o 20:37 Napisano wczoraj o 20:37 Żeby Epicon 2 miał wykończenie Menuet SE , nie miałbym najmniejszych problemów z podmianą. Kiedyś zmieniłem 2 suby Klipsch SW 110 na SW 115 ( lodówki w porównaniu do 110 ) I żona nie zauważyła różnicy , bo to czarne i to czarne Tutaj ewidentnie jest gra kolorów Może , gdybym wcześniej pomyślał i kupił czarne piano Menuet , to by nie było tego problemu jaki mam teraz 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 20:42 Napisano wczoraj o 20:42 4 minuty temu, maciek72 napisał: Żeby Epicon 2 miał wykończenie Menuet SE A widziałeś najnowszą wersję Menuet SE.? Przepiękne wykończenie. 2 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano wczoraj o 20:54 Napisano wczoraj o 20:54 Nie Ale już szukam 😃 I porównam ewentualnie z Rubikore 2 , aby było łatwiej podmienić 2 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano wczoraj o 21:00 Napisano wczoraj o 21:00 4 minuty temu, maciek72 napisał: Nie Ale już szukam 😃 I porównam ewentualnie z Rubikore 2 , aby było łatwiej podmienić Jak brałem Rubikore 2 to bardzo podobały mi się te w wykończeniu Maroon ale finalnie wszedłem w czarne piano Odpisz, cytując
maciek72 Napisano wczoraj o 21:04 Napisano wczoraj o 21:04 Stawiam na Maroon . Czarny jest zakazany !!! Wystarczą 2 czarne suby w stanie 1 Odpisz, cytując
Marlin Napisano wczoraj o 22:00 Napisano wczoraj o 22:00 1 godzinę temu, S Komp napisał: Wystarczy przyzwoity sprzęt i dystans do bzdurnego, "ortodoksyjnego" podejścia do sprzętu audio typu "pure direct". I tu się mylisz. Wystarczy przyzwoity sprzęt bez "pure direct". A przyzwoite wzmacniacze takiego nie mają, ta jak i żadnej innej regulacji barwy. Odpisz, cytując
edmundo Napisano wczoraj o 22:12 Napisano wczoraj o 22:12 3 godziny temu, pairtick napisał: Przecież wcześniej napisałeś, że korzystasz z RoomPerfect. No tak, ale ponadto można użyć equalizera. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 2 godziny temu, edmundo napisał: No tak, ale ponadto można użyć equalizera. Jprdl 🤦 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 14 godzin temu, Marlin napisał: Wystarczy przyzwoity sprzęt bez "pure direct". A przyzwoite wzmacniacze takiego nie mają, tak jak i żadnej innej regulacji barwy. Dyskusyjne. Luxman i Accuphase mają. Accu chyba się tego wstydzi, bo chowa za klapką. 4 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Kolego @Marlin nie wplątujmy tematu przyzwoitości do naszego hobby,bo całkiem utoniemy w sporach 😁 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Fascynujące jak ludzi stawiają "rasową czystość" sprzętu ponad przyjemność ze słuchania muzyki. Regulację tonów można zazwyczaj odciąć w trybie Direct, ale sama regulacja bywa przydatna. Różne albumy bywają nagrane z różną równowagą tonalną, i czasem regulacja jest potrzebna by dołu czy góry pasma odjąć. Jeśli ktoś słucha całych albumów, to regulację tonów wystarczy ustawić na pierwszym utworze. I przesłuchać cały album z przyjemnością, przy dowolnym poziomie głośności. Brak korekcji we wzmacniaczu jest dla mnie jak brak ogrzewania/klimy w aucie. Wyobrażacie sobie jazdę autem cały rok bez możliwości regulacji temperatury wnętrza? Bo (S)twórcy pogody nie można poprawiać... Czysty absurd. Odpisz, cytując
Marlin Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 17 minut temu, michaudio napisał: Brak korekcji we wzmacniaczu jest dla mnie jak brak ogrzewania/klimy w aucie. Wyobrażacie sobie jazdę autem cały rok bez możliwości regulacji temperatury wnętrza? Totalnie bez sensu porównanie. 34 minuty temu, Nowy75 napisał: Kolego @Marlin nie wplątujmy tematu przyzwoitości do naszego hobby,bo całkiem utoniemy w sporach 😁 Nie ja pierwszy użyłem zwrotu "przyzwoity", mój wpis był reakcją, a nie akcją. I tak samo nie ja zacząłem wątek, co jest lepsze wzmacniacze z, czy bez regulacji. Po prostu czułem się w obowiązku stanąć w obronie wzmaków bez regulacji. 21 minut temu, michaudio napisał: Regulację tonów można zazwyczaj odciąć w trybie Direct, ale sama regulacja bywa przydatna. Wzmacniacz z regulacją tonów i trybem direct - to nie to samo co wzmacniacz bez regulacji tonów. 26 minut temu, michaudio napisał: Fascynujące jak ludzi stawiają "rasową czystość" sprzętu ponad przyjemność ze słuchania muzyki. Przyjąłeś błędne założenie, że ze sprzętu bez regulacji słuchanie muzyki nie daje przyjemności. Nie rozumiem skąd taki pomysł, jedyne co mi przychodzi do głowy jako uzasadnienie, to brak styczności/doświadczenia ze sprzętami na temat których się wypowiadasz. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, michaudio napisał: Brak korekcji we wzmacniaczu jest dla mnie jak brak ogrzewania/klimy w aucie. Wyobrażacie sobie jazdę autem cały rok bez możliwości regulacji temperatury wnętrza? Bo (S)twórcy pogody nie można poprawiać... Czysty absurd. Siedzi sobie taki Alan Parsons nad „The Dark Side of the Moon”, wszystko pięknie poustawiał i na to wszystko przychodzi jakiś gostek z ulicy i kręci gałkami - no, ja bym k... chyba zastrzelił 😉 Edytowano 7 godzin temu przez pairtick Odpisz, cytując
edmundo Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 15 godzin temu, pairtick napisał: Jprdl 🤦 Nie rozumiesz? 1 godzinę temu, pairtick napisał: Siedzi sobie taki Alan Parsons nad „The Dark Side of the Moon”, wszystko pięknie poustawiał i na to wszystko przychodzi jakiś gostek z ulicy i kręci gałkami - no, ja bym k... chyba zastrzelił 😉 A tak bo każdy ma identyczne uszy z tymże Alanem i jeszcze identyczne pomieszczenie aha i jeszcze identyczny sprzęt… ogarnij się 🤪 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 33 minuty temu, edmundo napisał: A tak bo każdy ma identyczne uszy z tymże Alanem i jeszcze identyczne pomieszczenie aha i jeszcze identyczny sprzęt… ogarnij się 🤪 A niektórzy, to nawet w Szkocji mieszkają 😉 39 minut temu, edmundo napisał: Nie rozumiesz? Sorry, ale to Ty nie wiesz czym jest RoomPerfect. 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dnia 15.12.2025 o 20:18, Wojtek E napisał: Chyba przyszedł czas na pewną zmianę... Zestaw, który teraz gra u mnie, to Wiim Ultra + Yamaha RN-803 + Pylon Sapphire 31. Salon 23 m2, bez adaptacji akustycznej. W przeszłości miałem też Pylony Topaz, a z wzmacniaczy jakiegoś Xindaka, NADa C356 i Silver Lunę. I tak jak przy średniej głośności jest nieźle, natomiast coraz częściej słucham muzyki cicho - i wtedy dźwięk staje się płaski, trochę jak z telefonu. A chciałbym, żeby przy cichym słuchaniu dźwięk był pełny, nasycony i mięsisty. A, wiem że Wiim ma korekcję, a Yamaha pokrętła do niskich i wysokich oraz tryb YPAO. Korzystam. Jest trochę lepiej. Ale jeszcze nie jest tak jakbym chciał. Na czym mi zależy? - żeby Omm śpiewane przez Janerkę schodziło nisko - żeby na Alchemy Dire Straits było słychać osobno każdy instrument - żeby gitara basowa w utworze Night Air Tortoise wibrowała głęboko, a werbel ostro trzaskał - żeby gitara elektryczna w koncertowym Mermaids Nicka Cave'a (Live from KCRW) grała zardzewiałym przesterem - żeby na płycie Towards the Within było słychać pogłos sali koncertowej i żeby to wszystko było przy cichym słuchaniu... Czy to się tak da? Pewnie tak, bo kiedyś taki efekt cichego i nasyconego dźwięku słyszałem taki na Luxmanie L-525 z jakimiś starymi kolumnami... Ale to było dawno. Czy to się da w moim budżecie? Nie wiem. Od czego byście zaczęli poszukiwania mając budźet 5-10 kzł? Zmiana kolumn? Inne podłogówki czy też może spróbować podstawowe albo jakieś małe aktywne? Wzmacniacz? Adaptacja akustyczna? Cześć Z jakiego miasta piszesz? Duża jest złożoność Twoich oczekiwań. Sądzę, że na początek trzeba zacząć od odwiedzenia sklepu i przesłania tam kilku różnych kombinacji. Wskazywanie teraz na etapie "co bliżej, co dalej" uważam za trudne... Odpisz, cytując
Wojtek E Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Cześć Z jakiego miasta piszesz? Gdańsk Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, Wojtek E napisał: Gdańsk Zadzwoń proszę do Pana Bartka z Tophifi Gdańsk i umówcie się na spotkanie. Ja, mogę mu nakreślić z góry temat. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @Marlin czy Twój wzmacniacz bez regulacji brzmi tak samo dobrze brzmi niezależnie od poziomu głośności? Czy na granicy słyszalności bas i góra brzmią tak samo wyraziście jak przy średniej głośności? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 8 minut temu, michaudio napisał: @Marlin czy Twój wzmacniacz bez regulacji brzmi tak samo dobrze brzmi niezależnie od poziomu głośności? Czy na granicy słyszalności bas i góra brzmią tak samo wyraziście jak przy średniej głośności? "Czy na granicy słyszalności bas i góra brzmią tak samo wyraziście jak przy średniej głośności?" Odpowiem Ci ze swojego ramienia. Inaczej. Nasz mózg odbiera to w inny sposób w raz ze wzrostem głośności. 1 1 Odpisz, cytując
Wojtek E Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Zadzwoń proszę do Pana Bartka z Tophifi Gdańsk i umówcie się na spotkanie. Ja, mogę mu nakreślić z góry temat. Dzięki! Odezwę się do niego po świętach! Odpisz, cytując
S Komp Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, pairtick napisał: Sorry, ale to Ty nie wiesz czym jest RoomPerfect. Obawiam się, ze to jednak Ty nie wiesz. To kalibracja wykonana przy użyciu algorytmu, który ktoś (człowiek) stworzył, kierując się swoimi priorytetami, niekoniecznie musi pasować każdemu innemu. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts