il Dottore Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 11 godzin temu, pairtick napisał: A to Chińczycy jeszcze nie odkryli tematu ustrojów akustycznych? Tego nie wiem. Musisz sam zgłębić temat. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 15 godzin temu, pairtick napisał: Na topowego, to nie ten budżet 😉 http://szymonfaber.pl/?p=1289 tylko nie ten blog Ale kolumny Słuchałem, rewelacja! Ja w tym budzecie pokusił bym się o odsłuch domowy: https://natemataudio.pl/pmc-mb2-deluxe-rosewood-santos-para.html https://audioplaza.pl/products/33482-audiovector-r6-signature-czarne-kolumny-podlogowe-salon-poznan https://planetadzwieku.com/wilson-audio-sabrina-x.html https://hifiguy.co.uk/products/pre-owned/pre-owned-speakers/tannoy-kingdom-royal/ https://www.rtvmax.pl/podlogowe/11013-spendor-classic-200-wisnia-1szt-raty-0-gwarancja-producenta-salon-lodz-mozliwy-montaz-u-klienta.html https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/proac-response-k6-mahon.html Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 21 godzin temu, JanRu napisał: Aha jak bym wygrał w Lotto to chyba już wiem co bym kupił. Ale na to potrzeba 2 000 000. Co to za sprzęt? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 3 minuty temu, Adi777 napisał: Co to za sprzęt? Obstawiam Gryphona Kodo. Odpisz, cytując
JanRu Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Do tej pory słuchałem niewiele. Dzisiaj Audiolet Astra z B&W 801. Wcześniej denon pma 3000ne i Mcintosh ma8950, Roksan caspian i jakiś marantz. Historia generalnie wyglądała tak że poszedłem do jednego salonu wydać do 15 tysi na wzmak. Po przesłuchaniu kilku tańszych wzmacniaczy byłem zniesmaczony bo nic nie zagrało wyraźnie lepie do wspomnianego zestawu który składałem 8 lat temu, a kosztującego parę tysięcy. Tydzień później umówiłem się na odsłuch maca. No i szczenka opadła. Wtedy zrozumiałem że albo trzeba sobie odpuścić albo wydać znacznie więcej pieniedzy. Po 2 tygodniach myślenia i trawienia tego wszystkiego postanowiłem że posłucham w kolejnym salonie gryphona diablo Accuphase e800, maca ma 12000 i marka levinsona. Wszystko w podobnym pułapie cenowym. Niestety w tamtejszym salonie sprawy nie poszły tak jak się spodziewałem i niestety opuściłem salon w aurze lekkiego wkurwienia i uśmiechu pod nosem. Nie ma co komentować deficytów pewnych osób. Kolejno pochodziłem po następnych salonach już w poszukiwaniu dobrego słowa jak i informacji o kolumnach. Sugerowano mi focale sopra 3. Dzisiaj skierowałem się na wspomniany odsłuch. No i słabo. Znaczy się wszystko niby pięknie ale jak to ktoś tu już pisał. Mało muzyki w muzyce. Mało mięcha. Niby ich najcieplejszy wzmacniacz w ofercie. (Brak lamp). Na chwile obecna wiem ze nie interesuje mnie techniczne suche brzmienie. Niebawem dojdzie do skutku odsłuch Macintosha ma12000 ale usłyszałem od jednego ze sprzedawców że na przykład z bowersami 800 czy 801 będzie mieć za mało mocy by oddać dobrze bas. (Pozdrawiam Pana Mateusza- okazał się do tej pory najbardziej spoko gościem.) tannoye odpadają bo to straszne krowy. Z wysp ich nie ściągnę. Na koniec. Bardzo mi zależy na Basie. Po prostu lubię w niektórej muzyce pier….cie. Dzisiaj bowersy 8001 na 20m2 to było mało. Takze tak chciałbym do stereo zestaw 2 subow. Wiem ze to tu temat mówiąc delikatnie kontrowersyjny. 1 Odpisz, cytując
Amarok Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 4 minuty temu, JanRu napisał: Takze tak chciałbym do stereo zestaw 2 subow. Wiem ze to tu temat mówiąc delikatnie kontrowersyjny. E tam konrowersyjny, suby są obecnie bardzo trendy 😉. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Nie zniechęcaj sie. Jeszcze nie raz wyjdziesz zniesmaczony. Szczerze zalecam dużo cierpliwości. . Spróbuj fajnej lampy. Unison Research Performance lub Octave v70. Do tego może Spendor Classic 200 lub Harbethy albo ProAc z serii K. Z tego co piszesz wnioskuję , że szukasz wśród firm powszechnie znanych poza światkiem audio. Zainteresuj się produktami firm uznanych w światku audio a nie kojarzonych przez "laików" Odpisz, cytując
JanRu Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, Slawko69 napisał: Do tego może Spendor Classic 200 Chce ich posłuchać ze względu na duże przetworniki niskotonowe. Odpadły by mi suby. Ale ponoć mają charakter bardziej pod akustyczną muzykę, fortepian…? w ogóle dlaczego obecnie jest trend żeby kolumny były wąskie i z małymi basowcami? Kiedys pożądny głośnik to było 12 cali w zwyż. Z resztą przytoczone tu tannoye. Czy to trend wymuszony przez księgowych czy jak? Przecież wielu producentów nawet tych referencyjnych serii ma w nich suby do kompletu i bez skrępowania piszą że są doskonałym uzupełnieniem topowych systemów stereo. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Małe przetworniki na basie to raczej efekt próby dostosowania się do designu pomieszczeń. Wąskie skrzynki zajmują mniej miejsca a smukłe kolumny wyglądają ciekawej niż wielkie skrzynki. Zapytaj kobiety która kolumna ładniejsza.. W której części kraju kolega mieszka? Może dzięki temu łatwiej będzie wskazać adresy salonów audio z porządnym sprzętem Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 16.12.2025 o 19:02, JanRu napisał: W mojej głowie powstał już taki mętlik Mętlik, niepewność, irytacja, frustracja, obłęd i szaleństwo to normalne u audiofili. Wielu cierpi. Niektórzy dokarmiają ego, a gdy takich dwóch, trzech się spotka, to pożerają się nawzajem. Często porzucają muzykę/brzmienie. Salony zatem raczej odpychają. Spróbuj zatem w fotelu, pokoju odsłuchowym poczytać. Jest kilka miejsc na necie, gdzie i słowo oraz obrazy być może pomogą. Tutaj na portalu Audio mnóstwo recenzji. Znajdziesz zresztą, gdy będziesz w dalszym ciągu ciekawy. Ja jestem ciekawy, czy śpiewasz, grasz na instrumencie i chodzisz na koncerty. 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Biorąc pod uwagę Twoje oczekiwania, posłuchałbym Klipsch Cornwall. Nie przejmuj się, że za tanie. To koncertowy, energetyczny, namacalny dźwięk z dobrym kopem na basie. Słuchałem ich zaraz po Focalach Sopra, sporo droższych, i jak dla mnie Klipsche grały zdecydowanie lepiej. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Buchardt ? Za tanie Możesz spróbować wygrać aukcje https://ebay.us/m/DpTa23 Odpisz, cytując
Rokownik Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, JanRu napisał: Niebawem dojdzie do skutku odsłuch Macintosha ma12000 ale usłyszałem od jednego ze sprzedawców że na przykład z bowersami 800 czy 801 będzie mieć za mało mocy by oddać dobrze bas. Trochę się pogubiłem. MA12000 + rzeczone bowersy to ok. 200 kPLN, a nie 150 kPLN. Chyba, że mowa o używanych. https://www.tophifi.pl/oferty-specjalne/outlet/bowers-wilkins-801-d4-czarny-polysk-outlet.html I to duża okazja. Moja propozycja (jestem fanem marki, więc weź to pod uwagę) McIntosh C55 + McIntosh MC462 + używane Bowersy (najlepsze jakie da się kupić w budżecie). 450W w pełni zbalansowane napędzi każde bowersy. Pytanie: wykluczasz polskie manufaktury jeśli chodzi o kolumny? Gram na MA8950 + kolumny z polskiej manufaktury. I to w budżecie nie ma konkurencji. IMO. Odpisz, cytując
JanRu Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, Slawko69 napisał: Nie zniechęcaj sie. Jeszcze nie raz wyjdziesz zniesmaczony. Szczerze zalecam dużo cierpliwości. . Spróbuj fajnej lampy. Unison Research Performance lub Octave v70. Do tego może Spendor Classic 200 lub Harbethy albo ProAc z serii K. Z tego co piszesz wnioskuję , że szukasz wśród firm powszechnie znanych poza światkiem audio. Zainteresuj się produktami firm uznanych w światku audio a nie kojarzonych przez "laików" Lampy będą słuchane dziękuję za wasze propozycje. 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Mętlik, niepewność, irytacja, frustracja, obłęd i szaleństwo to normalne u audiofili. Wielu cierpi. Niektórzy dokarmiają ego, a gdy takich dwóch, trzech się spotka, to pożerają się nawzajem. Często porzucają muzykę/brzmienie. Salony zatem raczej odpychają. Spróbuj zatem w fotelu, pokoju odsłuchowym poczytać. Jest kilka miejsc na necie, gdzie i słowo oraz obrazy być może pomogą. Tutaj na portalu Audio mnóstwo recenzji. Znajdziesz zresztą, gdy będziesz w dalszym ciągu ciekawy. Ja jestem ciekawy, czy śpiewasz, grasz na instrumencie i chodzisz na koncerty. Prawdę rzekłeś dzięki za dodanie otuchy. Środowisko typów sprzedających te klamoty potrafi mieć naprawdę ograniczone zdolności interpersonalne i adaptacyjne społecznie. nie gram nie śpiewam ale w szkole muzycznej był i słuch prawie absolutny. Na koncerty zadko bo jakość nagłośnienia jest żenująca. Głównie jazz ewentualnie nospr. 54 minuty temu, majkel74 napisał: Biorąc pod uwagę Twoje oczekiwania, posłuchałbym Klipsch Cornwall. Nie przejmuj się, że za tanie. To koncertowy, energetyczny, namacalny dźwięk z dobrym kopem na basie. Słuchałem ich zaraz po Focalach Sopra, sporo droższych, i jak dla mnie Klipsche grały zdecydowanie lepiej. Dziękuję za sugestie. 27 minut temu, Rokownik napisał: Trochę się pogubiłem. MA12000 + rzeczone bowersy to ok. 200 kPLN, a nie 150 kPLN. Chyba, że mowa o używanych. https://www.tophifi.pl/oferty-specjalne/outlet/bowers-wilkins-801-d4-czarny-polysk-outlet.html I to duża okazja. Moja propozycja (jestem fanem marki, więc weź to pod uwagę) McIntosh C55 + McIntosh MC462 + używane Bowersy (najlepsze jakie da się kupić w budżecie). 450W w pełni zbalansowane napędzi każde bowersy. Pytanie: wykluczasz polskie manufaktury jeśli chodzi o kolumny? Gram na MA8950 + kolumny z polskiej manufaktury. I to w budżecie nie ma konkurencji. IMO. Tak wchodzą w grę używki ale tylko kolumny. Wzmak chce nowy. bowersy 800 chodzą na wtórnym po 50k to nie problem. Druga sprawa. Nie odkryję tajemnicy że przy tych pułapach cenowych negocjuje się cenę i czasem jest to kilka procent czasem duuuzo więcej. Ale oczywiście nie będę nikomu psuł biznesu z którego żyje. 1 godzinę temu, Slawko69 napisał: W której części kraju kolega mieszka? Może dzięki temu łatwiej będzie wskazać adresy salonów audio z porządnym sprzętem Górny Śląsk 34 minuty temu, Rokownik napisał: Pytanie: wykluczasz polskie manufaktury jeśli chodzi o kolumny? Gram na MA8950 + kolumny z polskiej manufaktury. I to w budżecie nie ma konkurencji. IMO. Absolutnie nie. Ale wiesz prowadzę biznes i raczej jestem skąpy. A klocki znanej i cenionej formy mają wysoką wartość rezydualną. Sprzedając je mało tracisz. Mcintosha mozesz kupić i sprzedać zaraz na rynku wtórnym wystawiając za 10 % taniej i będziesz w średniej ofertowej. Jeśli chodzi o focale to w ogóle nówki chodzą po tyle samo co używki na olx 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Alta Audio Adam. Porozmawiaj z Audio Color czy nie mają do ewentualnego odsluchu. Słuchałem ich kiedyś u nich i zrobiły na mnie duże wrażenie. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przeglądam wątek od początku i jakoś nie widzę wzmianki o tym, w jakiej wielkości pomieszczeniu sprzęt ma grać 🤔. Czy coś przeoczyłem? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 16.12.2025 o 19:02, JanRu napisał: Pokój odsłuchowy powierzchnia ca 40 m2 repertuar wszelaki. Od jazzu i klasyki po rock metal do elektroniki i House. Przy tych pieniądzach, jeżeli faktycznie są takie pieniądze, wiele salonów audio zrobi prezentacje swoich hi- endowych systemów w domu klienta. Wszystko przywiozą, ustawią itd. Na forum nic się nie wybierze bo nie da się usłyszeć swoimi uszami czytając czyjeś wrażenia. Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przy takim wolnym budżecie poszedłbym (używki oczywiście) w Dan D'Agostino Progression Integrated i Raidho TD2.1 bo na TD2.2 trzeba by dołożyć. Dla mnie sztos ...💪 Odpisz, cytując
JanRu Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 24 minuty temu, KrólKiczu napisał: Przeglądam wątek od początku i jakoś nie widzę wzmianki o tym, w jakiej wielkości pomieszczeniu sprzęt ma grać 🤔. Czy coś przeoczyłem? Nie no wiem, że jest tu sekta świętej akustyki. I wiem też ze to tak nie do końca sekta tylko czysta fizyka. Na marginesie oboje starych mam fizyków ale nie od akustyki akurat. pokój nie zaadaptowany akustycznie. Kwadrat. Okna z firanami kanapa i fotele skurzane na ścianie karbowana tapeta malowana, na pewno sprzyjająca bardziej niż gołą ścianą. Jest to zwykły pokój dzienny. Zdjęć nie będzie. Odpisz, cytując
Recommended Posts