MIŁY Napisano wczoraj o 11:42 Napisano wczoraj o 11:42 Dzień dobry, Trochę ostatnio pooglądałem i poczytałem na temat urządzeń Fosi Audio i chciałbym zapytać,, czy ktoś z Szanownego Grona Forowiczów, ma jakieś doświadczenia z tymi urządzeniami. Zastanawiam się nad sensem zbudowania zestawu z tych relatywnie niedrogich chińskich klocków jako alternatywę dla streamera np. Wiim Ultra wpiętego do integry w granicach 5 tyś zł., np Audiolab 7000a lub podobnego. Źródłem pozostałby Wimm Ultra, z którego wyszedłbym cyfrowo do zewnętrznego przetwornika DAC Fosi Audio ZD3 (ewentualnie Fiio Warmer) a następnie po XLR do preampu Fosi Audio ZP3 a z niego również po XLR do 2 monobloków Fosi Audio V3 mono. Cenowo wyjdzie pewnie podobnie, ale z niektórych informacji w necie wynika, że taki zestaw zagra zdecydowanie lepiej niż klasyczna integra w tym budżecie. Zastanawiam się również, ponieważ w układzie takim mamy 2 preampy wbudowane i jeden zewnętrzny. Jak to podłączyć/przełączyć, aby do monobloków szedł sygnał z preampa zewnętrznego ZP3 a nie z preampów wbudowanych w Wiima i Fosi Audio ZD3 (Fiio Warmer nie ma preampu). PS Nie mam uprzedzeń do klasy D. jak ma zagrać lepiej niż klasa AB integry to jest mi to bez różnicy. Pozdrawiam i proszę o opinie 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Hej Jest sporo osób, które są fanami składania takich klocków z właśnie elektroniki Fosi, czy innych. Sporą część z nich łączy jedno - w końcu wracają do klasy AB Te klocki są bardzo fajne pod kątem technicznego grania. Jest detal, dynamika, względnie równo. Po czasie jednak zaczyna brakować barwy, więcej płynności, czy wygładzenia w brzmieniu. Najlepiej porównać samemu Odpisz, cytując
d00 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) Hmm, to ciekawe. Ja z kolei znam dużo takich osób, które zeszły z AB i są od kilku lat z systemem opartym o takie właśnie klocki klasy D. Są zadowolone. Edytowano 16 godzin temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
MIŁY Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 1 godzinę temu, Q21 napisał: Hej Jest sporo osób, które są fanami składania takich klocków z właśnie elektroniki Fosi, czy innych. Sporą część z nich łączy jedno - w końcu wracają do klasy AB Te klocki są bardzo fajne pod kątem technicznego grania. Jest detal, dynamika, względnie równo. Po czasie jednak zaczyna brakować barwy, więcej płynności, czy wygładzenia w brzmieniu. Najlepiej porównać samemu Rozumiem powrót do klasy AB przez niektórych, ale w tym wypadku chodzi o porównanie 2 opcji za podobne pieniądze a nie powrót do klasy AB za 2 razy większy budżet. Rozważam oczywiście obie opcje a Fiio Warmer tak bardzo chwalony przez Was na YT, miałby robić tutaj właśnie barwę i wygładzenie Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Na audio show firma Skala Audio łączy swoje kolumny z elektroniką Fosi. Wg mnie gra to całkiem przyzwoicie i w porównaniu z "klasycznymi" wzmacniaczami wstydu nie ma. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu @KrólKiczu gdyby podłączyli Levinsona niczym by się nie odróżniali,a tak widać , że są pewni swoich wyrobów,a i Fosi przy okazji robią dobrą reklamę 😁 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 6 godzin temu, MIŁY napisał: Rozumiem powrót do klasy AB przez niektórych, ale w tym wypadku chodzi o porównanie 2 opcji za podobne pieniądze a nie powrót do klasy AB za 2 razy większy budżet. Rozważam oczywiście obie opcje a Fiio Warmer tak bardzo chwalony przez Was na YT, miałby robić tutaj właśnie barwę i wygładzenie Paweł miał Diamondy z końcówkami Fosi i lampowym pre, bardzo dobrym zresztą, bo to Feliks Euforia Evo. Po czasie jednak przesiadł się na Titanię i jest bardziej zadowolony. Trzeba posłuchać samemu i ocenić Ciężko doradzić nie znając Twoich preferencji, bo nie można tu łatwo powiedzieć lepsze/gorsze. Odpisz, cytując
rafau Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Z tym Fosi ZP3 jest ten problem, że na dobrą sprawę nie masz pojęcia na jaką głośność jest ustawiony. Nie ma wyświetlacza, a pokrętło regulacji pomimo naniesionego wskaźnika położenia nie ma położenia minimum i maximum. Problem zgłaszany przez wielu testujących. Odpisz, cytując
Paweł Pawlik Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 23 godziny temu, MIŁY napisał: Cenowo wyjdzie pewnie podobnie, ale z niektórych informacji w necie wynika, że taki zestaw zagra zdecydowanie lepiej niż klasyczna integra w tym budżecie. Dlaczego miałoby to wyjść podobnie cenowo? 2xV3 +ZD3 to tylko trochę ponad 2 tys. a wzmacniasz chcesz za 5 tys. (zakładam że Wiim jest w obydwu konfiguracjach). Ja po krótkiej euforii z używania V3 zastąpiłem je końcówkami Marantza w klasie AB. Gra inaczej i jednak jest lepiej. Fakt, Fosi są szybsze i to robi wrażenie wow ale po czasie zaczyna brakować czegoś w dźwięku. Ale doświadczenie było fajne i ostatecznie przekonało mnie do przejścia z integry na system dzielony. Myślę że ostateczny efekt będzie też zależał od tego czy budujesz duży czy mały system. W małym myślę że V3 może się sprawdzić na dłużej. Odpisz, cytując
MIŁY Napisano 29 minut temu Autor Napisano 29 minut temu @rafau - to faktycznie może być problem z tymi potencjometrami przy tego typu urządzeniach Jest jeszcze jedna konfiguracja, która również chodzi mi po głowie. Bluesound NODE ICON jako streamer, DAC i preamp + 2 końcówki V3 Mono od Fosi. DAC oparty na 2 kościach os Sabre podobno jest całkiem OK, nie wiem tylko, czy preamp zainstalowany w NODE ICON nie jest jedynie tanim dodatkiem i najsłabszym ogniwem tego łańcuszka? Odpisz, cytując
Recommended Posts