Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 godzin temu, BlaBla napisał:

@T Z6 rozumiem rozgoryczenie. Naprawdę. Właśnie mi padł Denon... urwał nać! Zaprzestał czytać plyty sacd... ręce opadają. Krok do przodu i dwa w tył... A dupa zawsze tam gdzie była 

Padł Ci DCD3000? Powinien być jeszcze na gwarancji.. Czyżby przejęcie Denona przez Samsunga dawało o sobie znać?

Napisano
Przed chwilą, Slawko69 napisał:

Padł Ci DCD3000? Powinien być jeszcze na gwarancji.. Czyżby przejęcie Denona przez Samsunga dawało o sobie znać?

Podejrzewam, że strzelił focha na widok Atolla 😁.

Tak, jest na gwarancji. Jutro zamawiam kuriera.

Napisano

Widywałem czesto recenzje niezadowolonych testerów a to bas luźny, a to średnica dopalona, a to budowa nie z najwyższych lotów komponentów ot takie marudzenie. Zapewne trochę w tym prawdy, trochę źle dobranych kolumn. Nie jest bez wad ten wzmacniacz, ale jak sie trafi używany jeszcze po lekkim modzie w okolicy 7-8 tyś to jeden z lepszych strzałów jeśli szuka sie rasowej lampy 

Można lepiej w tym budżecie ale to już niszowe marki, często obarczone innymi problemami. 

Leben ma tez zaletę wielka w postaci lamp jest ich tylko 6 jak wyżej zauważył Tomek moze nie czesto ale raz na te kilka lat wymiana kilku drogich lamp moze zaboleć. Tu np Lorka lepiej grała od Lebena, ale ilość lamp i pewne detale techniczne znowu powodowały ze nie byla tak przyjazna w użytkowaniu. Ja bym to rozbił na lamoy dla zwykłego zjadacza muzyki i dla pasjonatów muzyczno sprzętowych którzy mogą sobie pozwolić na zmiany, lekkie nerwy czy dodatkowe wydatki.

Napisano

Z wysyłką nie każdy chce sprzedawać. Ja, gdy sprzedawałem McIntosha, zaznaczyłem w ogłoszeniu, że odbiór jest tylko osobisty. Daj mu szansę — może odpowie. Nie zawsze jest możliwość, żeby odpisać od razu.

Napisano (edytowany)

Juz ustalone.Nie kupuje.

Jest jeszcze 70 km ode mnie Sinus Audio do kupienia.8 letni.Na lampach EL34 i 6sn7 z zapasem lamp.Ale tak mysle czy 8 latek to juz przypadkiem nie złom....

Edytowano przez T Z6
Napisano

Uzywke roczną.Plus rok u mnie razem dwa.

Ten Octave V70 tez widze jest na plytkach drukowanych.Czyli mozliwosc usterki tez wysoka.Wysokie temp od lamp.Blisko kondensatory i inne elementy na plytkach drukowanych.

Napisano

@T Z6 

Cześć 

Zerkam na Twój temat jest bardzo ciekawy ( nie nie kupuje wzmacniacza lampowego  🙂 ) Choć bardzo podobają mi się te konstrukcje. 

Niech się wypowiedzą Ci co się znają może taki Cayin Jazz 80 by był dobry? 

Cayin-Jazz-80-Innen-von-unten-2.jpg.f90763f52b372b527b6e436443c1c57f.jpg 

Jazz-80-KT88-Black-13.jpg.f479b076638126aa3605d9d4d1603edd.jpg 

Pozdrawiam

Napisano

@T Z6 pierwsza sprawa pisałem Ci żebyś sie nie nakręcał tak na point :). Octave to bardzo wysokiej klasy sprzęt. Sinusa raczej bym odpuścił z polskich WBA, Lorka Dubiel i jest jeszcze kilka ale dość drogich. Haiku lampowe tez kodzie sobie cenią 211 byla niedawno za 11 koła

Odnośnie jeszcze montażu na płytkach miałem Dynaco SCA prawie 50 latek płytki byly faktycznie juz ciemne, ale nie było konieczności ich wymiany, kondensatory juz tak bo było nie jakieś super jakosci, ale mimo to grał :)

Napisano (edytowany)

Bosze.... TZ6 co Ci tam do glowy nakladli? 6 letni wzmak lampowy stary, plytki drukowane ble.

Narazie moze nie kupuj. Poswieć troche czasu na zgłębienie wiedzy na temat wzmacniaczy lampowych. 

Typ montażu ptp jest co prawda "lepszy" ale to trochę mit i trochę nie. Po pierwsze spopularyzowany w czasach kiedy plytek drukowanych nie było. Po drugie budowa wzmacniacza lampowego jest tak prosta, ze moze sie obyć bez niezliczonej liczby polaczeń. Ale za to jest wieksze ryzyko brumow, czy przydźwiekow.

Masz już doswiadczenie z nowym wzmacniaczem, ktory Ci sie wylozył. Nie skreslaj starych wzmacniaczy, unikaj chinczykow, trioda nie jest najlepszym forum jesli chodzi o rady.

Pamietaj, ze wzmacniacz lampowy, to głownie trafa głosnikowe. Wszystko inne mozesz wymienić. Nawet sam, jesli posiadasz podstawowa wiedze elektroniczną.

Weź moze jeszcze pod uwagę jakiego typu chcesz wzmacniacz. Pp czy set. Pomyśl o lampach. Trudno zmienic ich charakter.

Sluchaj w tym temacie starych wyjadaczy z lampowym doswiadczeniem Zadnych wynalazkow typu cayin czy yaquin.

Edytowano przez audiowit
Napisano
11 minut temu, audiowit napisał:

Bosze.... TZ6 co Ci tam do glowy nakladli? 6 letni wzmak lampowy stary, plytki drukowane ble.

Narazie moze nie kupuj. Poswieć troche czasu na zgłębienie wiedzy na temat wzmacniaczy lampowych. 

Typ montażu ptp jest co prawda "lepszy" ale to trochę mit i trochę nie. Po pierwsze spopularyzowany w czasach kiedy plytek drukowanych nie było. Po drugie budowa wzmacniacza lampowego jest tak prosta, ze moze sie obyć bez niezliczonej liczby polaczeń. Ale za to jest wieksze ryzyko brumow, czy przydźwiekow.

Masz już doswiadczenie z nowym wzmacniaczem, ktory Ci sie wylozył. Nie skreslaj starych wzmacniaczy, unikaj chinczykow, trioda nie jest najlepszym forum jesli chodzi o rady.

Pamietaj, ze wzmacniacz lampowy, to głownie trafa głosnikowe. Wszystko inne mozesz wymienić. Nawet sam, jesli posiadasz podstawowa wiedze elektroniczną.

Wiec wiekiem wzmacniacza sie nie martwić?Rok, trzy lata, 6 lat...bez znaczenia.Ok.Ale zapewne takiego 6 latka lepiej wyslac na przeglad do serwisu?

Na Triodzie jest kobieta serwisant😉.W zyciu bym nie pomyslał ze kobiete moze to kręcić.

Napisano

Niekoniecznie. Jesli to wysokiej klasy wzmacniacz to 30 lat pogra bezawaryjnie.Ewentualnie lampy mozesz dac do przemierzenia.

Pamietaj, ze wzmacniacze lampowe swoj rozkwit mialy do lat 70tych. I wtedy byly produkowane na wysokiej klasy komponentach. W takich wzmacniaczach uzywano kondensatorow o wysokiej wytrzymalosci na temperaturę.

Obecną bolaczka wzmacniaczy lamp sa slabej jakosci trafa. Potrzebne są odpowiednie materialy i precyzja. Oczywiscie takie sie produkuje, ale są drogie, co przedklada sie na wyzszą cene wzmacniacza. Tego nie da się obejść.

W klD wkladasz byle co i gra. Tylko, ze krotko. W lampowcu jesli Ci cos padnie, to wymieniasz. Naprawa latwa i tania. Jak spalisz trafo, no to po ptokach.