Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 minuty temu, Rega napisał:

A jednak coś usłyszałeś🤣. A podobno wszystkie grają tak samo. Czyżby tylko sugestia?

Jeszcze nie wiem czy usłyszałem.Czasem tak mam ze wydaje mi sie ze dzwiek jest inny niz dzien wczesniej.A kolejnego dnia juz wszystko jest dobrze.Unisona mam ledwo kilka dni.Na Synthezisie zmienialem lampy wiele razy.I zawsze dzwięk był taki sam.Ale tam w stopniu wejsciowym jest apamp.W Unisonie jedna lampka.Z czasem zobacze czy to robi różnice czy nie.

Napisano
9 godzin temu, T Z6 napisał:

Wymiana lamp....ja w to juz nie wierze.

Ludzie małej wiary a przecież wiara czyni cuda. Jak ci piszą, że te lampy lepiej grają to muszą lepiej grać 😂

A tak na poważnie, to kilka razy zmieniałem lampy mocy czy sterujące i zawsze grało to inaczej, nie twierdzę, że zawsze wiem czy całościowo lepiej ale na pewno inaczej. 

1 godzinę temu, T Z6 napisał:

To nie ta Tesla o której myslisz

@Slawko69 tylko sobie zażartował 🙂

Napisano
4 minuty temu, T Z6 napisał:

Zazdroszcze Wam.Slysze różnice miedzy kolumnami, wzmacniaczami, źródłami...ale między lampami...nie słysze.

To dość interesujące bo z punktu widzenia osób wyznających zasadę ze źródła,  wzmacniacze itd graja tak samo to wlasnie lampy powinny wnosić zmiany w brzmieniu :)

Widać słyszysz to czego nie słychać, a nie słyszysz tego co słychać :) przydatne w kłótni z żoną:D

Napisano
5 godzin temu, T Z6 napisał:

Nie kazdemu spodoba sie brzmienie lamp.Nawet myśle ze nas zwolenników lampek jest mało.Nie trzeba zachęcać ani zniechęcać Sam dlugie lata uzywalem tylko tranzystorów.Ale gdy pierwszy raz posluchalem lampy....nie bylo juz odwrotu.Mnie lampy zaczarowały.Ale wielu innych ludzi nigdy nie zainteresują.Normalna rzecz.

Sam nie brałem na początku lampy pod uwagę, ale coś mnie urzekło i jestem zadowolony, koszty eksploatacji lamp jeszcze mnie nie dopadły więc może dlatego ;) Natomiast chyba większy ze mnie meloman niż audiofil bo wiem, że nawet z tanim tranzystorem cieszyłbym się muzyką.

4 godziny temu, Wing0 napisał:

Jakie masz kolumny?

Intrada Lili

Napisano (edytowany)

Panowie, nurtuje mnie ta kwestia NOS. Moglibyście wyjaśnić laikowi? Czytając to co tu piszecie rozumiem, że NOS zapewniają jakość niedoścignioną dla żadnych współcześnie produkowanych lamp, tak? Ale właściwie dlaczego? Czy teraz nie da się wyprodukować lamp o porównywalnych parametrach, albo nawet przewyższających NOS? Czy technologia produkcji jest już nie do odtworzenia, a może nie można już zastosować do produkcji takich materiałów jak wcześniej? Czy może nikomu nie chce się w to pchać dla, co by nie mówić, wąskiego grona odbiorców? Bo te NOS to pewnie kilka, kilkanaście lat, i zostanie tyle sztuk żeby sobie milionerzy zamontowali w swoich wzmacniaczach, i wtedy co? Koniec balu? 🙁

Edytowano przez Raf_raf
Napisano
3 minuty temu, Raf_raf napisał:

Panowie, nurtuje mnie ta kwestia NOS. Moglibyście wyjaśnić laikowi? Czytając to co tu piszecie rozumiem, że NOS zapewniają jakość niedoścignioną dla żadnych współcześnie produkowanych lamp, tak? Ale właściwie dlaczego? Czy teraz nie da się wyprodukować lamp o porównywalnych parametrach, albo nawet przewyższających NOS? Czy technologia produkcji jest już nie do odtworzenia, a może nie można już zastosować do produkcji takich materiałów jak wcześniej? Czy może nikomu nie chce się w to pchać dla, co by nie mówić, wąskiego grona odbiorców? Bo te NOS to pewnie kilka, kilkanaście lat, i zostanie tyle sztuk żeby sobie milionerzy zamontowali w swoich wzmacniaczach, i wtedy co? Koniec balu? 🙁

https://audiofezzowanie.pl/wspolczesny-mullard-brytyjska-legenda-w-rosyjskim-wydaniu/.   Moze tam nie ma odpowiedzi na wszystkie pytania, w tym moje pytania.Ale przeczytaj to.Tez szukam odpowiedzi na różne pytania.I choć wiem ze nie znajde...to dalej szukam😉.

Napisano

Dlaczego koniec balu - chińskie lampy są coraz lepszej jakości. Oczywiście, nie piszę o budżetowych. A wracając do NOS - tak ,  częściowo masz rację. M in zakaz używania niektórych materiałów. ale nie tylko. Poza tym, po co się w to pakowac, skoro większość i tak nie słyszy różnic .