Nowy75 Napisano wczoraj o 09:14 Napisano wczoraj o 09:14 @tomek4446 Tomasz na koniec filmiku oczekiwałem groźnego spojrzenia rasowego karka,a tu takie dobrotliwe wejrzenie😎 A poważnie to gratuluję postępów,mało komu się chce,zwłaszcza startowania z czymś zupełnie nowym w dojrzałym wieku. Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 09:24 Napisano wczoraj o 09:24 @tomek4446, zawsze wiedziałem, że masz jaja. Ale, że aż żelazne? Gratulacje! 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 09:40 Napisano wczoraj o 09:40 18 minut temu, Nowy75 napisał: ,a tu takie dobrotliwe wejrzenie😎 To nie dobroć na mojej twarzy , a śmiech przez łzy , że byłem takim idiotą i dałem sobie doczepić tą 20 -tkę 21 minut temu, Nowy75 napisał: mało komu się chce,zwłaszcza startowania z czymś zupełnie nowym w dojrzałym wieku. Nie powiem , że jest łatwo się zmobilizować. Szczególnie jak w pierwszym okresie musisz przywyknąć do bólu całego ciała, a efektów wizualnych czy siłowych zero. Teraz też ten ból mi towarzyszy na co dzień , ale stał się jakoś bardziej przyjazny. Mówi mi , że coś dla siebie zrobiłem. 15 minut temu, Kraft napisał: zawsze wiedziałem, że masz jaja. Ale, że aż żelazne? Gratulacje! A dziękuję. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 10:26 Napisano wczoraj o 10:26 1 godzinę temu, Artur Brol napisał: The Course of Empire Thomasa Cole. Przypomniałeś mi młode lata. Jak byłem w podstawówce , a gazety czy tygodniki wydawane były na papierze z przemiału , wujek z ZACHODU przywiózł mi kalendarz ścienny. Były to dużego formatu reprodukcje znanych obrazów na błyszczącym lakierowanym papierze. Na pierwszej stronie był właśnie obraz Cole , który układasz. Po za tym były tam reprodukcje obrazów Bosha , Muncha , Botticellego ..... Oj , długo wisiał ten kalendarz. Gratuluje hobby , zapewne ćwiczy cierpliwość , a jak się ukończy to jest na czym oko zawiesić. 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano wczoraj o 10:36 Napisano wczoraj o 10:36 Dzieki. A jest, jest. Rzeczywiście, troche cierpliwości się przydaje. Ściągnąłem sobie ten obraz w dużej rozdzielczości. Jak powiększam to poprostu wow. Te detale. Zresztą jak układam Bitwę pod ... To jest niesamowite co człowiek potrafi zrobić. Ja nawet nie potrafię narysować poprawnie kota, a tutaj jeden z drugim takie rzeczy na płótnie odwalali. Takie cos to chętnie na ścianie zawieszę. 3 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Kolejne dziecko w kuchennej rodzinie. Rodzinka Żeby jeszcze nie miał czym kroić 😁 Żebym 😁 4 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dużo te dzieci Cie kosztowały? Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Kolejne dziecko w kuchennej rodzinie. Lubisz noże? Mój sąsiad/mąż ciotki/kumpel jest fanem noży. Ma ich setki. Też z jakiś japońskich, specjalnych stopów. Dzięki temu sporo noży mam i ja bo często mnie różnymi obdarowuje. Jeśli Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Żeby jeszcze nie miał czym kroić 😁 To poważna sprawa z łatwością można się pokroić. Japońskie ceramiki Kyocera niezłe brzytwy tylko że kruche. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Kolejne dziecko w kuchennej rodzinie. Rodzinka Żeby jeszcze nie miał czym kroić 😁 Żebym 😁 Uuuuuu... Czym Ty to oostrzysz, bo z takimi nożami to już sztuka naostrzyć, żeby to kartkę przycięło 😉 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Kolejne dziecko w kuchennej rodzinie. Rodzinka Żeby jeszcze nie miał czym kroić 😁 Żebym 😁 Podziwiam, ja bym sie nie odważył. Uwielbiam kroić, siekać potrafię to robić szybko, ale raz ze nie znoszę tegk tyou duzych noży:) choc wyglądają bosko, a dwa juz bym nie miał ze 2 palców... Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @terracan1929 jak widać chyba lubię 😁. Tych używam w domu tylko ja. Można powiedzieć, że są ze specjalnych stali: pierwszy i drugi od góry ze stali shirogami opracowanej specjalnie do noży,podobnie ostatni u dołu,stal aogami,ten wyglądający najbardziej demonicznie to stał narzędziowa SK-5. Co ciekawe, Japończycy nie eksportują swoich stali nożowych,można tylko kupić gotowy wyrób w postaci noża 😁 . Wszystkie moje egzemplarze to stale rdzewne,okute płazami żelaza, żeby tak szybko nie rdzewiały. A i tak zmieniają kolor już po pierwszym cięciu. Trzeba je każdorazowo wycierać,a już po użyciu smarować olejkiem. Taka zabawa dla hobbysty,bo dla zwykłego człowieka zawracanie gitary. 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tego twardziela tylko diament ruszy, duża zaleta że wystarczy rzadko. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu @DiBatonio japońskie kamienie wodne , które przed użyciem moczy się w wodzie,a potem w trakcie ostrzenia korzysta z wytworzonego błota,jeszcze kamień do wyrównywania kamieni do ostrzenia i podstawowy zestaw gotowy😁. Ostrymy z ręki,jeśli technika dobra, mamy ostry nóż,jeśli zła, tępy 😁 @Wing0 też idzie mi sprawnie,ale wiem, czym pracuję, więc respekt jest😁 Ale się nie spinam, większy luz, większa prędkość. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 53 minuty temu Napisano 53 minuty temu (edytowany) 14 minut temu, Nowy75 napisał: japońskie kamienie wodne , które przed użyciem moczy się w wodzie,a potem w trakcie ostrzenia korzysta z wytworzonego błota,jeszcze kamień do wyrównywania kamieni do ostrzenia i podstawowy zestaw gotowy Ja nie umem ostrzyć na kamiemiu niestety, a do noży EDC mam fikuśną ostrzałkę Lansky LKCLX. Edit: Musiałem tylko do tego ustrojstwa dokupić podstawkę i wyrzeźbić z deski podstawę, żeby było stabilnie. Ten "slupek" się wkreca na czas ostrzenia. Edytowano 41 minut temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu 8 minut temu, cymes napisał: Tego twardziela tylko diament ruszy Wszystko kwestia synergii,jak w audio😁 . Zbyt miękki kamień do twardej stali i tylko ścieramy kamień zamiast ostrzyć nóż. Jeśli kamień bardzo twardy a stal miękka, nóż będzie się ślizgał zamiast ostrzyć. Są i Japończyki np.ze stali ZDP- 189 , 66-67 HRC , też tylko diament je bierze. 5 minut temu, DiBatonio napisał: nie umem ostrzyć na kamiemiu niestety Kwestia treningu ,jak w każdej manualnej aktywności 😁. Nim kupiłem pierwszego Japońca trenowałem przez lata na zwykłych kamieniach i zwykłych nożach w kuchni. Efekty były różne na początku,ale zawsze " tarłem" aż do uzyskania progresu😁 Ale łatwo nie było,sztywne ruchy,za mocny nacisk,a tu trzeba tylko luzu,wyczucia i precyzji😁. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu Dnia 11.02.2026 o 22:43, tomek4446 napisał: Długo się nad tym zastanawiałem co napisać. Za młodych lat było modelarstwo / samoloty/ . Potem przyszedł sport , judo i tenis. Po 35 latach przerwy wróciłem do tenisa. Przez 6 lat grałem regularnie raz w tygodniu , ale niestety wykruszyli mi się partnerzy z racji wieku i chorób. Sam zresztą czułem , że doszedłem już do ściany. Szybszy nie będę , a grając raz w tygodniu techniki nie poprawię. Pasja została w postaci obowiązkowego oglądania w TV każdego turnieju Wielkiego Szlema . Potrzebne mi jednak było coś co da mi satysfakcję z rozwoju , już tak mam , że muszę widzieć efekty tego co robię. Padło na siłownię. I na dzień dzisiejszy z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć , że jest to moja pasja oprócz audio. I nie chodzi o samo przerzucanie żelastwa , ale o tą całą otoczkę . Dowiedziałem się rzeczy o własnym ciele o których nie miałem pojęcia. O funkcjach poszczególnych mięśni , ścięgien , stawów , i jak wg. tego prawidłowo ustawić tor ruchu podczas ćwiczeń aby nie zrobić sobie krzywdy. Wcześniej siłownia jawiła mi się jako miejsce dość prymitywne. Okazało się , że bez naprawdę sporej wiedzy , techniki efektów się nie osiągnie. Dzięki siłowni zmienił się mój styl życia. Bez odpowiedniej miski siłownia nie ma sensu Zacząłem czytać składy tego co kupuje do żarcia , zacząłem więcej gotować, zamiast jak uprzednio napchać się byle czym gotowym. Przestrzegam 7-8 godzin snu. Dowiedziałem się sporo o suplementach i korzystam z nich. Poznałem co mój organizm toleruje a co niestety nie. Wgryzłem się w dietetykę , a więc dziedzinę , która wcześniej dla mnie nie istniała. Tak to obecnie mój konik. Znam swoje ograniczenia związane z wiekiem i zaniedbaniami wieloletnimi / skrzywienie kręgosłupa szyjnego /. Sprawia mi niesamowitą frajdę , każde podniesione pół kilograma więcej w serii , każde zwiększenie powtórzeń czy zmiana tempa wykonywania ćwiczenia , szczególnie fazy ekscentrycznej. Jednym słowem taka druga pasja. Widzę co robią młodzi na siłowni i zazdroszczę , żałuje , że tak późno zacząłem dbać o siebie. Z drugiej strony jak patrzę na niektórych moich rówieśników to .......kurde łechce ego Wiem , że to nic takiego ale kurde pochwalę się , bo w ciągu dwóch ostatnich tygodni pobiłem swoje trzy rekordy: - trzy serie po 8 powtórzeń dipów z dowieszonym ketlem 20kg. czyli 105 kg. na łapach. - trzy serie po 10 powtórzeń z 140 kg. na hamerze na plecy. - trzy serie zakroków po 12 powtórzeń na nogę ze sztangą 50 kg. A mam 60 lat Muszę się z kimś w końcu podzielić .......... FYNO8972.MP4 LFCF8107.MP4 QYPW0571.MP4 O rzesz Cię Ty...Szacunek Stary...Znaczy się, nie stary w sensie że dużo lat, tylko...nieważne...Szacun. Naprawdę! 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu 15 minut temu, Nowy75 napisał: Wszystko kwestia synergii,jak w audio😁 . Zbyt miękki kamień do twardej stali i tylko ścieramy kamień zamiast ostrzyć nóż. Jeśli kamień bardzo twardy a stal miękka, nóż będzie się ślizgał zamiast ostrzyć. Są i Japończyki np.ze stali ZDP- 189 , 66-67 HRC , też tylko diament je bierze. 67 to max dla stali. Ceramika Kyocera (cyrkon) przekracza 70, ok 8 w skali Mohsa, granit osiąga 7 a diament 10. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu (edytowany) Twardą stal się trudniej ostrzy, ale też ta twardsza stal nie tępi się tak szybko. Dużo noży EDC z ostrzami ze stali 8Cr13MoV ostrzy się fajnie, ale też szybko sie tępią. Japońskie trzeba techniką japońską 🤭 Edytowano 23 minuty temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 12 minut temu Napisano 12 minut temu @cymes nie ma potrzeby nadmiernego podkreślania twardości materiału ,od pewnego momentu rodzi ona głównie problemy,np. bardzo wysoką kruchość,co prowadzi do podatności na wyszczerbienia. To taki trochę marketing😁 Odpisz, cytując
Recommended Posts