Nowy75 Napisano wczoraj o 09:14 Napisano wczoraj o 09:14 @tomek4446 Tomasz na koniec filmiku oczekiwałem groźnego spojrzenia rasowego karka,a tu takie dobrotliwe wejrzenie😎 A poważnie to gratuluję postępów,mało komu się chce,zwłaszcza startowania z czymś zupełnie nowym w dojrzałym wieku. Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 09:24 Napisano wczoraj o 09:24 @tomek4446, zawsze wiedziałem, że masz jaja. Ale, że aż żelazne? Gratulacje! 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 09:40 Napisano wczoraj o 09:40 18 minut temu, Nowy75 napisał: ,a tu takie dobrotliwe wejrzenie😎 To nie dobroć na mojej twarzy , a śmiech przez łzy , że byłem takim idiotą i dałem sobie doczepić tą 20 -tkę 21 minut temu, Nowy75 napisał: mało komu się chce,zwłaszcza startowania z czymś zupełnie nowym w dojrzałym wieku. Nie powiem , że jest łatwo się zmobilizować. Szczególnie jak w pierwszym okresie musisz przywyknąć do bólu całego ciała, a efektów wizualnych czy siłowych zero. Teraz też ten ból mi towarzyszy na co dzień , ale stał się jakoś bardziej przyjazny. Mówi mi , że coś dla siebie zrobiłem. 15 minut temu, Kraft napisał: zawsze wiedziałem, że masz jaja. Ale, że aż żelazne? Gratulacje! A dziękuję. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 10:26 Napisano wczoraj o 10:26 1 godzinę temu, Artur Brol napisał: The Course of Empire Thomasa Cole. Przypomniałeś mi młode lata. Jak byłem w podstawówce , a gazety czy tygodniki wydawane były na papierze z przemiału , wujek z ZACHODU przywiózł mi kalendarz ścienny. Były to dużego formatu reprodukcje znanych obrazów na błyszczącym lakierowanym papierze. Na pierwszej stronie był właśnie obraz Cole , który układasz. Po za tym były tam reprodukcje obrazów Bosha , Muncha , Botticellego ..... Oj , długo wisiał ten kalendarz. Gratuluje hobby , zapewne ćwiczy cierpliwość , a jak się ukończy to jest na czym oko zawiesić. 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano wczoraj o 10:36 Napisano wczoraj o 10:36 Dzieki. A jest, jest. Rzeczywiście, troche cierpliwości się przydaje. Ściągnąłem sobie ten obraz w dużej rozdzielczości. Jak powiększam to poprostu wow. Te detale. Zresztą jak układam Bitwę pod ... To jest niesamowite co człowiek potrafi zrobić. Ja nawet nie potrafię narysować poprawnie kota, a tutaj jeden z drugim takie rzeczy na płótnie odwalali. Takie cos to chętnie na ścianie zawieszę. 3 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Kolejne dziecko w kuchennej rodzinie. Rodzinka Żeby jeszcze nie miał czym kroić 😁 Żebym 😁 5 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dużo te dzieci Cie kosztowały? Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Kolejne dziecko w kuchennej rodzinie. Lubisz noże? Mój sąsiad/mąż ciotki/kumpel jest fanem noży. Ma ich setki. Też z jakiś japońskich, specjalnych stopów. Dzięki temu sporo noży mam i ja bo często mnie różnymi obdarowuje. Jeśli Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Żeby jeszcze nie miał czym kroić 😁 To poważna sprawa z łatwością można się pokroić. Japońskie ceramiki Kyocera niezłe brzytwy tylko że kruche. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Kolejne dziecko w kuchennej rodzinie. Rodzinka Żeby jeszcze nie miał czym kroić 😁 Żebym 😁 Uuuuuu... Czym Ty to oostrzysz, bo z takimi nożami to już sztuka naostrzyć, żeby to kartkę przycięło 😉 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Kolejne dziecko w kuchennej rodzinie. Rodzinka Żeby jeszcze nie miał czym kroić 😁 Żebym 😁 Podziwiam, ja bym sie nie odważył. Uwielbiam kroić, siekać potrafię to robić szybko, ale raz ze nie znoszę tegk tyou duzych noży:) choc wyglądają bosko, a dwa juz bym nie miał ze 2 palców... Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @terracan1929 jak widać chyba lubię 😁. Tych używam w domu tylko ja. Można powiedzieć, że są ze specjalnych stali: pierwszy i drugi od góry ze stali shirogami opracowanej specjalnie do noży,podobnie ostatni u dołu,stal aogami,ten wyglądający najbardziej demonicznie to stał narzędziowa SK-5. Co ciekawe, Japończycy nie eksportują swoich stali nożowych,można tylko kupić gotowy wyrób w postaci noża 😁 . Wszystkie moje egzemplarze to stale rdzewne,okute płazami żelaza, żeby tak szybko nie rdzewiały. A i tak zmieniają kolor już po pierwszym cięciu. Trzeba je każdorazowo wycierać,a już po użyciu smarować olejkiem. Taka zabawa dla hobbysty,bo dla zwykłego człowieka zawracanie gitary. 3 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tego twardziela tylko diament ruszy, duża zaleta że wystarczy rzadko. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @DiBatonio japońskie kamienie wodne , które przed użyciem moczy się w wodzie,a potem w trakcie ostrzenia korzysta z wytworzonego błota,jeszcze kamień do wyrównywania kamieni do ostrzenia i podstawowy zestaw gotowy😁. Ostrymy z ręki,jeśli technika dobra, mamy ostry nóż,jeśli zła, tępy 😁 @Wing0 też idzie mi sprawnie,ale wiem, czym pracuję, więc respekt jest😁 Ale się nie spinam, większy luz, większa prędkość. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 14 minut temu, Nowy75 napisał: japońskie kamienie wodne , które przed użyciem moczy się w wodzie,a potem w trakcie ostrzenia korzysta z wytworzonego błota,jeszcze kamień do wyrównywania kamieni do ostrzenia i podstawowy zestaw gotowy Ja nie umem ostrzyć na kamiemiu niestety, a do noży EDC mam fikuśną ostrzałkę Lansky LKCLX. Edit: Musiałem tylko do tego ustrojstwa dokupić podstawkę i wyrzeźbić z deski podstawę, żeby było stabilnie. Ten "slupek" się wkreca na czas ostrzenia. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, cymes napisał: Tego twardziela tylko diament ruszy Wszystko kwestia synergii,jak w audio😁 . Zbyt miękki kamień do twardej stali i tylko ścieramy kamień zamiast ostrzyć nóż. Jeśli kamień bardzo twardy a stal miękka, nóż będzie się ślizgał zamiast ostrzyć. Są i Japończyki np.ze stali ZDP- 189 , 66-67 HRC , też tylko diament je bierze. 5 minut temu, DiBatonio napisał: nie umem ostrzyć na kamiemiu niestety Kwestia treningu ,jak w każdej manualnej aktywności 😁. Nim kupiłem pierwszego Japońca trenowałem przez lata na zwykłych kamieniach i zwykłych nożach w kuchni. Efekty były różne na początku,ale zawsze " tarłem" aż do uzyskania progresu😁 Ale łatwo nie było,sztywne ruchy,za mocny nacisk,a tu trzeba tylko luzu,wyczucia i precyzji😁. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 11.02.2026 o 22:43, tomek4446 napisał: Długo się nad tym zastanawiałem co napisać. Za młodych lat było modelarstwo / samoloty/ . Potem przyszedł sport , judo i tenis. Po 35 latach przerwy wróciłem do tenisa. Przez 6 lat grałem regularnie raz w tygodniu , ale niestety wykruszyli mi się partnerzy z racji wieku i chorób. Sam zresztą czułem , że doszedłem już do ściany. Szybszy nie będę , a grając raz w tygodniu techniki nie poprawię. Pasja została w postaci obowiązkowego oglądania w TV każdego turnieju Wielkiego Szlema . Potrzebne mi jednak było coś co da mi satysfakcję z rozwoju , już tak mam , że muszę widzieć efekty tego co robię. Padło na siłownię. I na dzień dzisiejszy z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć , że jest to moja pasja oprócz audio. I nie chodzi o samo przerzucanie żelastwa , ale o tą całą otoczkę . Dowiedziałem się rzeczy o własnym ciele o których nie miałem pojęcia. O funkcjach poszczególnych mięśni , ścięgien , stawów , i jak wg. tego prawidłowo ustawić tor ruchu podczas ćwiczeń aby nie zrobić sobie krzywdy. Wcześniej siłownia jawiła mi się jako miejsce dość prymitywne. Okazało się , że bez naprawdę sporej wiedzy , techniki efektów się nie osiągnie. Dzięki siłowni zmienił się mój styl życia. Bez odpowiedniej miski siłownia nie ma sensu Zacząłem czytać składy tego co kupuje do żarcia , zacząłem więcej gotować, zamiast jak uprzednio napchać się byle czym gotowym. Przestrzegam 7-8 godzin snu. Dowiedziałem się sporo o suplementach i korzystam z nich. Poznałem co mój organizm toleruje a co niestety nie. Wgryzłem się w dietetykę , a więc dziedzinę , która wcześniej dla mnie nie istniała. Tak to obecnie mój konik. Znam swoje ograniczenia związane z wiekiem i zaniedbaniami wieloletnimi / skrzywienie kręgosłupa szyjnego /. Sprawia mi niesamowitą frajdę , każde podniesione pół kilograma więcej w serii , każde zwiększenie powtórzeń czy zmiana tempa wykonywania ćwiczenia , szczególnie fazy ekscentrycznej. Jednym słowem taka druga pasja. Widzę co robią młodzi na siłowni i zazdroszczę , żałuje , że tak późno zacząłem dbać o siebie. Z drugiej strony jak patrzę na niektórych moich rówieśników to .......kurde łechce ego Wiem , że to nic takiego ale kurde pochwalę się , bo w ciągu dwóch ostatnich tygodni pobiłem swoje trzy rekordy: - trzy serie po 8 powtórzeń dipów z dowieszonym ketlem 20kg. czyli 105 kg. na łapach. - trzy serie po 10 powtórzeń z 140 kg. na hamerze na plecy. - trzy serie zakroków po 12 powtórzeń na nogę ze sztangą 50 kg. A mam 60 lat Muszę się z kimś w końcu podzielić .......... FYNO8972.MP4 LFCF8107.MP4 QYPW0571.MP4 O rzesz Cię Ty...Szacunek Stary...Znaczy się, nie stary w sensie że dużo lat, tylko...nieważne...Szacun. Naprawdę! 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 minut temu, Nowy75 napisał: Wszystko kwestia synergii,jak w audio😁 . Zbyt miękki kamień do twardej stali i tylko ścieramy kamień zamiast ostrzyć nóż. Jeśli kamień bardzo twardy a stal miękka, nóż będzie się ślizgał zamiast ostrzyć. Są i Japończyki np.ze stali ZDP- 189 , 66-67 HRC , też tylko diament je bierze. 67 to max dla stali. Ceramika Kyocera (cyrkon) przekracza 70, ok 8 w skali Mohsa, granit osiąga 7 a diament 10. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Twardą stal się trudniej ostrzy, ale też ta twardsza stal nie tępi się tak szybko. Dużo noży EDC z ostrzami ze stali 8Cr13MoV ostrzy się fajnie, ale też szybko sie tępią. Japońskie trzeba techniką japońską 🤭 Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @cymes nie ma potrzeby nadmiernego podkreślania twardości materiału ,od pewnego momentu rodzi ona głównie problemy,np. bardzo wysoką kruchość,co prowadzi do podatności na wyszczerbienia. To taki trochę marketing😁 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Nowy75 zgoda pisałem wcześniej o wadzie kruchości, olbrzymią zaletą jest długie trzymanie ostrości. Chyba że ktoś lubi szlifować stal, szczególnie japońską 😁 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu @Nowy75, @DiBatonio, @cymes chłopaki , nie wiem o czym mówicie w kontekście stali, porcelany, noży itd. ale naprawdę szacun . Zawsze poznaje prawdziwych pasjonatów po tym , że będąc w ich towarzystwie ni w ząb nie kumam o czym gadają Ja mam kuchenne noże do kitu , będę wiedział do kogo się zwrócić o radę. Odpisz, cytując
Recommended Posts