BlaBla Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 minuty temu, Gregorrro napisał: Tak sobie wstępnie przesłuchiwałem na YT różne kolumny i coraz mocniej skłaniam się ku Dali. Wiadomo, że to nie to co na żywo, ale jakieś wstępny zarys można sobie wyrobić. Sonus chyba trochę za ciemny dla mnie będzie. PMC wypada nieźle i Spendor, ale nie ukrywam, że dla mnie Dali jest sporo ładniejsze z wyglądu. @maciek72 miał Epikony 2 i opisywał je jako takie lepsze Rubikony, tzn idące w tym samym zrównoważonym kierunku ale na nieco wyższym poziomie. Generalnie Dali mają opinię kolumn reagujacych na elektronikę, a to znaczy, że same się nie narzucają charakterem. Na przykładzie Rubikonów to potwierdzam. Więc jeżeli wzmacniacz jaki masz Ci odpowiada, to Epikony powinny byc dobrym wyborem. Ja lubię detal i Dali się łatwo poddają mojej elektronice. Jezeli lubisz styl Naima to Epikony Ci na to pozwolą na bardzo wysokim poziomie. Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Czy Epicony mają szansę zagrać dobrze w 12m2 ? Porządna adaptacja akustyczna się prosi. 5 minut temu, BlaBla napisał: @maciek72 miał Epikony 2 i opisywał je jako takie lepsze Rubikony Z tego co pamiętam to raczej Rubicony bardziej podeszły 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Mam pokój prawie rozmiaru takiego jak @Gregorrro, więc uważam, że to dobry kierunek, tzn Dali. U mnie to gra dobrze. Do rozważenia jeszcze te kolumny, które też mi chodzily po głowie czyli Monitory Gold 100 oraz Audiovectory R1 ale goldy mi odradzano, jako za duże, a o Audiovectorach nikt nie miał nic do powiedzenia. 13 minut temu, cymes napisał: Czy Epicony mają szansę zagrać dobrze w 12m2 ? Porządna adaptacja akustyczna się prosi. Z tego co pamiętam to raczej Rubicony bardziej podeszły Epicony 2 tak, Epikore 2 ....? Trochę duże więc ryzyko. Podobnie jak MA Gold 100 6g. Edytowano 3 godziny temu przez BlaBla Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 10 godzin temu, Gregorrro napisał: Cześć, polecicie co warto posłuchać w budżecie do 15k za parę? Muzyka filmowa, wokalno-instrumentalna 70% + reszta głownie elektronika, zasilanie Naim Supernait 3. Pokój mały- około 12 m2. Głośniki muszą stać w miarę blisko ściany nie mogę sobie pozwolić, żeby były odsunięte np. około 1 metr. Szukam raczej nowych bo potrzebuję FV. Zernij sobie na Polski produkt Zap Audio, na FB jest sporo info. Jest wersja demo do posłuchania. 10 godzin temu, Gregorrro napisał: 10 godzin temu, Gregorrro napisał: 10 godzin temu, Gregorrro napisał: 10 godzin temu, Gregorrro napisał: 10 godzin temu, Gregorrro napisał: 10 godzin temu, Gregorrro napisał: Edytowano 3 godziny temu przez Wing0 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jak już wybór padł na Dali to producent ma świetny monitor na małe powierzchnie. Dali Menuet nie gryzą! a jak za tanie to teraz wyszła nowa wersja w słusznej, już hi endowej cenie. Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, kaczadupa napisał: Jak już wybór padł na Dali to producent ma świetny monitor na małe powierzchnie. Dali Menuet nie gryzą! a jak za tanie to teraz wyszła nowa wersja w słusznej, już hi endowej cenie. Fakt cena hi endowa. Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ciekawą opcją mogą być Neat Acoustics Petite Classic. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Kolego @Gregorrro , masz do mnie dość blisko , zapraszam na Dali Menuet SE - demo ( może zakup 😀 ) Epicon 2 , będzie za duży do 12 m2 Potrzebuje sporo dystansu od ścian Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Gregorrro napisał: Tak sobie wstępnie przesłuchiwałem na YT różne kolumny Skoro przesłuchiwałeś na YT , mając podłaczone kolumny dotychczasowe, to własnie słuchałeś TYCH, KTÓRE MASZ, a nie tych , które widziałeś na YT. 4 Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Rega napisał: Skoro przesłuchiwałeś na YT , mając podłaczone kolumny dotychczasowe, to własnie słuchałeś TYCH, KTÓRE MASZ, a nie tych , które widziałeś na YT. Dziwna teoria... Puść sobie ten filmik i zobacz czy nie ma różnicy. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) To wcale nie jest dziwna teoria. To rzeczywistość. Jak można słuchać brzmienia innych kolumn poprzez jedne i te same? Sam pomyśl . Różnice wynikają z odmiennego przekazu różnych kolumn, ale to zaledwie nieznaczna namiastka słuchania oryginalnych i mówi bardzo niewiele o rzeczywistym brzmieniu. Na YT możesz jedynie posłuchać opisu brzmienia, a nie samego brzmienia. Edytowano 2 godziny temu przez Rega 7 Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, Rega napisał: To wcale nie jest dziwna teoria. To rzeczywistość. Jak można słuchać brzmienia innych kolumn poprzez jedne i te same? Sam pomyśl . Różnice wynikają z odmiennego przekazu różnych kolumn, ale to zaledwie nieznaczna namiastka słuchania oryginalnych i mówi bardzo niewiele o rzeczywistym brzmieniu. Na YT możesz jedynie posłuchać opisu brzmienia, a nie samego brzmienia. A co ja napisałem wcześniej? Czytałeś? "Tak sobie wstępnie przesłuchiwałem na YT różne kolumny i coraz mocniej skłaniam się ku Dali. Wiadomo, że to nie to co na żywo, ale jakieś wstępny zarys można sobie wyrobić." Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie można. Można wybrać sobie dizajn i posłuchać opisu. To co słyszysz , to brzmienie Twoich dotychczasowych kolumn. Trochę kolumn przerzuciłem i wiem co mówię. Jeśli zamierzasz dalej to negować to Twoja sprawa. Pozdrawiam. 3 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, Gregorrro napisał: A co ja napisałem wcześniej? Czytałeś? "Tak sobie wstępnie przesłuchiwałem na YT różne kolumny i coraz mocniej skłaniam się ku Dali. Wiadomo, że to nie to co na żywo, ale jakieś wstępny zarys można sobie wyrobić." Usłyszysz może różnice między jednymi, a drugimi testowanymi na YT. Ale nie usłyszysz żadnej z nich tak jak byś siedział przed nimi, no sorry. Nie moja sprawa kto ile pieniędzy i na co chce wydawać, ale nigdy bym nie wydał choćby 500zl za coś na podstawie jakiegoś odsłuchu na YT. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, Gregorrro napisał: jakieś wstępny zarys można sobie wyrobić Dokładnie tak. Kiedyś też byłem bardzo sceptyczny, jednak może to być pomocne. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 13 minut temu, Gregorrro napisał: wstępny zarys można sobie wyrobić." Wstępny zarys to można sobie wyrobić siedząc przed takimi kolumnami choćby w salonie audio w którym masz prezentacje takich kolumn. A i tak później ludzie się dziwią, że u nich w domu jednak inaczej grają niż w salonie. To o jakim zarysie Wy mówicie słuchając z YT ? 🤦 Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, DiBatonio napisał: Wstępny zarys to można sobie wyrobić siedząc przed takimi kolumnami choćby w salonie audio w którym masz prezentacje takich kolumn. A i tak później ludzie się dziwią, że u nich w domu jednak inaczej grają niż w salonie. To o jakim zarysie Wy mówicie słuchając z YT ? 🤦 Odpal ten filmik co wcześniej podlinkowałem. Nie słychać tam, że Sonetto gra dużo ciemniej niż Dali? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Usłyszysz może różnice między jednymi, a drugimi testowanymi na YT. Mając Alteci Lansing Valencie , przejrzałem i przesłuchałem chyba wszystkie filmy na YT z tymi paczkami. Różnice w brzmieniu tych kolumn pomiędzy filmami były naprawdę spore , mimo , że dźwięk odtwarzały tytułowe @Gregorrro najtrafniejszym wyborem jest ten dokonywany ,gdy kolumny grają w naszej chałupie. Odsłuch w salonie daje namiastkę sukcesu. Wybór z YT to już loteria. Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Mając Alteci Lansing Valencie , przejrzałem i przesłuchałem chyba wszystkie filmy na YT z tymi paczkami. Różnice w brzmieniu tych kolumn pomiędzy filmami były naprawdę spore , mimo , że dźwięk odtwarzały tytułowe @Gregorrro najtrafniejszym wyborem jest ten dokonywany ,gdy kolumny grają w naszej chałupie. Odsłuch w salonie daje namiastkę sukcesu. Wybór z YT to już loteria. Z drugiej strony w domu posłuchasz raz jednych po tygodniu drugich i już nie pamiętasz jak te pierwsze brzmiały 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, tomek4446 napisał: Wybór z YT to już loteria Nie chodzi o wybór do zakupu tylko o selekcję co sprawdzić w domu. Takie odsłuchu (może na słuchawkach lepiej?) dadzą więcej niż czytanie poetyckich opisów. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Gregorrro napisał: Z drugiej strony w domu posłuchasz raz jednych po tygodniu drugich i już nie pamiętasz jak te pierwsze brzmiały Możesz dwie pary wypożyczyć, ale chyba chodzi o to, że chcesz obecne wymienić na coś innego, więc ta nowa para jest porównywana z tym co masz na stanie. Czyż nie? 6 minut temu, tomek4446 napisał: Mając Alteci Lansing Valencie , przejrzałem i przesłuchałem chyba wszystkie filmy na YT z tymi paczkami. Różnice w brzmieniu tych kolumn pomiędzy filmami były naprawdę spore , mimo , że dźwięk odtwarzały tytułowe O tym pisałem przeca, że różnice między jedną, a drugą parą na YT będzie słyszalna, ale wiesz jak jest. Odpisz, cytując
Gregorrro Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Możesz dwie pary wypożyczyć, ale chyba chodzi o to, że chcesz obecne wymienić na coś innego, więc ta nowa para jest porównywana z tym co masz na stanie. Czyż nie? To co mam na stanie to podłogówki więc porównanie takie sobie. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 minut temu, Gregorrro napisał: Odpal ten filmik co wcześniej podlinkowałem. Nie słychać tam, że Sonetto gra dużo ciemniej niż Dali? Nie odpalam testów na YT. A skąd wiesz, jak w twojej akustyce zagrają, ciemniej, czy może jednak nie. Uwzględnij inną elektronikę testującego na YT, okablowanie i akustykę. Podobnie jest, kiedy słuchasz w salonie audio. W domu zawsze może zagrać inaczej i zazwyczaj zagra z powodu powyższych zmiennych. 2 minuty temu, Gregorrro napisał: To co mam na stanie to podłogówki więc porównanie takie sobie. No więc weź do domu monitory i porównaj z nimi, będziesz wiedział i nie jest to takie sobie, tylko porównanie w realu 1:1. Ja miałem podłogowe i przeszedłem na monitory, które zagrały pod każdym względem lepiej od pierdziawek podłogowych jakie wtedy miałem i to w 20m². Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 30 minut temu, Gregorrro napisał: Nie słychać tam, że Sonetto gra dużo ciemniej niż Dali? Mimo późnej pory i alergii na YT odpaliłem. Doceniasz ? Z tym " dużo ciemniej " bym nie przesadzał , ale fakt , że jest słyszalna różnica. Na tym filmie dla mnie Sonetto grają naturalniej. Tyle , że nadal traktuje to porównanie jako swoistą iluzję. Nikt nie zagwarantuje , że w naszej akustyce rolę się nie odwrócą 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu 1 godzinę temu, Gregorrro napisał: Tak sobie wstępnie przesłuchiwałem na YT różne kolumny i coraz mocniej skłaniam się ku Dali. Wiadomo, że to nie to co na żywo, ale jakieś wstępny zarys można sobie wyrobić." Trzymajcie mnie. Aż mi się przypomina kolega,który podniecał się się obrazem oleda z reklamy ,który widział na swoim LCD. 1 3 Odpisz, cytując
Recommended Posts