tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Artur Charicki napisał: Im dłużej siedzę w audio tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że kolejne moje paczki będą DIY Coś w tym jest. To może wymieńmy firmy godne zaufania. Włożyć przetworniki do skrzynki to każdy potrafi , ale zestroić kolumnę to już proste nie jest. A zestroić pod pomieszczenie i wymogi przyszłego użytkownika to już sztuka. Ciekaw jestem jak wygląda umowa z taką firmą ? Ja osobiście znam tylko jedną której mógłbym zaufać , choć chyba do końca DIY już to nie jest. Mowa o YB Audio. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, Sundin997 napisał: Dlatego trzeba zrobić porządne.l A jaki jest przepis na zrobienie porządnych kolumn? Czy jest próg cenowy poniżej którego zrobienie porządnych kolumn jest niewykonalne? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 43 minuty temu, tomek4446 napisał: Mowa o YB Audio. Gdybym musiał wybierać, komu w ciemno zapłacić za paczki (z krajowych manufaktur), to zdecydowanie Akustyk. Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Gdybym musiał wybierać, komu w ciemno zapłacić za paczki (z krajowych manufaktur), to zdecydowanie Akustyk. A jakich modeli słuchałeś? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 5 minut temu, Kraft napisał: A jakich modeli słuchałeś? Napisałem - w ciemno. Nie da się posłuchać każdego głośnika z krajowych manufaktur. Nie jest to dobre no ale tak to działa. Trzeba zaryzykować. Kupujesz „na wiarę” lub analizujesz doświadczenie konstruktora. Słuchałem (krajowe manufaktury) monitory YB Audio oraz Impuls Audio. Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 18 minut temu, Kraft napisał: A jaki jest przepis na zrobienie porządnych kolumn? Czy jest próg cenowy poniżej którego zrobienie porządnych kolumn jest niewykonalne? Na bazie odsłuchów, doświadczeń i upodobań,sięgnąć do skarpety bez kompromisów. A wymagania są różne. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 22 minuty temu, Kraft napisał: Czy jest próg cenowy poniżej którego zrobienie porządnych kolumn jest niewykonalne? Najpierw trzeba zdefiniować co to " porządne " kolumny. W przypadku DIY , płacimy nie tylko za materiały ,ale za wiedzę i przede wszystkim czas. Robiąc nasze paczki manufaktura musi zarobić na m-czne koszty + zysk. To trochę inaczej się kalkuluje jak przy masówce. 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 5 minut temu, tomek4446 napisał: Najpierw trzeba zdefiniować co to " porządne " kolumny. W przypadku DIY , płacimy nie tylko za materiały ,ale za wiedzę i przede wszystkim czas. Robiąc nasze paczki manufaktura musi zarobić na m-czne koszty + zysk. To trochę inaczej się kalkuluje jak przy masówce. Ogólnie nie ten kierunek chciałem osiagnąć sugerując DIY. Mi się zawsze DIY kojarzyło z lepszym efektem za mniejsze pieniądze,niż salonowe kolumny. Jeśli cena ma przekroczyć masówki to nie tędy droga. Dogadać można się różnie,ja sobie wynajałem fachowca który mnie kierował i doradzał podczas budowy,a na końcu przyjechał zestroić. Edytowano 1 godzinę temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przykład sprawdzonych konstrukcji do samodzielnego montażu. https://yb-audio.pl/diy/ Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu (edytowany) 18 minut temu, Sundin997 napisał: Ogólnie nie ten kierunek chciałem osiagnąć sugerując DIY. O ile nie jesteś stolarzem to najdroższe będzie jak znam życie zlecenie wykonania jednego kompletu obudów. Mam styczność ze stolarzami i mniej więcej znam ceny. Znam nawet firmę która mogłaby wykonać praktycznie wszystko z drewna lub płyty. Ale to będzie kosztować i to nie mało. Wiem też z doświadczenia , że jak nie mamy odpowiednich narzędzi , maszyn typu CNC to estetyka nie zawsze wyjdzie tak jak z fabryki. Warto to wszystko najpierw skalkulować czy warto. Nie widzę jakoś wykonania w warunkach domowych takich paczek Edytowano 55 minut temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 48 minut temu Napisano 48 minut temu (edytowany) 37 minut temu, tomek4446 napisał: Najpierw trzeba zdefiniować co to " porządne " kolumny. Tego dotyczyła pierwsza część mojego pytania. 42 minuty temu, kaczadupa napisał: Napisałem - w ciemno. 51 minut temu, kaczadupa napisał: Gdybym musiał wybierać, komu w ciemno zapłacić za paczki (z krajowych manufaktur), to zdecydowanie Akustyk. Odważnie. Ja się kiedyś przymierzałem do takich - SB Acoustics Ara. Po podliczeniu wychodziły jednak drogo, a przetestować nie można, więc ryzyko spore. Edytowano 40 minut temu przez Kraft Odpisz, cytując
pairtick Napisano 16 minut temu Napisano 16 minut temu (edytowany) 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Włożyć przetworniki do skrzynki to każdy potrafi , ale zestroić kolumnę to już proste nie jest. A zestroić pod pomieszczenie i wymogi przyszłego użytkownika to już sztuka. 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: W przypadku DIY , płacimy nie tylko za materiały ,ale za wiedzę i przede wszystkim czas. Robiąc nasze paczki manufaktura musi zarobić na m-czne koszty + zysk. To trochę inaczej się kalkuluje jak przy masówce. Czyli w DIY, nie dość że przepłacamy za czas, to kupujemy produkt nieodsprzedawalny. 1 godzinę temu, Sundin997 napisał: Mi się zawsze DIY kojarzyło z lepszym efektem za mniejsze pieniądze,niż salonowe kolumny. Dogadać można się różnie,ja sobie wynajałem fachowca który mnie kierował i doradzał podczas budowy,a na końcu przyjechał zestroić. Jak sam dłubiesz, to nie liczysz czasu. Edytowano 10 minut temu przez pairtick Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 12 minut temu Napisano 12 minut temu Sluchalem chyba 4 czy 5 konstrukcji yb-audio i wiem ze kolejne gdybym zmienial. to raczej tez bylyby yb. Niesamowity przelicznik ceny do jakości. 100% profesjonalizmu za 30-40% ceny marek salonowych. 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 10 minut temu Napisano 10 minut temu 2 minuty temu, pairtick napisał: Czyli w DIY, nie dość że przepłacamy za czas, to kupujemy produkt nieodsprzedawalny. Ta nieodsprzedawalność DIY,też jest zastanawiająca. Dzwięk jest dzwiękiem,przed kupnem można posłuchać. Nikt nie potrafi ocenić dzwięku jak nie widzi znaczka na obudowie? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu 1 minutę temu, Sundin997 napisał: Nikt nie potrafi ocenić dzwięku jak nie widzi znaczka na obudowie? Zależy na jakim etapie jesteśmy. Jak to koniec naszej drogi można się pokusić o kolumny spersonalizowane. Ale najpierw potrzebujemy punktu odniesienia, czyli przewalenia kilku paczek u siebie, by się dowiedzieć do czego dążymy . Co nam pasuje ,a co nie. I tu w razie wymiany raczej lepsze będą kolumny firmowe , niż DIY. Tak działa rynek i nic nie poradzisz. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu 2 minuty temu, Sundin997 napisał: Ta nieodsprzedawalność DIY,też jest zastanawiająca. Dzwięk jest dzwiękiem,przed kupnem można posłuchać. Nikt nie potrafi ocenić dzwięku jak nie widzi znaczka na obudowie? W sumie, to już jest odpowiedź - a mówią, że kasa nie gra 😜 3 minuty temu, Mikelas76 napisał: Niesamowity przelicznik ceny do jakości. 100% profesjonalizmu za 30-40% ceny marek salonowych. To ja poproszę o odpowiednik Tannoy Kensington GR w takiej cenie, a jak będą brzmiały jak oryginalne, to dokupię jeszcze Canterbury GR. Odpisz, cytując
Recommended Posts