BlaBla Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Chciałbym przy okazji tego tematu trochę uporządkować kwestię "kondycjonerów". Może (pewnie) temat już był ale po pierwsze czas leci, pojawiają się nowe rozwiązania, po drugie ludzie na forum się zmieniają wiec czasem warto jakies tematy powałkować od nowa. Piszę o "kondycjonerze" w cudzysłowie, bo sam tak naprawdę nie wiem o co pytać, na stronach producentów wszystko jest wspaniałe i służy do wszystkiego, na stronach recenzentów jeszcze nie widziałem słowa krytyki, chyba że dotyczy ceny albo wyglądu...., na forach jest kompletny bałagan, często ludzie nie wiedzą czego oczekują tak naprawdę, a i tak dostają odpowiedzi od tych co z kolei guzik wiedzą... Niestety wiele forumowych wpisów to bełkot, powtórzenie czegoś, przepisanie bezmyślnie i bez własnej wiedzy ani doświadczenia. Mnoży to tylko nieporozumienia, powiela mity, a konkretów brak.🤨 Generalnie dominuje taki przekaz - ma być drogo, nikt nie umie zrobić czegoś co ma sens za ludzkie pieniądze, najlepiej weź kabel i lutownicę i zrób sobie takie coś, tu jest schemat...., nie bądź frajer nie płać albo przeciwnie - chłopie odpuść i tak cię nie stać.... itd itp. O jakim urządzeniu mowa?🤔 Takim, które po pierwsze da bezpieczeństwo sprzętowi. Bo może wystarczy poprawnie wykonana instalacja elektryczna i po temacie? Po co jakieś systemy antyprzepięciowe czy jakieś tam (sorry - laik🤭), skoro to już jest w domu i jak działa na pralkę czy czajnik to i na wzmacniacz zadziała...? Więc to po pierwsze. U każdego z nas trochę sprzętu się uzbierało, często wielkim wysiłkiem finansowym, więc taki audio bodyguard by się przydał. Po drugie, filtr.... czegoś? 🙄 Nie wiem czego, lecz zupełnie nie zgadzam się z teorią, że skoro kilometry syfnego kabla w ziemi z elektrowni, to co da metr kabla, czy mała skrzyneczka w domu. Jakoś nikogo nie dziwi filtr wody w domu, a przecież kilometry syfnych rur i woda z Warty, czy Odry.... No ale każdy rozsądny wie, że to działa, więc z prądem zapewne też. To istota filtra - oczyszcza na wylocie i tyle wystarczy. Przy czym z góry zastrzegam - nie chodzi tu o poprawę brzmienia systemu tylko zapewnienie mu optymanych warunków, choćby po to by był sprawny przez lata. Po trzecie ergonomia i synergia. W pokoju mam 3 gniazdka, a kabli do podłączenia (audio, lampka, komputer, mesh, ledy, drukarka....) duuużo. Trzeba to z jednej strony połączyć ale i rozdzielić zarazem, żeby nie było zaklóceń. Jednocześnie sprzęty różne - od delikatnych, zasilanych impulsowo, po prądożerne końcówki mocy wiszące na kablach grubych jak ręka drwala, od takich co to są ciągle on lub off po takie, które na wiecznym czuwaniu.... Jakoś to musi wspólnie działać. Czego szukać zatem, na co zwrócić uwagę? Ale nie pytam, co tam powinno się zadziać i jaki transformator czy kabel ma być w środku, bo się nie znam i to mnie w ogóle nie obchodzi. Konkretnie, co ma być w opisie urządzenia, jakie konkretnie parametry i liczby. Co jest zbędne i tylko jest marketingowym lepem, a co musi być i za to trzeba zapłacić, bez czego takie urządzenie traci sens. Może jakies porównanie rzetelne : np. tu w sprzęcie budzetowym jest takie rozwiązanie, a tu w hajendzie takie, różnica polega na tym i na tym. Nie podaję celowo budżetu, narazie temat jest dla rozeznania. Natomiast po to m.in. jest opis sprzętu w stopce, żeby dać rozmówcy jako taką orientację, więc na pewno nie myślę o urządzeniu, które stanie się najdroższym elementem systemu (a może powinno...?) Jak zawsze na forum najbardziej cenne są osobiste doświadczenia i wlasne przemyślenia.... 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Trzeba być dociekliwym, konsekwentnym i dużo wiedzy można zdobyć, własna zawsze bezcenna. Mając dobrze zrobioną instalację i ograniczoną ilość urządzeń na linii co w efekcie daje brak brumienia traf, takie ulepszenia są dobre, czy mogą coś negatywnie ingerować ? Odpisz, cytując
Sipo Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu https://www.ebay.com/itm/297598525984?_skw=TP1000&itmmeta=01KG76N1ZQ6QSJQ3CGB298WV6E&hash=item454a412220:g:U5AAAeSwvZBov7X2&itmprp=enc%3AAQALAAAA4O7PUuNWmJ%2B%2BUShgI9tQz%2FopJYykLvIiSD9G2%2BcJs8XkghDI7ZY%2F43VTr%2FyK2b6deYR9VQ14l02W0QL7T9sSiF2BfGaAFUHXcF0FixFKCOBH10UzJm0bl857hc4HtFvkSwNxSZb%2BKAzxlE8SDW1xzoIdLerUireZYJ5P2xFlTnxRvwmce7UOJP0GKLnb4R3bjjT58Qwv8Vh%2BIoB46t7dwY%2BuSdpNiWK2IlJWve9j9%2BE41IfNsSsSpPMtWXnUQqH%2B7hXK0EEnMkgAiGz2p5I964j32eL%2BMFTEM7IxCHmn3mfd|tkp%3ABFBMgKDU5oFn Mam cos takiego, listwa z ekranem i 'filtrem'. Podaje dane odnośnie zużycia energii, fajne. Polepszenia, czy choćby zmiany w brzmieniu, nie stwierdziłem. Odpisz, cytując
Recommended Posts