Kraft Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 17 minut temu, Wing0 napisał: Brakuje mi tu podstawy. Proszę o zdjecia, pomiary i informację o adaptacji pomieszczenia. O tym może też kiedyś będzie wątek, ale jakoś nie mogę zebrać się w sobie. Prawda jest taka, że nudne te pomiary. A tak na szybko to mam w pokoju: 2 x absorber 100x50x10 cm, 2 x hybryda 120x60x6 cm 1 x hybryda 60x60x6 cm 6 x skyline 60x60x15 cm 3 x QRD 2D 50x50x14 cm 7 x pułapka basowa (różne). No i oczywiście dywanik. Edytowano 3 godziny temu przez Kraft 4 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Niedługo, żeby ruszyć jakiś temat potrzebny będzie certyfikat z MegaAcoustic😁 @Kraft na jednym ze zdjęć to pewnie jeden z bas trapów? 1 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, Nowy75 napisał: Niedługo, żeby ruszyć jakiś temat potrzebny będzie certyfikat z MegaAcoustic Skoro jest temat o brzmieniu dowolnych kokumn w zaadoptowanym pomieszczeniu warto wiedzieć jak. Adaptacja nasza to jest łatanie dziur. Nasze próby poprawienia akustyki nijak sie maja do tego co mogą zrobić akustycy...niestety. Sama adaptacja prawidłowa wymaga dziesiątek pomiarów i dziesiątek godzin niestety :(. Basstrapy pod najczęstsze problemy na 40 hz to koszt 1500 euro jedna sztuka i nie małe gabaryty niestety. te pozostałe bass trap to takie łatanie właśnie czasem cos pomoze czasem pogorszy niestety. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 25 minut temu, Nowy75 napisał: @Kraft na jednym ze zdjęć to pewnie jeden z bas trapów Mówisz o tym worku w kącie? 🤭 Jarek @Kraft ile masz tych worków, stawiałeś jeden na drugi tak, aby zajęły caly kąt, a nie tylko jeden worek na podłodze? Wiem, że nie masz regularnych kształtów i zamknietego pokoju, ale jakoś kombinujesz widzę i słusznie, chociaż nie widzę zasadności użycia tylko jednej sztuki na podłodze. No i druga kolumna pewno nie ma tak blisko ściany. Kluczowe jest co tam jest w tym worku i jaka gęstość materiału/wsadu. Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) To ja tu dorzucę swoje pięć groszy. Gdyby komuś się marzyło fajne stereo a miał nieduży budżet, albo chciał coś budżetowego "do sypialni" to polecam Acoustic Energy Aegis One/ Evo One Można je dostać w granicach 5-6 stówek. Do dzisiaj uważam, że to jedne z najlepiej brzmiących podstawek jakie w życiu słyszałem. Długo nie mogłem znaleźć nic lepszego od nich jak zaczynałem swoją przygodę z audio - kupując często używane kolumny za 1500-2000 zł. Ciągle Aegisy wszystko łoiły. Tylko koniecznie trzeba sprawdzać stan piankowych zawieszeń bo parcieją i się kruszą. Jednak koszt wymiany groszowy. Około 80 zł sztuka. Edytowano 2 godziny temu przez mateolo2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, mateolo2 napisał: Jednak koszt wymiany groszowy. Około 80 zł sztuka. Mam wątpliwości, co do wymiany zawieszeń. Czy taki głośnik będzie grał tak samo jak oryginał? Nawet w fabrykach miewają spory rozrzut parametrów. W droższych głośnikach płaci się także za to, że są precyzyjnie wykonane. Kiedyś wymieniałem zawieszenie w swoich Altonach (też pianki) i wiem, co może pójść nie tak;). 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Wing0 pełna zgoda ,że profeska to kupa roboty i kasy,paru kolegów tutaj opisywało swoje walki , które ... nigdy się tak naprawdę nie kończą. Adaptacja kolegi @Kraft to i tak więcej niż ma większość forumowiczów i tak chyba należy odbierać to, co w tym wypadku nazywamy adaptacją akustyczną. @DiBatonio Ty też masz/ miałeś jakieś maluchy pod sufitem😁 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 29 minut temu, Kraft napisał: A tak na szybko to mam w pokoju: 2 x absorber 100x50x10 cm, 2 x hybryda 120x60x6 cm 1 x hybryda 60x60x6 cm 6 x skyline 60x60x15 cm 3 x QRD 2D 50x50x14 cm 7 x pułapka basowa (różne). 🏆🏅🎖️ 32 minuty temu, Kraft napisał: No i oczywiście dywanik. Wisienka na torcie. Dywanik robi robotę...👌 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Kraft napisał: Mam wątpliwości, co do wymiany zawieszeń. Czy taki głośnik będzie grał tak samo jak oryginał? Słuszna uwaga do tego trzeba brać pod uwagę, że producenci kolumn często zamawiają drivery u producentów, które sa specjalnie modyfikowane pod dany projekt kolumny. Na przykład inna cewka (długość, materiał, skok), inne chłodzenie cewki np.fluid itd.itp. To jest dokladnie jak z tanią kopułką szmacianą w ProAcach Scan Speak D2604, ludziska myślą, że jak kupią z dystrybucji tego Scan Speaka i wsadzą w ProAca, to będzie im grać tak samo. A później zdziwienie, ze jednak nie. Tylko, że dla ProAca ta kopułka jest inaczej składana i troszke sie różni, ale tego nie widać gołym okiem, bo siedzi w środku i z zewnatrz tego nie widać. Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Sam dywanik nie wystarczy, przydały by się zasłony okienne. Bardzo ładne podstawki i super się prezentują z czarnymi kolumnami. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @cymes proponuję wrócić do posta z listą ustrojów 😁 Wątek się nam rozmywa 😁 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 21 minut temu, Nowy75 napisał: @DiBatonio Ty też masz/ miałeś jakieś maluchy pod sufitem Tak mam już od dawna, wszystko co mam to kupowalem w czasach, kiedy ceny były akceptowalne, dzisiaj bym się 2x zastanawiał. Nie robiłem też wszystkiego na raz na rympał, no i mam każdą ścianę zaadaptowaną i każdy kąt z tyłu też, i narożniki pod sufitem i ścianami. Do tego poprawiacze audiovoodoo pod elektroniką i do elektroniki, cała otoczka - kabelki duperelki i jakoś to gra 🤭 Wiecej nie powiem. 7 minut temu, cymes napisał: Sam dywanik nie wystarczy, przydały by się zasłony okienne. Zasłony też nie wystarczą, chyba że komuś robią robotę, ale zazwyczaj tam, gdzie jest pusto, albo okna z boku. Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, Nowy75 napisał: @cymes proponuję wrócić do posta z listą ustrojów 😁 Wątek się nam rozmywa 😁 Jak ? To podstawki nie grają ? Na sam widok może brzmieć juz lepiej Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 38 minut temu, mateolo2 napisał: Ciągle Aegisy wszystko łoiły 😏 Wierzę, zwlaszcza wszystko do ... 38 minut temu, mateolo2 napisał: kupując często używane kolumny za 1500-2000 Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Sipo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: O tym może też kiedyś będzie wątek, ale jakoś nie mogę zebrać się w sobie. Prawda jest taka, że nudne te pomiary. A tak na szybko to mam w pokoju: 2 x absorber 100x50x10 cm, 2 x hybryda 120x60x6 cm 1 x hybryda 60x60x6 cm 6 x skyline 60x60x15 cm 3 x QRD 2D 50x50x14 cm 7 x pułapka basowa (różne). No i oczywiście dywanik. Czy mogę prosić o zdjęcie, z perspektywy słuchacza? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, cymes napisał: Jak ? To podstawki nie grają ? Na sam widok może brzmieć juz lepiej Realnie to wszystko gra,co jest w pokoju😁 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 19 minut temu, cymes napisał: Jak ? To podstawki nie grają ? Na sam widok może brzmieć juz lepiej Grają grają, każde grają. Wspominane radyjko w kuchni też gra. Tylko są podstawki i "podstawki", widać że jedne ważą ledwo 3÷4kg, a inne więcej, moje ważą 11kg, a bywają jeszcze cięższe podobnie ze standami bywa. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Kraft rozumiem, że Cię koledzy nie złamali i na warsztat pójdą wszystkie Twoje paczki?😁 I coś skrobniesz? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Nowy75 napisał: @Kraft rozumiem, że Cię koledzy nie złamali i na warsztat pójdą wszystkie Twoje paczki?😁 I coś skrobniesz? Nie po to ma się kolegów, żeby człowieka łamali. Albo czegoś nie wiem. 3 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Chociaż chcialbym, żeby Jarek odpisał w końcu na moje pytanie, bo jestem ciekawy i nie pod przykrywką złośliwości, tylko tak zwyczajnie. Ten worek mnie zaciekawił. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Kraft jarek , ładnie to ująłeś , że należy zacząć od akustyki. I tej niestety nie oszukasz , za małe przetworniki w za dużym pomieszczeniu nie wygenerują zadawalającego basu i to bez względu na cenę kolumn. Sprawdzałem wielokrotnie u siebie. Akustyka nie zmienia specyfiki brzmienia paczek. Wspomniane Bowersy czy Cantony odróżnię niezależnie, czy pokój jest zaadaptowany, czy nie. Też sprawdzałem. Ale teścik fajny , sam lubię podłączyć od czasu do czasu inne paczki w głównym systemie. Tak dla utwierdzenia się w przekonaniu , że dokonałem z QLN-ami właściwego wyboru 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Forumowe koleżeństwo bywa specyficzne @Kraft😁 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, DiBatonio napisał: Ten worek mnie zaciekawił. Chcesz kupić ? Obawiam się , że u Jarka tanio nie będzie. Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 5 minut temu, tomek4446 napisał: Akustyka nie zmienia specyfiki brzmienia paczek Z tym się nie zgodzę, każdy "poważny" ustrój akustyczny zmieniał charakter brzmienia. Edytowano 1 godzinę temu przez cymes Odpisz, cytując
Recommended Posts