Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Moje uszanowanie. 

Dzięki uprzejmości Audiofast Polska, oficjalnego dystrybutora produktów marki Gryphon mam OGROMNĄ przyjemność poznać u siebie Gryfa Diablo 120. 
Ogólnie to zabawna sytuacja z całym wypożyczeniem bo zadzwoniłem z zapytaniem o sporo tańszy wzmacniacz ale po przedstawieniu się, Panowie z Salonu stwierdzili, że w moim przypadku żadna „drobnica” nie zda egzaminu i zaproponowali na okres świąteczny przedmiotowy wzmacniacz. 

Oczywiście bardzo dziękuję za umożliwienie testów i czekam na paletę z Diablo 120.

Recenzja naszego Audio jest bardzo pozytywna. Mamy otrzymać kapitalną dynamikę ale i barwę. 
Zapraszam do dyskusji. :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Diablo nie znam, miałem od nowości Atillę i ten rozgrzewał się kilkadziesiąt minut, po czym było słychać kliknięcie przekaźnika ( ków ) i wtedy zaczynał lepiej grać. Być może też tak tu jest i warto na to zwrócić uwagę.

Napisano
7 minut temu, kaczadupa napisał:

Zapraszam do dyskusji.

Adam , Gryphon od zawsze był moim marzeniem. To znaczy od jakiś 25 lat jak pierwszy raz ZOBACZYŁEM i posłuchałem wzmacniacz tej marki w Best Audio. Potem nadeszły odsłuchy lawiny sprzętu , był taki czas , że 4 razy w m-cu byłem na odsłuchach w jakimś salonie audio w Polsce. Taka faza. Osłuchałem się więc ze sprzętem z wyższej i tej wysokiej półki. I jak byłem x lat temu na pierwszym swoim AVS , to już wrażenie z odsłuchu systemu Gryphona nieco zbladło. Faktem jest , iż nigdy nie miałem okazji posłuchać tego sprzętu w warunkach domowych. Pamiętam , że któryś z kolegów z Forum posiadał Gryphona i Graalem się nie okazał. Bardzo jestem ciekaw Twojej opinii.

Napisano (edytowany)

Opinia mojego Kolegi (pozdrawiam), który posiada set starego, dobrego Naima (wartości ok. 120kzł razem z zasilaczami i źródłem Naima) jest bardzo pozytywna. Kiedyś zachęcał mnie by kupić  Diablo 120 w ciemno. Akurat była okazja kupić używkę na gwarancji za 28kzł. W ciemno oczywiście nic nie kupię (w takiej kwocie).  Wg niego Naim gra szybciej, ma większego kopa na wyższym basie ale i Diablo 120 nic tu nie brakowało. Za to Diablo 120 miał zdecydowanie ładniejsze, bardziej otwarte i napowietrzone wysokie tony. Tu różnica na korzyść Gryfa była bardzo wyraźna. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
13 minut temu, muda44 napisał:

Diablo nie znam, miałem od nowości Atillę i ten rozgrzewał się kilkadziesiąt minut, po czym było słychać kliknięcie przekaźnika ( ków ) i wtedy zaczynał lepiej grać. Być może też tak tu jest i warto na to zwrócić uwagę.

Potwierdzam, przez pierwsze 15 min to trochę surowe granie, musi złapać temperaturę, a grzeje się mocno - wtedy też osiąga swoje parametry „ przelotowe”. 
Piszę o Atilli, aczkolwiek z uwagi na bliźniaczą budowę wewnętrzną pewnie będzie miało to zastosowanie i dla Diablo 120.

Napisano

Moim zdaniem Diablo 120 do monitorów jak te SCM 7 to jak strzelać z armaty do komara ;) 

Ciekawe doświadczenie będzie, ja natomiast jestem zwolennikiem dużych kolumn, najlepiej o wyższej sprawności i z łagodnym przebiegiem charakterystyki impedancji. Wtedy smoki do napędzania nie są potrzebne :) 

Napisano

Słuchałem Gryphona Atilli również z małymi monitorami - Harbeth P3, Dynaudio Focus 110, Sonus Faber Lumina 1. I choć wiadomo, że skrzydeł nie rozwinął w pełni, to jednak uzysk z jego energii i pełni grania powodował, że monitory te grały lepiej, w sumie najlepiej jak potrafiły.

Napisano
41 minut temu, muda44 napisał:

Jak nowy to niestety musi się wygrzać. Tutaj robi to różnicę.

Wiem , że nie powinienem , ale to wygrzewanie wszystkiego w audio , to już staje się lekką przesadą.

A co do Gryphona to np. wg. mojego serwisanta, który trochę tego przerzucił robiąc serwis dla salonów audio , Gryphon skończył się równo z rokiem 2000 :)

Napisano

Tu nie tyle chodzi o wygrzewanie, co o osiągnięcie określonej temperatury pracy.

34 minuty temu, tomek4446 napisał:

Gryphon skończył się równo z rokiem 2000 :)

Co się zadziało na przełomie tysiącleci w Gryphonie?

Pluskwa milenijna? ;)