Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, cymes napisał:

Nie do końca rozumiem, to jest pasywne urządzenie którego nie trzeba włączać, jest wpięte do sieci i kiedy ta ma problemy to i tak chodzi stabilnie.

Aż tak dobrze nie ma. Jest power on/off - jak nie ma prądu Nucleus sie oczywiscie wyłącza i trzeba go fizycznie włączyć. Ale nic więcej. Po dosłownie 3 sek jest w sieci, a aplikacja gotową do użycia.

Sam Nucleus jest raczej dla takich jak ja - co to słysząc terminologię komputerowo sieciową wpadają w lekkie otępienie 🙄. Jak ktoś ogarnia te tematy, to tańszym wielokrotnie rozwiązaniem jest zrobić wszystko samemu na małym NUCu co jest wygodniejsze potem, niż komp stacjonarny, laptop bo NUC też może sobie stać schowany w szafce ciągle włączony i nie przeszkadzać. A laptop przeszkadza wiadomo.

Jak pisalem, niektórzy chwalą roon również na polu jakości... Nie wypowiadam się, głównie dlatego, że nie porównywałem, po drugie dla mnie streaming to tylko źródło informacji, a nie doznań. Więc tu roon trafia mi w punkt G...😁

Edytowano przez BlaBla
Napisano
1 minutę temu, BlaBla napisał:

streaming to tylko źródło informacji

To jest piękne ! Szybki tani dostęp do olbrzymich zasobów.

Ja jestem streamingowiec na 99%, rzadko kiedy jak mam problem z net to zostaje mi skromne 115GB FLAC. Żeby utrzymać najstabilniejsze połączenie kupiłem router cat.20 z agregacją pasm i antenę dual mimo.

Napisano
17 godzin temu, Adi777 napisał:

Chciałbym się pozbyć laptopa z systemu

Tez sie nad tym zastanawiam, bo mam spietego lapka ze wzmacniaczem, kablem RCA i ten kabel przeszkadza np. przy odkurzaniu. Myslalem o zrzuceniu ulubionej muzyki z lapka na pendrive, i wpiecie pendrajwa do streamera ale to nie to samo, laptop jest wygodny w uzyciu. BT to gorsza jakosc dzwieku, slychac roznice. Moze kiedys cos wymysle. 

Napisano

@cymes  to roon chyba nie dla Ciebie...

@Sipo to roon chyba dla Ciebie.....

🤣

Z roona nie można zacząć korzystać inaczej niż przez 14 dni free version, więc każdy może sobie spróbować. No ale trzeba mieć sieciowe i sprzętowe zaplecze i wiedzę. Tym innym, mniej uzdolnionym jak ja, pozostaje Nucleus. Przypuszczam, że jest to lepszy transport, niż wiele na kolorowo świecących ekranikami zabawek. Na pewno lepszy od ifi, arcama i co tam jeszcze miałem nie pamiętam.

Ale to już każdy sobie sam odpowie.

Napisano

Panowie, ja mam Roona wykupionego dożywotnie i słucham z niego, choć nie zawsze, czasami po prostu odpalam tylko Qobuza czy Spotify. Mi chodzi o to, czy mając MiniDSP SHD - podobno jest kompatybilny z Roon, czy mogę usunąć lapka z systemu i sterować z telefonu lub tableta.

Napisano (edytowany)
7 minut temu, Adi777 napisał:

Mi chodzi o to, czy mając MiniDSP SHD - podobno jest kompatybilny z Roon, czy mogę usunąć lapka z systemu i sterować z telefonu lub tableta.

Kompatybilny jako player. Potrzebujesz jeszcze jakiegoś PC/nuca z Roon core (serwer).

Który nie musi być fizycznie podłączony do twojego audio - wystarczy że będzie w sieci

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
17 minut temu, Adi777 napisał:

Czyli zapewne dedykowany sprzęt od Roon będzie dobrą opcją?

Najdroższą ale też najmniej wymagającą i "pewną". Zawsze możesz postawić Roona serwer testowo na czymkolwiek, działał CI na laptopie i to rozumiem w połączeniu serwer/player na jednym urządzeniu. Czym mocniejszy NUC/PC tym więcej możliwości w zakresie zaawansowanych upsamplingów itp. Na razie możesz sprawdzić działanie używając tego laptopa już tylko jako serwer, a miniDSP jako player.

Napisano

Chyba postawię na sprzęt od Roona, będzie najprościej. Kozacko wygląda ich najdroższe urządzenie, nawet jest personalizacja górnej części obudowy, super sprawa, ale do moich gratów to duuży przerost formy nad treścią.

Napisano
10 minut temu, Adi777 napisał:

Chyba postawię na sprzęt od Roona, będzie najprościej. Kozacko wygląda ich najdroższe urządzenie, nawet jest personalizacja górnej części obudowy, super sprawa, ale do moich gratów to duuży przerost formy nad treścią.

Nucleus One. Nic więcej nie trzeba. Resztę zrobi Twój dac.

Napisano
12 godzin temu, BlaBla napisał:

Roon to coś innego niż streaming w potocznym rozumieniu. Z jednej strony zapewnia dostęp do zasobów streamingowych, z drugiej pozwala na podwieszenie pod nim zewnętrznego serwisu np Tidal,  quobuz (nie Spotify) oraz zasobów pobranych plików z NAS, innych dysków, w tym pamięci flash itp. Pozwala katalogować i odsłuchiwać muzykę bez względu na źródło jej pochodzenia w jednakowy sposób i przy użyciu tego samego interfejsu (np. plyty wykonawcy jakie masz w samym Roon, w Tidalu i np na twardym dysku w postaci plików).

Do obsługi Qobuz i plików z NAS korzystam z BubbleUPnP.

Radia internetowe bezpośrednio z pilota Yamahy. 

Screenshot_20260105-111014~2.png

Napisano
26 minut temu, Adi777 napisał:

Sprawdz sobie tez normalnie Volumio na NUCu jeśli masz pliki, malina jak stream. Bez abonamentów itp spraw. Ja o Roonie  sporo tez myślałem, ale szkoda mi kolejnego abonamentu płacić. Ma niby najlepsza bibliotekę, ale nie mana tyle przeskoku zeby płacić 800 czy tam 900 euro za lifetime lub co miesiąc po 50-60 zl. 

NUC na i5 z dyskiem SSD kupisz za 700-800 zl. 

Napisano
12 minut temu, BlaBla napisał:

Nucleus One

Ma wentylator? 

6 minut temu, Wing0 napisał:

Sprawdz sobie tez normalnie Volumio na NUCu jeśli masz pliki, malina jak stream. Bez abonamentów itp spraw. Ja o Roonie  sporo tez myślałem, ale szkoda mi kolejnego abonamentu płacić. Ma niby najlepsza bibliotekę, ale nie mana tyle przeskoku zeby płacić 800 czy tam 900 euro za lifetime lub co miesiąc po 50-60 zl. 

NUC na i5 z dyskiem SSD kupisz za 700-800 zl. 

Mam wykupioną licencję.

Napisano (edytowany)
43 minuty temu, BlaBla napisał:

Nucleus One

Z tego co widzę, to mój NAS Asustor, to ma.

Screenshot_20260105-112808~2.png

20 minut temu, Adi777 napisał:

Ma wentylator? 

Nieistotne. Wpinasz go do sieci jak NAS.

Edytowano przez pairtick
Napisano
24 minuty temu, Adi777 napisał:

Ma wentylator? 

Mam wykupioną licencję.

Jeśli masz na myśli jakiś aktywny wiatraczek czy coś, to nie. Urządzenie jest bezszelestne i nie nagrzewa się, lampka czuwania jest z tyłu, więc zupełnie nie zwraca na siebie uwagi. Ma radiatory po bokach ale raczej dla ozdoby. Do tej pory używałem pamięci flash usb ale pliki dsd zajmują gigantyczne ilości miejsca, więc chyba dokupię dysk ssd, który montuje się wewnątrz Nucleusa. 

Napisano

Narożnik dojechał. Mam nadzieję, że po wstawieniu przed nim fotela będą zachowane przynajmniej 2 metry od kolumn do pozycji odsłuchowej, a jeśli nie, to będę słuchał z kanapy, ze zwiększoną odległością, około 3m. Widoczne szafki pójdą prawdopodobnie na sprzedaż, TV na ścianę, drewniana płyta po prawej z figurkami na inną ścianę, wtedy też rozsunę szerzej kolumny.

20260105_131640.jpg

Czuję, że będę musiał wybrać - trójkąt odsłuchowy 3x3x3 na kanapie vs 2x2x2 na fotelu.

Napisano

@lpomis Dark Horse :) Dawno temu kupione. W temacie Wiedźmina zamówiłem nową figurkę, ale tym razem netflixową, dla mojej kobietki :)

Chyba nie muszę pisać, kogo owa figurka przedstawiająca 😏 To taki taktyczny zakup, gdybym chciał poszaleć z panelami akustycznymi w salonie 😄