frico Napisano 27 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2007 Co proponujecie, bez szaleństw, ma być słuchane tylko poza domem, a więc w warunkach hałasu (ulica, autobus) - najwyższej jakości być tu nie musi, ale żeby jakoś grało. 192 wystarczy? A może by VBR 128-192? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 27 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2007 Zalezy od pojemnosci masz odtwarzacz. Jak nie szoda ci miejsca (bo wiadomo ze im wiekszy bitrate to kawalek wiecej zajmuje) to wrzucaj nawet i po 320kb/s. A jesli nie to tak jak napisales 192 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 27 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2007 Cytat Co proponujecie, bez szaleństw, ma być słuchane tylko poza domem, a więc w warunkach hałasu (ulica, autobus) - najwyższej jakości być tu nie musi, ale żeby jakoś grało. 192 wystarczy? A może by VBR 128-192? W samochodzie (hałaśliwym) wystarcza mi 128, do słuchawek na ulicy pewnie też lepszego nie trzeba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 27 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2007 Zeby zagluszyc halas wystarczy nawet 64 ale tu chyba chodzi o jakosc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 29 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2007 128 przy dobrym kodeku jest wystarczające. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frog Napisano 3 września 2007 Udostępnij Napisano 3 września 2007 Twierdzisz, że 128 w wykonaniu różnych kodeków, mimo, że to ten sam format mp3, brzmi inaczej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 3 września 2007 Udostępnij Napisano 3 września 2007 Cytat Twierdzisz, że 128 w wykonaniu różnych kodeków, mimo, że to ten sam format mp3, brzmi inaczej? Jeśli tak twierdzi, to ma rację. Nie kocham mp3, ale jest różnica - najlepiej brzmiał mi foobar, gorzej np. windows media player. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 3 września 2007 Udostępnij Napisano 3 września 2007 Kiedyś miałem kilka kodeków i przy kodowaniu tym samym bitrate 128kbs, brzmienie nagrań było różnej jakości. Obecnie używam jeden, sprawdzony kodek, gdyż i tak nagrania MP3 traktuję marginalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 2 października 2007 Udostępnij Napisano 2 października 2007 jeszce jedna sprawa zalezy od sprzetu i sluhawek im lepsze sluchawki tym wiekszy bitr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oxygenum Napisano 8 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2007 Moim zdaniem minimum. 160 Kb/sek. CBR a najlepiej 192-320 VBR.128 Kb/sek. to porażka i dźwięk brzmi nie naturalnie szczególnie partie wokalne w naszym języku.Sz,cz,ć,ś są zniekształcane szczególnie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Napisano 13 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2007 Ja najcześciej używam 128 i jestem w miarę zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 14 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2007 Żeby nie było za mało i za dużo ustawiam sobie na 196kbs. Taki bitrate jest dla mnie optymalny. Nie lubie mniejszego bo muzyka nie gra wtedy dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oxygenum Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2007 Żeby dużo miejsca nie zajmował plik mp3 a jakość była akceptowalna VBR 160-320 jest chyba najlepszym wyjściem.Odradzam tryby CBR (Stały bitrate) poniżej 160.Najlepiej w VBR i w najlepszej jakości kodowania kilka sek. dłużej się koduje ale jak masz wielokrotnie słuchać tego mp3 to chyba warto trochę dłużej poczekać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti34 Napisano 29 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2007 Cytat Żeby dużo miejsca nie zajmował plik mp3 a jakość była akceptowalna VBR 160-320 jest chyba najlepszym wyjściem.Odradzam tryby CBR (Stały bitrate) poniżej 160.Najlepiej w VBR i w najlepszej jakości kodowania kilka sek. dłużej się koduje ale jak masz wielokrotnie słuchać tego mp3 to chyba warto trochę dłużej poczekać... PopieramVBR 160-320 nie wiele więcej miejsca zajmuje a jakośc dużo lepsza.Arti Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebse Napisano 29 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2007 Cenię sobie w miarę dobrą jakość i nie zależy mi na dużej kompresji. Jedynie słuszny dla mnie bitrap to 192kbs. Choć czasem ustawiam na wyższy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti34 Napisano 30 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2007 Cytat Cenię sobie w miarę dobrą jakość i nie zależy mi na dużej kompresji. Jedynie słuszny dla mnie bitrap to 192kbs. Choć czasem ustawiam na wyższy. Witam VBR ma tą zaletę że sam ustawia bitrate odpowiednio do zawartości kompresowanego pliku i jak są np. pauzy w utworze to ustawia najmniejszy bitrate co powoduje oszczędność miejsca. Uważam że relatywnie wychodzi lepsza jakość i nie wiele większy rozmiar. Po co słuchać ciszy kompresowanej na 192kbs, jak np na 128 też to będzie cisza. Ja osobiście wolę jakość CD, ale kiedyś dużo robiłem i słuchałem mp3. pozdr. Arti Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebse Napisano 30 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2007 Cytat Po co słuchać ciszy kompresowanej na 192kbs, jak np na 128 też to będzie cisza. Nie pomyślałem o tym. A muzuka którą słucham, zawiera czsem wiele ciszy. Spróbuję wykorzystać VBR następnym razem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 13 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2008 Licencyjne płyty MP3 192 kb/s brzmią całkiem dobrze na sprzęcie Hi-Fi. Myślę, że do słuchania na ulicy w słuchawkach wyższy bitrate był by xbędny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts