mejson Napisano 31 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2007 Czy dokładnie wiecie, jakie macie płyty?Wiecie to na pamięć czy macie gdzieś zapisane?Ja od jakiegoś czasu mam wszystko skatalogowane - bardzo sie przydaje w kontaktach ze znajomymi - łatwo wymienić się muzyką.Pierwszy etap to był spis płyt, następny to spis utworów na płytach.Dobrze, że istnieją internetowe bazy danych i wystarczy włożyć płytę do komputera, by pojawiła się dokładna zawartość płyty... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 31 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2007 Ja mniej wiecej pamietam co gdzie mam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senat Napisano 1 września 2007 Udostępnij Napisano 1 września 2007 A ja mam wszystko podpisane na computerze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 1 września 2007 Udostępnij Napisano 1 września 2007 Chociaż mam niemało tych płyt to "wizualnie" pamiętam co gdzie stoi .Wolę taki mały bałagan bo szukając płyty ,której chcę posłuchać przeglądamjednocześnie inne /rzadziej słuchane/ i tez czasem nabieram ochoty na ich przesłuchanie.A w komputerze to tak jakby bardziej bezosobowo ,tylko litery. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 1 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 września 2007 Doskonale Cię rozumiem Dlatego oprócz komputera używam wydruku - przeglądając wydruk podczas jeżdżenia po nim palcem też można trafić na coś do słuchania...Ale oprócz tego wydruku są jeszcze półki z płytami, przed którymi się staje i zastanawia, czego by tu posłuchać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 1 września 2007 Udostępnij Napisano 1 września 2007 Płyty muzyczne CD i LP mam skatalogowane i nie mam problemu z lokalizacją którejkolwiek. O wiele gorzej wygląda sytuacja z filmami DVD, mam ich więcej i bałagan znaczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DreamWalker Napisano 28 września 2007 Udostępnij Napisano 28 września 2007 jeśłi chodzi o muzykę z komputera to mam gdzieś artukuł z gazety PCFormat gdzie wyjaśniają jak najlepiej "poukładać" i skatalogować muzykę ja niestety kompa miałem za słabego (obecnie spalony) i muzyke słucham poprzez dvd połączone z wierzą (2x50w ) a jeśli chce coś posłuchać to niestety musze szukać bo sporo tego mam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlowik Napisano 1 października 2007 Udostępnij Napisano 1 października 2007 ja z racji tego ze zaduzo plyt nie posiadam, staram sie miec na pulkach poukladane alfabetycznie i wtedy nie ma zadnego problemu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 1 października 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2007 Ha! Mój pierwszy błąd - ustawianie alfabetycznie.Pojawienie się nowej płyty na początkowe litery alfabetu wymagało przestawiania całej kolekcji... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlowik Napisano 1 października 2007 Udostępnij Napisano 1 października 2007 prawda, ale gdy leza na półce meblowej luźno, wystarczy lekko pchnąć w bok dana ilosc cd i jest miejsce W specjalnych półkach z przegródkami napewno to duża robota, choć przyjemna bo nowy zakup, gożej jak by ubywało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjk Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 a używacie jakiegoś konkretnego programu do katalogowania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baq85 Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 płyt nie mam skatalogowanych nie jest ich sporo więc póki co odnajduje to co chce w niedługim czasie (a przy okazji tak jak wspominano czasami trafiam na jakąś zakurzoną płytę). Inna rzecz ma się z płytami przegrywanymi, te trzymam w plastikowych kopertach które spoczywają w odpowiedniej skrzyneczce do tego mam wykonaną listę w exelu. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Widze, ze nie odbiegam sposobem "skatalogowania CD" od kolegow Plyt oryginalnych poki co okolo 100 sztuk (caly czas uzupeniam), przy tej ilosci nie ma problemu z wyszukaniem konkretnej pozycji. Mam sporo plytek CDr przegranych od znajomych, te mam skatalogowane w Exelu. Mam odpowiedni kuferek, w srodku koszulki z numerami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjk Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 w exelu? to jakieś takie mało wymyślne przecież jest tyle profesjonalnych programów ku temu, a wy tak po zwykłości jedziecie..a jak je opisujecie?bo zakładam, że jest tytuł, autor, ew data i gatunek, ale jak odnajdujecie płyte? piszecie sobie w następnej kolumnie- 4 szuflada, lewej szafki na prawo od łóżka; różowe opakowanie numer 3 licząc od czła składu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baq85 Napisano 3 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2007 Opis na liście zawieranumerek - artysta - tytuł płyty - wydawnictwo - rok wydania płytyA płytę wyszukuje na tradycyjnie na liście którą mam wydrukowaną, a jeśli nie wychodzi odpalam listę w exelu po czym kombinacja klawiszy "ctrl+f" wpisuje np nazwę płyty i już mam (mowa tu o tych przegrywanych). Oryginały w tradycyjny sposób palcem pudełko po pudełku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 4 grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2007 Cytat w exelu? to jakieś takie mało wymyślne przecież jest tyle profesjonalnych programów ku temu, a wy tak po zwykłości jedziecie. Bo szkoda czasu na dziubanie klawiaturą, czas należy poświęcać na słuchanie muzyki. Cytat a jak je opisujecie?bo zakładam, że jest tytuł, autor, ew data i gatunek, ale jak odnajdujecie płyte? piszecie sobie w następnej kolumnie- 4 szuflada, lewej szafki na prawo od łóżka; różowe opakowanie numer 3 licząc od czła składu? Półeczki z pudełkami mam oznaczone literami alfabetu a płyta w spisie ma adres półki i pozycje od lewej strony (1-24).CDR-y trzymam w segregatorach, mają one po prostu numery kolejne a na grzbietach segregatorów są zakresy numerów.Po każdej aktualizacji można wydrukować listę posortowaną alfabetycznie i wg dat wydania albo kilka list podzielonych ze względu na gatunki.Szukanie na liście jest proste - zarówno do słuchania płyt jak i do ... odkładania ich na miejsce.Poza tym katalogowanie płyt ma bardzo cenna zaletę - pozwala na przesłanie informacji o posiadanych płytach do znajomych... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiulek Napisano 5 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2007 Ja na szczęście mam tylko kilkanaście płyt, więc nie mam problemów z zapamiętamniem i ułożeniem, co gdzie jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 5 grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2007 I Ty to szczęściem nazywasz?Nie stajesz przed półką z westchnieniem "Przecież ja nie mam czego słuchać!"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 5 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2007 Cytat Opis na liście zawieranumerek - artysta - tytuł płyty - wydawnictwo - rok wydania płyty Baq85U mnie jeszcze dochodzi czas i ilość utworów, a ostatnio data zakupu i cena (profilaktycznie ta kolumna jest jako "zakryta"). W drugiej części tabeli mam płytki skopiowane..., a w kolejnych arkuszach audio i koncerty na DVD, następnie filmy na DVD, w DivX i już koniec Płyty poza około setką ulubionych (stojak przy kolumnie) i nowych (do kilkunastu sztuk - na półce) trzymam w kartonach z opisanymi liteami od-do (wykonawcy). Pudełka stoją jedno na drugim, żona już nie reaguje - a ja nie reaguję na jej sugestię zmiany kartonów na ciut bardziej reprezentacyjne Jeżeli nie jestem pewien czy mam konkretną płytę a nie chce mi się przerzucać kartonów to wyszukuję tradycyjnie na wydrukowanej liście. Natomiast kopie - w kolejnym kartonie (nie jest tego zbyt dużo- kopii...), płyty DVD - kilkanaście na wierzchu niedaleko TV, reszta w kolejnych kartonach - przynajmniej trochę gimnastyki a na sugestię, że "to jakieś takie mało wymyślne" odpowiadam: to ma działać, a nie myśleć Nie chce mi się tracić czasu na poznawanie funkcji specjalnie do tego przeznaczonych programów i przepisywanie tworzonej od ponad 15 lat listy - zacząłem w tych czasach, gdy się jeszcze ludziom nie śnił internet czy okienka Przez pierwsze parę lat (zanim nie dotarłem do setki) stały na specjalnie dorobionej półeczce pod dużą i długą półką z książkami obok kaset, potem wraz ze mną i półką przeszły do żony, w końcu własne mieszkanko i trafiły do pudła ... MisiulekNa szczęście nie mam kilkunastu płyt, tylko ... hmmm ... więcej i na wierzchu się nie da. A że przy okazji nikt nie wie ile się już uzbierało to tym lepiej Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiulek Napisano 6 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2007 Mam kilka swoich ulubionych płyt, których od czasu do czasu słucham. Poza tym słucham w większości radia, a jak coś mi się podoba to sobie ściągam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 6 grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2007 Doskonale Cię rozumiem - pamiętam czasy, gdy płyt CD miałem niewiele, większość muzyki na kasetach.Radio wtedy było kopalnią muzyki, teraz ze względu na prawa autorskie nie nadaje już całych płyt, ale ciągle pozostaje miejscem, gdzie można trafić na znakomitą muzykę.A internet - cóż - z jednej strony to genialna rzecz jako kopalnia wiedzy o muzyce ale z drugiej to niestety zabójca jakości.Trzeba dużo się napracować, by znaleźć muzykę w naprawdę dobrej jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 13 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2007 Płyt nie mam za dużo. Z 50 będzie i mam ich tytuły, wykonawców, czas nagrania zapisane w notatniku. Każdą zakupioną nową płytę, zapisuje w katalogu z podziałem na polskie i zagraniczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 13 grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2007 Cytat Każdą zakupioną nową płytę, zapisuje w katalogu z podziałem na polskie i zagraniczne. Trochę siermiężny ten podział... Może podzielić na gatunki?Np. polski Riverside i zagraniczny Marillion to jeden gatunek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebse Napisano 29 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2007 U mnie jest tak, że płyt nie kataloguję. Jest to mój problem, ale wkrótce będę musiał je w końcu skatalogować. Tracę już orientację, gdzie co mam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszf Napisano 25 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2008 A ja ułożyłem alfabetycznie wg wykonawców, następnym kryterium jest rok wydania plyty, i powiem szczerze to mi wystarcza nie mam problemów ze znalezieniem czegokolwiek, chyba że ktoś odłoży płytę na na swoje miejsce Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts