Lysy239 Napisano 4 września 2007 Udostępnij Napisano 4 września 2007 Witam wszystkich lubiących "lekką muzykę" muzykę. Bardzo lubię muzykę, która znakomicie zrelaksuje i odpręży po ciężkiej pracy czy długich zajęciach na uczelni oraz oczaruje klarownością dźwięku. Na tym polu świetnie się u mnie ostatnio spisuje Phill Collins, Erykah Badu, Nelly Furtado czy Carlos Santana a także wielu innych twórców (soulu, r'n'b i jazzu). Oni mi właśnie narobili smaku i chęci na sięgnięcie po następnych wykonawców i ich dzieła i tu zaczynają się schody... Problem jest prosty: nie znam tych wykonawców... Mam więc prośbę do wszystkich tych, którzy lubują się w takiej muzyce by nadali moim poszukiwaniom jakiś tor. Bardzo lubię gdy w piosence jest dużo zawarte uczucia wykonawcy (np Youssou N'Dour & Nenneh Cherry- "seven seconds", Katie Melua- "Spidersweb" czy kiczowate Blue Cafe ze świetnym moim zdaniem utworem "My Road"). Będę wdzięczny za każdy post. Podzielcie się ulubionymi i najbardziej rozluźniającymi piosenkami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysy239 Napisano 4 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2007 wybaczcie składnię w moim poście ale pisałem w pracy w pośpiechu i niezbyt miałem czas by korygować... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 4 września 2007 Udostępnij Napisano 4 września 2007 Cytat Witam wszystkich lubiących "lekką muzykę" muzykę. Bardzo lubię muzykę, która znakomicie zrelaksuje i odpręży po ciężkiej pracy czy długich zajęciach na uczelni oraz oczaruje klarownością dźwięku. Może Camel?Na początek może być dwupłytowy album "Echoes" - przekrój najlepszego, co zrobili.Radziłbym słuchać jednak całych płyt a nie pojedynczych utworów - można trafić na pięknie skonstruowaną opowieść... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 4 września 2007 Udostępnij Napisano 4 września 2007 Mogę Ci polecić na początek "gotowca" w postaci:The Best Smooth Jazz ever vol. 1-3Smooth Jazz Cafe 1-9 /pod redakcją Marka Niedżwieckiego/i nie jest to bynajmniej jazz................... ale za to bardzo dobrze nagrane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysy239 Napisano 5 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2007 hmmm.... brzmi zachęająco a znajdę to na torrentach w conajmniej 192kbps (mile widziane 256kbps)? poniżej tego bitrate'u to już chyba nie warto ściągać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 5 września 2007 Udostępnij Napisano 5 września 2007 Może i "znajdziesz" ale "jakość" to masz tylko na oryginalnych CD-kach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysy239 Napisano 5 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2007 wiem że różnica będzie kolosalna ale póki co muszę zadowolić się jedynie mp3 które potem zgrywam na audio cd... niestety nie mam jeszcze stałego źródła dochodu, więc niezbyt sobie na to mogę pozwolić cóż, studia dzienne... pozostaje jak na razie zadowalać się imitacją dźwięku, choć staram się, by i ta była jak najlepszej jakości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 5 września 2007 Udostępnij Napisano 5 września 2007 Od pewnego czasu, męczę najnowszą płytę nagraną przez Joe Cocker'a Heart & Soul. Pomimo, że specjalnie nie przepadam za Cocker'em, to jednak ta płyta przekonała mnie do niego. Znajdują się na niej wyciszone kawałki, jak i bardziej dynamiczne. Jak dla mnie, jest to płyta z odprężającymi nastrojami, w świetnym wykonaniu JC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 5 września 2007 Udostępnij Napisano 5 września 2007 Też zostałem obdarowany tą płytką za "posty" przez Redakcję i w pełni podzielamTwoją opinię .Płyta miała być początkowo dla żony bo lubi takie klimaty ale w końcu"złapałem" się na tym,że to ja jej częściej słucham i wylądowała w mojej płytotece.Żonie zrobiłem kopię na CD-Rze bo szkoda takiej płyty do mini wieży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 8 września 2007 Udostępnij Napisano 8 września 2007 Polecam również płyty mistrza nastroju Gordon'a Haskell'a, opisywane w tym poście. Próbki płyty Harry' Bar można tutaj odsłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysy239 Napisano 10 września 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2007 stronę odwiedziłem, muzykę przesłuchałem i muszę stwierdzić, że przyjemnie brzmi... może prócz jednej, czy dwóch, które moim zdaniem są zbyt smętne... ale całość zrobiła na mnie pozytywne wrażenie kolejne cd do kolekcji. byłoby miło gdyby każdy, kto odwiedza ten temat, wypowiedział się o swoich "numerach jeden" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 23 września 2007 Udostępnij Napisano 23 września 2007 a ja na odprezenie bardzo czesto jednoMarek Nowakowski..tez era rewelacyjnego smooth jazzu:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 listopada 2007 Udostępnij Napisano 2 listopada 2007 Witam!Pozwolę sobie polecić płytkę piosenkarza kojarzonego w naszym kraju z kiczowatymi przebojami sprzed 20 lat i cokolwiek kontrowersyjnym prowadzeniem się... Ale do rzeczy. Krótko i rzeczowo. George Michael i "Older". Pop absolutnie najwyższej próby. Nie chcę tutaj brnąć w dywagacje, czy pop może być wartościowy, czy nie. To dyskusja na osobny topik, tak więc nie będę przynudzał. Słucha się tego świetnie - fantastyczna rytmika, wszystko znakomicie zaśpiewane, przebojowe bez obciachu. Nie będę wyróżniał żadnego numeru, bo cała płytka wchodzi jak woda. Zresztą to nie recenzja i miało być krótko...Absolutny MUSISZMIEĆ!!! Radzę przełamać niechęć do tego szansonisty i po prostu się przy tej płytce wyluzować - będzie pięknie...PS. Aha, polecam również na romantyczne wieczorki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filozofikus Napisano 7 listopada 2007 Udostępnij Napisano 7 listopada 2007 Mh, a może sięgnij po Bliss - Quiet Letters .Troszkę inny kierunek, mnie jednak krążek oczarował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezeho Napisano 8 listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 listopada 2007 A może Pink Floyd lub Jethro Tull, piękne, nastrojowe spotkanie z muzyką. Kiedyś płyty stanowiły wspaniałą opowieść, teraz to głównie zbiór pojedynczych utworków Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Napisano 14 listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 listopada 2007 Z nastrojowych i klimatycznych nut polecam Wishbone Ash i King Crimson. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2007 Polecam płyty Sergio Mendes . Jest on brazylijskim muzykiem, tworzącym głównie bossa novy i sambę. Są to nastrojowe i barwne dźwiękowo nagrania. Płyt nagrał sporo a jedna z ciekawszych to Sergio Mendes and Brasil '66. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenishiwata Napisano 19 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2007 Spróbuj posłuchać TORI AMOS, Vangelisa, Porcupine Tree, Coldplay, AM JOPEK, starych płyt GENESIS, STINGA, - warianty dosyć zróżnicowane ale mam wrażenie że część z tych wykonawców przypadnie ci do gustu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrum Napisano 7 lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 lutego 2008 polecam Nouvelle Vague! a w szczególności płytę "Nouvelle Vague" - ja byłam zachwycona... to francuski cover band przerabiający hity z lat 80... zrobili między innymi "teenage kicks", "in a manner of speaking" i "love will tear us apart" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczeń54 Napisano 23 lutego 2008 Udostępnij Napisano 23 lutego 2008 witam...dziś na dworze wichura....podobno wiosna tuż tuż...w takim razie polecam Vivaldiego koncert E-dur / wiosna.......chyba że żal za bardzo skromną zimą tego roku..Można zacząć od koncertu f-moll / ZIMAPozdrawiam uczeń 54 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irasiad Napisano 25 lutego 2008 Udostępnij Napisano 25 lutego 2008 Jesse Cook ,Diana Krall....... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrum Napisano 7 marca 2008 Udostępnij Napisano 7 marca 2008 polecam również płytę "Panic Prevention" Jamiego Tchłopak ma bardzo przyjemną muzykę, a ten jego brytyjski akcent... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sev Napisano 8 marca 2008 Udostępnij Napisano 8 marca 2008 Szczerze polecam Soundtrack do filmu "Rush". Muzyke skomponował Eric Clapton. Bardzo piękna i uspokajająca muzyka + kilka ponadczasowych "hiciaków"Coś na wieczór... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 15 marca 2008 Udostępnij Napisano 15 marca 2008 Polecam płytę Joyful wokalistki Ayo. Piękne nastrojowe nagrania i wspaniały ciepły głos Ayo.http://merlin.pl/Joyful-Polska-cena_Ayo/br...t/4,477291.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perkoz_1 Napisano 30 marca 2008 Udostępnij Napisano 30 marca 2008 Z mojej strony polecam kilku wykonawców co na 100 % wyluzują nawet najgorszego raptusa, a dodatkowo dadzą swoją muzyką wiele smaczków, poczucia kawiarnianej atmosfery i wszelakiego piękna w muzyce:- DIRE STRAITS jako zespół oraz inne nagrania Marka Knopflera solo i z innymi wykonawcami np. z Emylou Harris;- Anita Lipnicka & John Porter - wszystkie 3 płyty w tym szczególnie ostatnia pożegnalna "Goodbye";- Diana Krall;- Norah Jones;- Holly Cole;- Patricia Barber;- Madelaine Peyroux;- Bic Runga - wszystkie 3 wydane w Polsce płyty a szczególnie ostatnia "Birds" - total odlot !!!- Roger Waters;- Pink Floyd;Miłego luziku. Tyle wystarczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts