Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Przeglądając oferty dystrybutorów kabli audio, głośnikowych jak i sygnałowych RCA, zauważyłem że posiadają one przewody o różnej czystości miedzi. Jest to litera N i magiczna liczba obok.
Z tego co wiem, im wyższa jest ta liczba, to w miedzi jest mniej zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia te mają wpływ na jakośc przekazywanego dźwięku, jego barwę i selektywnośc.
Czy rzeczywiście czystośc miedzi jest tym czynnikiem decydującym o jakości przewodu, jego wyborze.
Tym bardziej, że nie wszyscy producenci podają te wartości, a jedynym wyznacznikiem decydującym o kupnie, jest opinia innych użytkowników i własne doświadczenia odsłuchowe.

Napisano
Czystość miedzi to tylko jeden z czynników decydujących o jakości kabla.Równie ważne są jego przekrój w mm2.Jego konstrukcja.Po prostu w materiałach reklamowych każda z firm podkreśla jako najważniejsze inne aspekty budowy kabla.
Napisano
Pozwolcie ze sie wtrace. Bo nie rozumiem jeszcze pewnej kwestii jesli chodzi o kable, a raczej o ich ocynowanie. Na forum kiedys pytalem czy koncowki powinno sie ocynowac czy nie. Ktos napisal ze powinny byc ocynowane. Wtedy miedz sie tak nie utlenia itd... Za to w "papierach" od moich Magnatow juz jest napisane ze lepiej by bylo, zeby koncowki nie byly ocynowane. Wiec jak to z tym wkoncu jest??
Napisano
Cytat

Czy rzeczywiście czystośc miedzi jest tym czynnikiem decydującym o jakości przewodu, jego wyborze.

Miałem kiedyś większą możliwość dostępu do różnych kabli. Podłączałem je kolejno i sprawdzałem czy są jakieś zauważalne różnice w brzmieniu. Różnice były, jednak trudno mi było określić, czy jest to zasługa tylko zawartości miedzi w miedzi, czy techniki wykonania samego kabla. Tam gdzie udało mi się dostać do informacji o czystości miedzi to sprawa była jasna. Według moich odsłuchów, kabelek czyściejszy grał lepiej ale był i droższy.
Kabelki kupuje się z rekomendacji sprzedawcy czy z opinii tych co taki posiadają i są z niego zadowoleni. Nie wszyscy mają pojęcie o czystości przewodu zastosowanego w kablu. Wybór podyktowany jest tym, jak z takim kablem gra sprzęt audio a nie wiedzą o jakości miedzi.
Napisano
Cytat

Bo nie rozumiem jeszcze pewnej kwestii jesli chodzi o kable, a raczej o ich ocynowanie. Na forum kiedys pytalem czy koncowki powinno sie ocynowac czy nie. Ktos napisal ze powinny byc ocynowane. Wtedy miedz sie tak nie utlenia itd...
Wiec jak to z tym wkoncu jest??

Coś tu by się zgadzało, gdyż sam posiadam kable ocynowane (Black Rhodium z serii AST) i w porównaniu z kilkoma innymi tej klasy ich dźwięk wydawał mi się zawsze specyficzny - ugładzona góra i bogaty bas - znacznie bardziej, niż zmieniały to jakiekolwiek inne kable które próbowałem - tyle że akurat dla mnie był to kluczowy pozytyw do ich kupienia icon_razz.gif
Napisano
Rozmawiałem z kilkoma zaprzyjażnionymi audiofilami oraz z gościem ,który produkuje
kabelki /IC,głośnikowe i sieciowe/ i potwierdził mi to co podejrzewałem od dawna ,że najlepszą konfekcją dla kabli
jest..........brak konfekcji.
Końcówki gołe zabielone cyną z dodatkiem srebra /podobno najlepsza jakaś amerykańska/
w drugiej kolejności wtyki Bulletplug lutowane punktowo żadne skręcanie czy zaciskanie.
Napisano
Słyszałem że istnieją kable miedziane z domieszką srebra a także chyba aluminium. Czy takie kable są porównywalne jakością , do kabli z miedzi o dużej czystości na przykład 8N.
Napisano
Cytat

A i tu trzeba uważać niektóre kable są konfekcjonowane przez polskich dystrybutorów.

Szczególnie duży ich wysyp jest na Allegro. Czasami jest to robota wręcz chałupnicza, z wykonaniem gorszym, niż by to zrobił sąsiad-elektronik.
Napisano
Mi chodziło wyłącznie o konfekcje fabryczną. A jeśli ktoś ma zamiar kupić tańsze kabelki które wiadomo są sprzedawane z rolki to mam taką rade: gdzieś czytałem że najlepiej skręcić końcówkę kabla i wcisnąć w zacisk (nie cynować) a jeśli się po jakimś czasie końcówki utlenią (zmienią kolor) to odciąć je i połączyć na nowo lub są podobno na rynku specjalne płyny do przemywania właśnie utlenionych końcówek. Ale osobiście ja bym nie wierzył w żadne środki ''czyszczące'' raczej proponuje odciąć końcówki i połączyć na nowo.