rafal735r Napisano 27 lipca 2013 Udostępnij Napisano 27 lipca 2013 Cytat Może niezbyt jasno napisałem, że nie zrozumiałeś. Właśnie robiłem takie próby i bez problemu za każdym razem wskazywałem który kabel (sieciowy) jest podpięty. A do dyspozycji nie były jakieś druciki po 2zł, ale Shuniata Diamondback, Neel N7ES Gold, Vincent Power i Furutech FP 314.Oczywiście było to w moim pokoju, na moim dobrze znanym mi systemie i na jednym tylko nagraniu.Jedyną zmienną były kable. Ok, kończę dyskusje na ten temat, bo brałem udział w podobnych debatach na tym i innych forach. Wiem, że to do niczego dobrego nie prowadzi. Jak napisałem wcześniej. Kto chce niech spróbuje, posłucha. Usłyszy lub nie, jego sprawa. Jego radość albo zmartwienie.A kablami się nie ekscytuję, choć doceniam ich znaczenie. Wiem także jakie jest ich miejsce w hierarchii. Gdybym miał więcej kasy, kupiłbym pewnie dużo lepsze. Ale przede wszystkim kupiłbym dużo lepszy sprzęt a dopiero do tego odpowiednie kable. Pozdrawiam. Jedna sieciowke w zyciu mialem. Zrobilem z taniego kabla na metry. Przemyslowy Lapp 3x 2.5mm w ekranie. Jakies dobre wtyki do tego, juz nie pamietam nazwy. Nie slyszalem roznicy miedzy komputerowym, a tym. Rozumiem, moze ktos napisac ze to g... taki kabel co zrobilem. Ale miedzy komputerową sznurówką, a tym powinno juz byc cos slychac chyba? Jedno jest pewne, przynajmniej audiofilsko wygladaly:Czasem mnie jeszcze korci zeby sprobowac czegos innego. W koncowce mocy mam gniazdo IEC, bo poprzedni wlasciciel zamontowal wiec moze kupie jaka uzywana Audionove. Mozna tanio to kupic na licytacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 27 lipca 2013 Udostępnij Napisano 27 lipca 2013 Kabli lapp nie próbowałem, ale czytałem, że nic szczególnego. Artecha nie znam. Z najtanszych do końcówki mocy polecam któregoś z Sound Art'ów. Czasami starsze występują pod nazwą Stand Art (bo robione właśnie w tej firmie wytwarzającej standy). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 16 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 stycznia 2019 cześć, wstrzelę się bo zastanawiam się nad wymianą kabli (mam jakieś marketowe), jeden prolink slim. Sommer spirit xxl, klotz LaGrange AC110 czy van damme classic? czy bez znaczenia, w przedziale cenowym do 100 zł? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 raczej bez znaczenia. Blu od Oehlbacha jeszcze jest. Też ok. Ale czy ja wiem czy jakaś miażdżąca różnica będzie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 (edytowany) @Lepido a co chcesz zmienić? Jaki masz cały tor? Jak duże pomieszczenie? Edytowano 17 stycznia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 3 minuty temu, 1Ender napisał: @Lepido a co chcesz zmienić? Jaki masz cały tor? Jak duże pomieszczenie? chce zmienić cinche : ) Pomieszczenie spore, 29 m2. mam lar'a ia30 mkii / dynaudio focus 260 / arcama cds26 / pioneer pl550 + denon dl103r / marantz 5010b & 2120. Mój najdroższy kabel to prolink za jakieś 45 zł (kupiony w sklepie elektrycznym, więc wartość online pewnie 30 zł), reszta to jakieś przypadki z mediamarku. Osobiście nie chciałem się wkręcać w kable, a tu patrz, chyba mam zda dużo czasu obecnie : ) Wolę kupić parę płyt (ta lista nigdy nie maleje), niż wydać 300 zł na kabel. No ale coś przyzwoitego trzeba mieć. Chciałbym neutralności, więcej powietrza, szerszej sceny i więcej detalu, Czy kable mogą mi to dać? Bardziej retorycznie pytam. Z swojego sprzętu jestem zadowolony. +/- , muszę cholipa lampy wymienić w wzmacniaczu. I może mimo wszystko pokusiłbym się jednak o inny odtwarzacz mc, jakbym miał kupca aby tego popchnąć w tej samej cenie. Dek mc to akurat kompletnie nie istotne, po kasety sięgam max raz w tygodniu. Misja taka, kupuje dwa komplety do arcama i pioneera. lepsze obecnie posiadane przepinam do marantzów. I może kiedyś też pokuszę się na wymianę i tych.. choć nie widzę takiej potrzeby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 @Lepido A jaki głośnikowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 1 minutę temu, 1Ender napisał: @Lepido A jaki głośnikowy? dynaudio focus 260 Czy to naprawdę wszystko ma aż takie znaczenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 Przed chwilą, Lepido napisał: dynaudio focus 260 Czy to naprawdę wszystko ma aż takie znaczenie? Pytałem o przewód głośnikowy... Moim zdaniem głośnikowy przewód wniesie Ci więcej niż RCA. Ale są tacy, co twierdzą, że wymiana interkonektów.. Każdy ma inne ucho ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 aaa sorrki a wiesz musiałem zobaczyć - prolink hi end pc ofc speaker cable 2 x 4,0m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 @Lepido Dasz radę użyć przewodu głosnikowego np. 2x 2.5mb na stronę? Skrócić dystans. Ogólnie jest teoria, że im krótszy przewód głośnikowy tym lepiej. Czy np. około 25 zł za mb byłbyś w stanie wydać, zakładając, że użyjesz przewodów 2x 2,5 metra na stronę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 1 godzinę temu, 1Ender napisał: @Lepido Dasz radę użyć przewodu głosnikowego np. 2x 2.5mb na stronę? Skrócić dystans. Ogólnie jest teoria, że im krótszy przewód głośnikowy tym lepiej. Czy np. około 25 zł za mb byłbyś w stanie wydać, zakładając, że użyjesz przewodów 2x 2,5 metra na stronę? mam trochę nietypową architekturę pokoju, chcąc uniknąć puszczania kabla środkiem pokoju jeden przynajmniej musi mieć te 4,5m drugi ma zbliżoną długość może jakiś 1m mniej. wiem, że to nie jest zgodne z sztuką ale nie chce się potykać o kable. 1Ender dziękuję za zainteresowanie ale ja myślę o kablach 2x rca - 2x rca 1,2m (najlepiej). głośnikowych obecnie nie chce zmieniać szczególnie przy, wspominanym, niesztampowym układzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 (edytowany) Poszukaj IC ixos, poprawa brzmienia w środkowym paśmie. Ale musisz liczyć od 100 zł w górę. Był na allegro użytkownik, który miał te przewody i była możliwość sprawdzenia w domu. Nie wiem jak jest teraz. Pozdrawiam Edytowano 17 stycznia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 Do focus 260 należy się lepszy kabel niż taki szrot za 80 zł Miałem je chwilkę. Pożycz kable z tym nie ma żadnego problemu. Niech ktoś ci przepinania i już. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 17 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2019 (edytowany) 4 godziny temu, S4Home napisał: Do focus 260 podróżnik lepszy kabel niż taki szrot za 80 zł Miałem je chwilkę. sorry ale nie do końca chyba rozumiem. przy okazji, używany kabel 4-5 letni Klotz AC-110 z Neutrik będzie miał już jakieś ubytki? swoją drogą jaka jest żywotność kabli? Edytowano 17 stycznia 2019 przez Lepido Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 13 godzin temu, S4Home napisał: Do focus 260 należy się lepszy kabel niż taki szrot za 80 zł 5 letni kabel RCA to stosunkowo nowy kabel. One się tak nie utleniają jak głośnikowe. Żywotność kabli, swoją drogą ciekawe pytanie. VAN DEN Hul ma kabel węgłowy. Wieczny ! A co do innych to myślę że swobodnie kilkanaście lat. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 (edytowany) Sugerujecie Panowie, że mój kabel głośnikowy jest niskiej jakości? tak patrzę, Prolink HQ-OFC: kabel głośnikowy 2x 4,0mm kosztuje 24 zł za mb. I mniej więcej tyle za niego dałem. Kierowałem się myślą, że grubość i wysoka jakość miedzi to są dwa podstawowe standardy. Edytowano 18 stycznia 2019 przez Lepido Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Dnia 17.01.2019 o 13:13, Lepido napisał: ale ja myślę o kablach 2x rca - 2x rca 1,2m (najlepiej). Jak masz lutownicę to zacząłbym od tego: https://www.napad.pl/produkty-621-608-przewd-ytdy-2x05-mm-1947.htm musisz dać dwa odcinki , lewy , prawy kanał. + wtyki Można kupić na metry 1m=0,50 gr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Zapytaj @S4Home o In Akustik Atmos Air 2,97 mm2. Ma w swojej ofercie. Może zrobi Ci jakąś konfekcję do wypożyczenia? Ten przewód da Ci w dźwięku tego czego szukasz. Spróbować możesz. W każdym razie bardzo dobry budżetowy przewód. Wiem, że szukasz interkonekt, ale jak nie spróbujesz... Do kupna nie namawiam lecz do wypożyczenia. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 obecnie jestem trochę w kiepskim stanie budżetowym. za to sprowokowało mnie to do sprawdzenia długości kabli. no i chyba zaszalałem 2 lata temu. prawy kanał miał 7,2m, lewy 3m. skróciłem prawy o +/-3m. baj baj 120 zł, akurat na te interkonekty by się przydało albo na jakąś dobrą płytę... to są lekcję, które trzeba widać odrobić. puściłem kabel najkrótszą drogą ale nie tak aby potykać się o niego i bez napinania. obecnie mam prawy 4,7 (+/-) a lewy 3m. lewy swoją drogą mógłbym skrócić o 1m ale wolę aby zostały zbliżonej długości. a może z waszego doświadczenia nie ma to aż takie znaczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 (edytowany) Obydwa odcinki powinny być równe. Bo długość przewodów wpływa na jakość dźwięku. Nigdy nie robiłem ekspertów z różnymi długościami przewodów, zawsze stosowałem powyższą zasadę. Dlatego sprawdź empirycznie, czy i na ile się poprawiło. To tyle teorii. Teoretycznie przy różnicy 1m między odcinkami nie powinno być słyszalnej różnicy. Pozdrawiam Edytowano 18 stycznia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 przyznam się, że różnicy nie słyszę. może ja z tych co nie słyszą kabli? : ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 Mówiłem o kablu analogowym. Że przyda się coslepiej niż za 80 zl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lepido Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 1 minutę temu, S4Home napisał: Mówiłem o kablu analogowym. Że przyda się coslepiej niż za 80 zl jakieś sugestie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2019 A jaka cena? No przecież jest tego trochę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts