fp74 Napisano wczoraj o 13:37 Napisano wczoraj o 13:37 2 godziny temu, pairtick napisał: A ja dalej funeral doom, fajne klimaty. Muszę przyznać, że jak sprawdzam na wiki cóż to jest funeral doom, to od samego czytania mam depresję... 😯.To ja z innej beczki. Blue Note Records 2022, UHQCD, made in 🇯🇵. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 16:05 Napisano wczoraj o 16:05 2 godziny temu, fp74 napisał: Muszę przyznać, że jak sprawdzam na wiki cóż to jest funeral doom, to od samego czytania mam depresję... 😯 Wszystko zaczął wypadek w fabryce, a reszta to już historia. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tony_Iommi#Factory_accident Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 16:11 Napisano wczoraj o 16:11 4 minuty temu, pairtick napisał: Wszystko zaczął wypadek w fabryce, a reszta to już historia. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tony_Iommi#Factory_accident Nie znałem historii!!! 👍! Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 18:52 Napisano wczoraj o 18:52 Esoteric Recordings 2010, made in 🇬🇧. Jak podaje info wewnątrz "Remastered from the original master tapes". Dzisiaj wszystko mi brzmi jak kryształ... Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano wczoraj o 20:44 Napisano wczoraj o 20:44 Dnia 20.08.2025 o 20:56, sonique napisał: Widzę, że wydeptujemy te same azjatyckie ścieżki. Wymienieni przez Ciebie artyści są prawdziwymi geniuszami. A powyższa płyta to chyba nawet opus magnum Masabumi Kikuchi’ego, zdecydowanie moja ulubiona. Japoński jazz jest niezwykle ciekawy! Polecę artystę, którego nie wymieniłeś, a który do ścisłego panteonu jazzmenów japońskich bez wątpienia należy: Isao Suzuki. Dla mnie zdecydowanie w top 10 tego artysty, co jest świetnym wynikiem biorąc pod uwagę fakt, iż nagrywano go czy w studio czy na estradzie ponad 100 razy. Dziękuję za przypomnienie! Trafi na talerz całkiem rychło… W tym temacie, dla mnie prawdziwy mistrz Ryo Fukui muzyczny samouk 2 Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 20:56 Napisano wczoraj o 20:56 6 minut temu, Jarek Ch. napisał: W tym temacie, dla mnie prawdziwy mistrz Ryo Fukui muzyczny samouk Dołączam się. To wspaniała płyta! Zresztą inne też ale ta chyba najlepsza. Właśnie wyszło w Japonii nowe wydanie na sacd. Mam wszystkie jego płyty wydane przez We Release Jazz. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Dnia 19.08.2025 o 23:06, fp74 napisał: Mam od kilku tygodni zajawkę na japoński jazz i fusion... Ja też kiedyś miałem 😉 W wolnej chwili podrzucę kilka tytułów moim zdaniem wartych uwagi. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) Dzisiaj przechodzę swoiste muzyczne katharsis. Pusta chałupa więc odświeżam pierwszą 10 wszech czasów. Powrót do korzeni i na full!!!!!😁 Wrong Records 2007, made in 🇬🇧. Kiedy kolega puścił mi na walkmanie w 1990 Brother Rat/What Slayde Says, zrozumiałem od razu, że cała muzyka jakiej dotąd słuchałem jest po prostu do dupy. Tak zaczął się burzliwy - nie tylko muzycznie okres kiedy słuchaliśmy wyłącznie HC/Punk. To były złote czasy 👊!!!! W Poznaniu co tydzień był koncert, a rządziły zespoły z Piły!!! Ja prdl, się działo. Wydawnictwa QQRYQ, Nikt Nic Nie Wie - wszystkie kasety przepadły zalane... Ciarki na plecach.... Edytowano 8 godzin temu przez fp74 1 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Wytwórnia Dischord Records jest jedną z najbardziej zasłużonych w historii muzyki prawdziwie alternatywnej. To było wcielanie może naiwnych ale szlechetnych idei, dziś zupelnie dla wielu niezrozumialych: non profit, sXe, pacyfizm, squotting... A zespół Fugazi to był symbol muzyki HC/Punk i pewnej filozofii życia. Ogromną niespodzianką było dla mnie niedawno, jak w salonie Audioplaza w Poznaniu usłyszałem podczas zakupów, na super wypasionym sprzęcie, ten niedawno wydany, tragicznie brzmiący koncert Fugazi, a na mój komentarz na temat jakości nagrania, jeden z pracowników odparł z uśmiechem - ale Fugazi słucha się mimo to...! Samo sedno... Chociaż plyty studyjne to oczywiście pierwsza klasa. Zazwyczaj wydawane we Francji. Już więcej nie nudzę. Tego dzisiaj słucham może i do rana...🤘 Ps. Tylko dodam, że dwaj muzycy Fugazi - basista i perkusista grają obecnie w fenomenalnym zespole jazzowym The Messthetics. Polecam. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Kiyoshi Sugimoto Quintet – Babylonia wind (1971) - drugi album gitarzysty, klimaty Bitches Brew. Terumasa Hino/Mal Waldron – Reminicent suite (1972) - jeden z moich japońskich faworytów. Współpraca na tym albumie z Malem Waldronem jest znakomita. Fantastyczny jest szczególnie utwór tytułowy, a końcówka z trąbką po prostu cudowna. Toshiyuki Miyama & His New Herd : Masahiko Sato – Yamataifu (1972) - awangardowy big-band z kosmicznym brzmieniem i nutką grozy Edytowano 5 godzin temu przez Adi777 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 48 minut temu, Adi777 napisał: Kiyoshi Sugimoto Quintet – Babylonia wind (1971) - drugi album gitarzysty, klimaty Bitches Brew. Terumasa Hino/Mal Waldron – Reminicent suite (1972) - jeden z moich japońskich faworytów. Współpraca na tym albumie z Malem Waldronem jest znakomita. Fantastyczny jest szczególnie utwór tytułowy, a końcówka z trąbką po prostu cudowna. Toshiyuki Miyama & His New Herd : Masahiko Sato – Yamataifu (1972) - awangardowy big-band z kosmicznym brzmieniem i nutką grozy Album Hino/Waldron właśnie w tym tygodniu słuchałem i jest już zapisany do listy kolejkowej... Inne jego albumy zresztą też. Pozostałe pozycje z chęcią posłucham jak skończę dzisiejszą epopeję hardcorową 😁 1 Odpisz, cytując
rafau Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Podoba się, nawet bardziej niż oryginał. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu U mnie Neal Casal. Gitarzysta i songwriter znany chyba głównie z Chris Robinson Brotherhood i Cardinals -zespołu Ryana Adamsa. Od kilku dni słucham po kolei jego dyskografii solowej z sieci. Wszystko co najmniej bardzo dobre. Basement Dreams - ujmujące, może pomijając żartobliwe wstępy. Kurczę, miał tylko 50 lat gdy pokonała go depresja i odebrał sobie życie. @tomek4446 i @maxredaktor: lubicie? Odpisz, cytując
Recommended Posts