Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Ciekawostka dotycząca "remasterów", bo zacząłem się przymierzać do 9cio (8+1 CD z dodatkami) płytowej dyskografii ABBY (to ta "biała").
I z (lekko) zaprzyjaźnioną obsługą płytową w MM trochę pogadałem odnośnie dziwnych nadrukach na nalepkach z cenami. Bo na okładce CeDeka nie ma ani słowa o remasteringu - a na nalepce sklepowej jest! icon_eek.gif
I co się stało? Tak mieli w komputerze wprowadzone, więc tak drukują! A że nagranie stało kilometr od najbliższego studia, to nikogo nie obchodzi. Więc proponuję uważać (pewnie i tak uważacie, ale na wszelki wypadek - dla młodego pokolenia...)

Dzisiaj wrzuciłem w odtwarzacz live A-HA "Homecoming" (Live at Vallhall) i jednym słowem d... Krótko mówiąc: zespół gra, ale nie gra jak grać powinien.
Co jakiś czas robię próbę i kupuję koncert, ale zazwyczaj się potwierdza moja niechęć do koncertów. A ja i tak co pół roku próbuję dalej icon_wink.gif

Pozdrawiam
PS. Zdaje się, że sporo osób czeka na nową Pocztę, a nawet Depeszę... icon_razz.gif
Napisano
No cóż - ja znowu mało oryginalnie:
ABBA "Waterloo" z 1974
i dzisiaj dotarło PetShopBoys "Fundamental" (2006r)

A teraz coś innego - wyłączyłem CD i już tylko leci z TV "Wielki test z historii. Karl Wojtyła - Jan Paweł II".
Czyli nie tylko słucham, ale i oglądam icon_razz.gif

Pozdrawiam
Napisano
Dzisiaj z pewną dozą niepewności zapuściłem sobie nowy nabytek tj. J.M.Jarre "JARRE IN CHINA" na CD a potem DVD. Czemu z niepewnością ? Otóż ostatnio pożyczyłem od kolegi płytę AERO tegoż Jarre`a i to co tam usłyszałem mnie przeraziło. Czytałem w internecie różne opinie o tej płycie i niestety te złe okazały się prawdziwe. Te same kawałki co zawsze w wersji 5.1 bardzo chciałem usłyszeć ale to co z nimi zrobił na Aero to jest tragedia. Mix do nowej wersji zrobiony jak dla mnie na siłę. Efekty przejść między kanałami zrobione bez ładu i składu psuły cały efekt. Już się zacząłem zastanawiać czy zakup DVD był dobrym wyborem. Na szczęcie okazalo się ,że tak. Dźwięk w DTS bardzo dobrze nagrany i podobnie jak obraz bez zarzutu. Ale najmilszym zaskoczeniem był dla mnie mix do wersji 5.1. Tego na prawdę można z miłą chęcią posłuchać. Owszem utwory troszkę przeobione ale nie tak nachalnie jak na Aero . Jest parę kawałków z pierwszego koncertu w Chinach z `81 roku z partiami orkiestrowymi. Wykonanie SOUVENIR OF CHINA dla mnie osobiście bomba. Kto jeszcze lubi tego pana i ma możliwośc odsłuchu w DTS nie koniecznie z obrazem to polecam.
Poza ty ostatnio po dłuższej przewie ruszyłem troszkę mojego analogowego przyjaciela od płyt vinylowych i posłuchałem sobie znakomite SYNERGY czyli Larrego Fast`a okresowo wspomagającego Petera Gabriela którego też lubię jak i innych twórców stylowo do niego podobnych. Tak na szybko :

z kręgu elektroniki
wspomniany Larry fast , Tangerine Dream , Jarre, Kraftwerk, Serrie, Vangelis, Shreeve, Schulze i wielu innych znanych i mniej znanych.

z innych kręgów
Sisters Of Mercy, Clan of Xymox, Dead Can Dance , Cave, The Cure, Enya, Clannad, ......................Alan Parsons Project , Alien Sex Fiend, Joy Division i ........... moge tak jeszcze długo.bdzie tego jeszcze sporo.i oczywiście muzyka poważna , głównie mój ukochany Bach.

Generalnie nie słucham jazz`u, blues`a, coutry,hip hopu i podobnych metalu i pochodnych

Pozdrawiam miłośników dobrej muzyki
Napisano
U mnie dzisiaj (tzn. już wczoraj) wykazywał się Vangelis.
Ale w ramach lenistwa poleciały tylko 2 składanki: "Reprise. 1990-1999" oraz "Portraits (So Long, So Clear)".

Na sobotę zaplanowałem sobie Kitaro na DVD (znowu składanka, czyli "The Best Of").

I tu mam pytanie - czy ktoś z Was oglądł/słuchał wybielonego Michaela J.?
Od kilku miesięcy w serii "On stage" są 2 koncerty: w Bukareszcie (chyba jest to Dangerous Tour) oraz w Japonii (o ile pamiętam, jako "Thriller Tour"), pieniądze za to są dość rozsądne ale chwilowo nie mam możliwości przejrzenia czy obejrzenia/wysłuchania płyty)... icon_cry.gif

Pozdrawiam
Napisano
cooledit - nie sluchasz metalu generalnie oraz pochodnych? Moze powinienes zaczäc, tak spokojnie, np. od polskiego Riverside lub angielskiej Anathema. Naprawde polecam. Chodzi o to, ze niektöre "kapele" klimatycznie niewiele odbiegajä od podanych przez Ciebie wykonawcöw. Metalu w szerokim pojeciu slucham od cwierc wieku, a przeplatam prawie dokladnie podanymi przez Ciebie wykonawcami. Inna muzyka, ten sam "klimat". Sisters Of Mercy - zawsze, podobnie Enya (szczegölnie "Celts"), Kraftwerk (to zaläzki "metalowego" elektro-industrial, jak Velvet Acid Christ - polecam), Vangelis wszystkie (bodajze 52)plyty, Dead Can Dance, Clannad ( z utworem tytulowym "Ostatniego Mohikanina", tytulu nie pamietam), Jarre od zawsze, czy w koncu Clan Of Xymox z niesamowitä plytä "Creatures". Poza tym Bach i Vivaldi - ta sama "metalowa" energia.

Pozdrawiam.

Co do Jarre - czy Ktos wie cokolwiek o dostepnosci koncertu "Live in Houston 5. 04. 1986" na DVD lub CD? Podobno jest TYLKO na VHS, natomiast DVD nigdy sie nie ukazalo. icon_cry.gif
Napisano
Artur77
Zaczne od Jarre`a. Chyba jedynym dostępnym materiałem z tego koncetu jest płyta "Cities in Concert - Houston/Lyon" która wyszła ostatnio w wersji zremasterowanej i dużo lepszej niż pierwowzór bo zawiera dodatkowo dwa albo trzy utwory i jest bardziej oddany klimat koncertu. W tej chwili nie paiętam ile jest tych kawałków więcej a nie mam jej pod ręką. O wersji DVD nie znalazłem żadnych informacji.

Co do metalu to kiedyś przez niego przechodziłem podobnie jak przez punk rock. Klimaty faktycznie może i podobne ale generalnie podobały mi się tylko niektóre kawałki i może dlatego odszedłem od gatunku rozunianego jako metal. Coraz więcej słucham goth rock`a łącznie z tym ,że jeżdżę co prawda od niedawna do Bolkowa na Castle Party. W tym roku też sie wybieram bo ma być Front 242, Covenent i oczywiście nasz Fading Colours, choć po ostatnie zajawce z nowej płyty z AUDIO zaczynam się jej obawiać.

Pozdrawiam
Napisano
Siemka icon_smile.gif
Ja juz od prawie roku caly czas slucham Breaking Benjamin ( wszystkie 3 plytki ) no i oczywiscie pare innych rodzynkow takich jak: Sensefield - Save Yourself , Evanescence - My Immortal , Angela Aki - Kiss Me Good-bye , Final Fantasy X Soundtrack - 1000 Words , 3 Doors Down - Here Without You , Hoobastank - The Reason , Natalie Imbruglia - Torn , Lisa Miskovsky - Still Alive , Requim for a Dream , David Grey - This Years Love. No i jeszcze kilka i nnych ale nie ma sensu wszystkiego wypisywac icon_biggrin.gif . W kwesti dlaczego wlasnie takie zestawienie to ciezko stwierdzic gdyz slucham praktycznie wszystkiego co mi w ucho wpadnie. No moze z Breaking Benjamin to zaczelo sie w bardzo zabawny sposob icon_smile.gif a mianowicie przez gre w World of Warcraft i znajomych z guildi icon_biggrin.gif. No nic to chyba wszystko na temat czego slucham i dlaczego.
Pozdro.
Napisano
Ostatnio zgralem sobie koncert Moloko choc nigdy wczesniej nie kusilo mnie aby za to sie zlapac i musze przyznac ze mi sie spodobalo-ale tylko na dobrych glosnikach mozna to tak poczuc-lub na sluchawkach (stare duze philipsy nadaja sie idealnie icon_smile.gif ) .......
Napisano
U mnie w tej chwili kręci się Morbid Angel "Abominations of Desolation ".
Ogólnie wszystko co mi wpadnie w ucho. Głównie thrash i death metal, do tego gitarowe granie /rock, blues/, trochę progresji /rock, metal/, nieznacznie elektronika /Tangerine Dream/ i klasyka.