Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

Ameryka lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Z jakiegoś powodu lubię ten klimat w literaturze i muzyce.

Ja nie słucham takiej muzyki, choć na moim małym audioplayerku mam jeszcze Franka Sinatrę i jego album "In the Wee Small Hours". Bardzo lubię za to takie klimaty w filmach i grach video. Do dzisiaj pamiętam w Mafii 2 Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! Deana Martina, miasto w grze ośnieżone, super klimat. Coś pięknego 😃

Edytowano przez Adi777
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Ja nie słucham takiej muzyki, choć na moim małym audioplayerku mam jeszcze Franka Sinatrę i jego album "In the Wee Small Hours". Bardzo lubię za to takie klimaty w filmach i grach video. Do dzisiaj pamiętam w Mafii 2 Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! Deana Martina, miasto w grze ośnieżone, super klimat. Coś pięknego 😃

No tak 🙂, zbliżający się świąteczny okres, z jakiegoś powodu (kto mi powie dlaczego?), przypomina ludziom, że był na przykład taki Sinatra. Mamy już wysyp wszelkiego rodzaju składanek i świątecznych płyt - no i OK, też lubię jak jest miło i przytulnie.

Natomiast, nie do końca to miałem na myśli pisząc: "Ameryka lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Z jakiegoś powodu lubię ten klimat w literaturze i muzyce."

To bardziej klimat z tych 2 pierwszych utworów, ze swoimi jasnymi i ciemnymi stronami; poczucie zbliżającej się rewolucji kulturowej, wybitnej niepoprawności politycznej i początki końca rasizmu, ale również niemego przyzwolenia na inne nadużycia, wszechobecny dym papierosowy, kilkulitrowe silniki,  złoty czas "american dream", ale jednocześnie środek zimnej wojny i wojny wietnamskiej, powszechna inwigilacja służb, tajemnicze zabójstwo (i nie mniej ciekawy życiorys) JFK, wyścig kosmiczny uwieńczony lądowaniem na Księżycu no i okres niezwykle płodny pod względem książek i muzyki. Ot, taka moja mała zajawka, już kończę offtop.

Edytowano przez Grzesiek202
Napisano

Tak się mnię zabrało na wspomnienia. Puszczałem to jeszcze z tzw. Pocztówki Dźwiękowej, czyli nośnika jak najbardziej hybrydowego 😂.

To tego w pełni hybrydowe urządzenie łaczące w sobie wzmacniacz lampowy, radio i garmofon w jednym! A słuchałem tej piosenki głownie ze względów.. wizulanych 😜. Pamiętam jeszcze miałem Jona i Vangelis Mr Cairo, Skaldowie Przyjedź mamo na przysięge i inne, których nie pamietam.

1638262679_PocztwkaDwikowa.thumb.jpg.55cd82dd8270fca8e5db51fdd647882c.jpg

https://tidal.com/browse/track/94947518

https://www.youtube.com/watch?v=03gfm8rZfEY

Napisano (edytowany)

Jak mawiał poeta Jaskier:

Strzeżcie się rozczarowań, bo pozory mylą. Takimi, jakimi wydają się być, rzeczy są rzadko. A kobiety nigdy.

Edytowano przez Asia