Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
9 godzin temu, Asia napisał:

Otulenie na deszczowy dzień

Didier Malherbe jest mi znany z zespołu Gong - takie pozytywne wariaty 😉 Akurat w tym utworze zaskakująco normalni :D

Edytowano przez Adi777
Napisano (edytowany)

Zjawiska o nazwie Gong nie da się ogarnąć umysłem... można jedynie z zamkniętymi oczami pozwolić dźwiękom przenikać ciało. Dla mnie zespół zagadka. Ich istnienie, i w dodatku wieloletnie, z takim materiałem, i z taką popularnością przeczy regułom panującym w szołbiznesie. Gong potrafią niesamowicie zamieszać. Ale i wzbić się na liryczne wyżyny. Smakuję ich w drobnych porcjach. Inaczej nie potrafię. Przesłuchanie ich dyskografii ciurkiem może doprowadzić do szaleństwa nawet osobę osłuchaną z takimi dźwiękami. Granice? A co to takiego?

Ta jest świetna: Gong - Zero To infinity

IMG_1544.jpeg.60af32a9c7157b366305368b17d45ddf.jpeg

Edytowano przez sonique
Napisano

Dziś bardzo stary, ale przełomowy album. Trzeci w historii grupy rozpoczynający jej komercyjne sukcesy. Sama zawarta na nim muzyka, brzmi dziś bardzo dobrze (dzięki licznym elementom jazzu?).

"Zbrodnia stulecia" i Supertramp.

obraz.png.3b69312197369323cb5dc61443ff2cee.png

Tym razem oryginalny angielski winyl.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Highlander_now napisał:

Dziś bardzo stary, ale przełomowy album. Trzeci w historii grupy rozpoczynający jej komercyjne sukcesy. Sama zawarta na nim muzyka, brzmi dziś bardzo dobrze (dzięki licznym elementom jazzu?).

"Zbrodnia stulecia" i Supertramp.

Świetny album. Chyba bez słabego utworu. A "Hide in your shell" to moim zdaniem jedna z piękniejszych piosenek wszech czasów. Producent - Ken Scott - wciąż uważa ten kawałek i całą płytę za jedne z najlepszych rzeczy, nad którymi pracował. A pracował z wieloma legendami. :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Scott

Edytowano przez Rafał S
Napisano
40 minut temu, Highlander_now napisał:

Chick Corea i utwór Cristal Silence.

Hmm, muszę odświeżyć ten album. Jeśli dobrze pamiętam, to dla mnie był chyba troszkę zbyt "senny", @sonique wie, o co chodzi 😏

Ewentualnie z czymś innym pomyliłem 😉

Napisano

Crystal Silence to tytuł utworu jak i płyty. Utwór pojawia się w wersji studyjnej na „Return to Forever” oraz eponimicznej „Crystal Silence”.

IMG_1591.jpeg.6e76ec542c90be14295e81c3df81afd0.jpeg

IMG_1590.jpeg.a06a70e7b981dae5e3a1b256ed17331b.jpeg

O wiele bardziej podoba mi się pierwsza wersja. Szczególnie, że chwilami przywodzi na myśl utwór Vangelisa z mojego osobistego Top 3 tego muzyka - Revé. I pod tym względem faktycznie ma sporo z marzeniem sennym wspólnego;)

Ta z Burtonem też warta poznania.

@Adi777, on nie może być dla Ciebie za senny. Czyż to nie Ty uwielbiasz Eberharda Webera oniryczny „The Colours of Chloë”?;)

Napisano
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Hmm, muszę odświeżyć ten album. Jeśli dobrze pamiętam, to dla mnie był chyba troszkę zbyt "senny", @sonique wie, o co chodzi 😏

Ewentualnie z czymś innym pomyliłem 😉

Nie pomyliłeś.

41 minut temu, sonique napisał:

Crystal Silence to tytuł utworu jak i płyty. Utwór pojawia się w wersji studyjnej na „Return to Forever” oraz eponimicznej „Crystal Silence”.

IMG_1591.jpeg.6e76ec542c90be14295e81c3df81afd0.jpeg

IMG_1590.jpeg.a06a70e7b981dae5e3a1b256ed17331b.jpeg

O wiele bardziej podoba mi się pierwsza wersja. Szczególnie, że chwilami przywodzi na myśl utwór Vangelisa z mojego osobistego Top 3 tego muzyka - Revé. I pod tym względem faktycznie ma sporo z marzeniem sennym wspólnego;)

Ta z Burtonem też warta poznania.

@Adi777, on nie może być dla Ciebie za senny. Czyż to nie Ty uwielbiasz Eberharda Webera oniryczny „The Colours of Chloë”?;)

To jest właśnie ta dłuższa wersja.

Nie mam żadnej z tych płyt i zastanawiam się którą kupić. Utwór jest na kilku płytach.

Muzyka nie jest dla mnie usypiająca, momentami zbyt dużo się tu dzieje.

Napisano
34 minuty temu, Highlander_now napisał:

Nie mam żadnej z tych płyt i zastanawiam się którą kupić. Utwór jest na kilku płytach.

Zdecydowanie pierwszą: tę płytę mieć trzeba. Tę drugą, choć też słynna, jedynie „powinno się”;)

A tak na poważnie… Return To Forever jest odkrywcza. Świeża. A Crystal Silence mocno wtórna (na szybko naliczyłem trzy utwory publikowane już wcześniej).

Ja mam obie;)

Jak lubisz żywe granie to możesz też rozważyć poniższą:

IMG_1594.jpeg.6da63ad1c1c4795c54b46c3aabcfc7d7.jpeg

Napisano
1 godzinę temu, sonique napisał:

Tak, miałem na myśli tę z Burtonem.

1 godzinę temu, sonique napisał:

Tak, to ja 😁 Może naprawdę się pomyliłem i miałem na myśli jakąś inną płytę. Zatem jutro z rana posłucham.

Debiut Return to Forever lubię, choć wolę pierwsze albumy innych wielkich, czyli Weather Report i The Mahavishnu Orchestra.

"What Game Shall We Play Today" - nigdy nie sądziłem, że spodoba mi się taki utwór. Bardzo pozytywny kawałek 🙂

Napisano
1 godzinę temu, Highlander_now napisał:

Muzyka nie jest dla mnie usypiająca, momentami zbyt dużo się tu dzieje.

Jak preferujesz granie bardziej selektywne, to bardziej przejrzyście w jazzie chyba już się nie da bo to album solowy. W dodatku na mało solowym instrumencie (kontrabas). Płyta genialna, błyskotliwa, świeża choć leciwa. I nawet jak na świat jazzu - odważna. Nie słucham jej często ale lubię i cenię. Dave ukazał na niej bodaj wszystkie twarze swojego instrumentu. A jest ich wiele. Mam ten materiał na CD. Polecam.

Dave Holland - Emerald Tears

IMG_1595.jpeg.519facfb789d32dc6adabb83b0936a02.jpeg

Napisano
2 minuty temu, sonique napisał:

Płyta genialna, błyskotliwa, świeża choć leciwa. I nawet jak na świat jazzu - odważna. Nie słucham jej często ale lubię i cenię. Dave ukazał na niej bodaj wszystkie twarze swojego instrumentu.

Jak to przeczytałem, to oczami wyobraźni ujrzałem "For Alto" Braxtona ;)

Wszystko się zgadza. Świeża i odważna? Moim zdaniem jak najbardziej. Też nie słucham często, ale lubię i cenię. Anthony ukazał na niej bodaj wszystkie twarze swojego instrumentu 😉 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Jak to przeczytałem, to oczami wyobraźni ujrzałem "For Alto" Braxtona ;)

Słuszne skojarzenie! Anthony porządnie przedmuchał swój alt na tej płycie;) Równie świetny materiał. Zauważyłem, że z takimi płytami jest tak, że albo kompletnie nie mogę ich słuchać danego dnia, albo całkowicie w nie wpadam.

”For Alto”… warto nadmienić, że to album dwupłytowy, i że z roku 1969, czyli wydany niemal dekadę przed „Emarald Tears”. Odważnie.

IMG_1596.jpeg.97020806ca129edf637d0a11690894c0.jpeg

Słuchałem dzisiaj audycji-wywiadu z Marcinem Wasilewskim: Keith Jarrett według Marcina Wasilewskiego.

https://www.polskieradio.pl/8/8343/artykul/2777991,keith-jarrett-wedlug-marcina-wasilewskiego

Prowadzący zapytał Marcina czy nagra koncert solo i on odpowiedział, że to bardzo trudne. Bez wsparcia sekcji. Że gra musi siłą rzeczy być wówczas zupełnie inna.

Fortepian to najbardziej bodaj wszechstronny instrument dający muzykowi niemal nieskończone możliwości w kreowaniu muzycznego spektaklu. A mimo wszystko nagranie płyty / koncertu solo jest bardzo wymagające od pianisty. Nie wyobrażam sobie nawet jak trudne musi być nagranie całej płyty wyłącznie na saksofonie czy tym bardziej kontrabasie!

Edytowano przez sonique
Napisano
8 godzin temu, sonique napisał:

Fortepian to najbardziej bodaj wszechstronny instrument dający muzykowi niemal nieskończone możliwości w kreowaniu muzycznego spektaklu. A mimo wszystko nagranie płyty / koncertu solo jest bardzo wymagające od pianisty.

Tak przy okazji, co byś polecił? Jakie płyty solo na fortepian? Dobrze wspominam Cecila Taylora, ale może coś nieco przyjaźniejszego? 😉

Napisano

Nie wiem czego słuchałeś. Jazz? Poważna? Może blend obu?

Przesłuchaj to co już zostało polecone: koncerty Jarretta w Kolonii i Bremie/Lozannie. Tam jest wszystko. Nawet trochę free-jazzu.

A tak w ogóle to spytaj Marcina Wasilewskiego a nie mnie. Choć on poleci Ci to samo;)