fp74 Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego Dziś Vanilla Fudge c.d. Rzeczywiście jak dla mnie niezwykle śmiałe brzmienia jak na 1967 i 1968r. Tę płytę polecam w wersji zremasterowanej na Tidal-u (no oczywiście chyba, że ktoś ma krążek czarny lub srebrny). A bębniarz - niejaki Carmine Appice (tu również lead vocal) to po prostu wymiata. Podobnie zresztą jak kościelny (🎹🎹🎹😉) 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego @fp74 Też bardzo lubię Vanilla Fudge, choć akurat ich drugiej płyty nie słyszałem. Kupiłem kiedyś debiut, "Then and now" (auto-covery z 2004 r.) i "Out Through the In Door" z ich wersjami klasyków Led Zeppelin. A samego Carmine'a Appiece'a mam na półkach w różnych konfiguracjach: Cactus (znów z Timem Bogertem), jakieś płyty z Patem Traversem itp. Wspaniały bębniarz. Z pokrewnych perkusistów nasuwa mi się od razu Aynsley Dunbar. Na pewno znasz. A z Polaków - przedwcześnie zmarły Piotr Dziemski, chyba najbardziej znany z płyty Niemen - "Aerolit" z 1974 r. Dla mnie Dziemski to jeden z bohaterów tamtego albumu. Tak mi popłynęły skojarzenia... Odpisz, cytując
fp74 Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego Był rok temu w BlueNote ze świetnym koncertem. Polecam też jego długą serię "Conversation..." - zwłaszcza dla miłośników garów i talerzy . A tu jeszcze Ron Carter dla fanów dżezowego kontrabasu. 2 minuty temu, Rafał S napisał: A z Polaków - przedwcześnie zmarły Piotr Dziemski, chyba najbardziej znany z płyty Niemen - "Aerolit" z 1974 r. Dla mnie Dziemski to jeden z bohaterów tamtego albumu. Dziemskiego dopiero co słuchałem na Aerolicie. W tej nowej serii Polskich Nagrań SACD (a mam chyba wszystko Niemena i SBB co tam wyszło) są bardzo fajne booklety i jest tam opisywana jego historia. No i rzeczywiście ta płyta zaczyna się od perkusji, że aż ciarki po plecach idą. 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego (edytowany) 6 godzin temu, soberowy napisał: Uwielbiam Matta Johnsona, który zresztą nagrywa do tej pory. Jednak najbardziej podoba mi się to co nagrał w latach 80 i 90tych. Nawet na Qobuzie sobie playlistę z jego nagraniami zrobiłem. Edytowano 27 lutego przez Tomasz Kluczynski 2 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego 16 minut temu, MarcKrawczyk napisał: To i ja zagram… Wolę te z początku jego twórczości, a ten kawałek był użyty w paru filmach i serialach. 3 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego (edytowany) Wg mnie ta płyta zaczyna się na dobre gdzieś w połowie.... No ale potem to już tylko dobrze. Edytowano 27 lutego przez fp74 1 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego Tego dnia w 1984 roku Dead Can Dance wydali swój debiutancki album... 7 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego 3 godziny temu, pairtick napisał: Hmmmm..... 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego https://www.discogs.com/release/1389096-Dead-Can-Dance-SACD-Box-Set Moim zdaniem, świetny remaster 👍 https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Dead_Can_Dance_(album)#CD https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Garden_of_the_Arcane_Delights 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego (edytowany) Płyta, której absolutnie nie polecę każdemu. Stary nie jestem (któż z nas jest 😀), ale maturę mam z rosyjskiego. Jakoś tak za młodych lat zawsze przychodził mi łatwiej niż angielski. Włodzimierz Wysocki. Niby znany w Polsce, bo i Osiecka i Młynarski, i wielu jeszcze innych korzystało z jego tekstów. Ale tutaj, moim zdaniem, w najbardziej odpowiedniej formie: tylko gitara i ochrypły męski głos, w zasadzie przysłowiowe trzy akordy na krzyż. Cała płyta w tak surowej aranżacji. I moim zdaniem, tak to powinno brzmieć. Moje barwy duszy. Zapomniałem napisać, że wydanie polskie, bard ukraiński, a język oryginalny. Edytowano 27 lutego przez Grzesiek202 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: gitara i ochrypły męski głos, w zasadzie przysłowiowe trzy akordy na krzyż. Cała płyta w tak surowej aranżacji. Ech, były czasy. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego Dla każdego kto uważa, że "śpiewa Wysockim" 😉 2 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego Wrzucam cos dla "uwrażliwienia się". Hania Rani - odchodząc I coś "dłuższego" przed snem Two Lanes - live performance (piano set) 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 27 lutego Napisano 27 lutego 46 minut temu, pairtick napisał: Dla każdego kto uważa, że "śpiewa Wysockim" 😉 Piękne. Z Okudżawą już nie ma takich fajnych nagrań. Posłuchaj proszę w wykonaniu, które zaproponowałem. No ileż można Dire Straits. 2 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 28 lutego Napisano 28 lutego Od rana w pracy nieznany mi zespół, lecz jakoś od pewnego czasu ciągle mi się wciska w Tidal'owych sugestiach. Zaczyna się muzycznie całkiem, całkiem, a realizacyjnie to nawet lepiej. Miłego dnia. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 28 lutego Napisano 28 lutego 14 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Wrzucam cos dla "uwrażliwienia się". Hania Rani - odchodząc I coś "dłuższego" przed snem Two Lanes - live performance (piano set) Ja skorzystałem.... 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 28 lutego Napisano 28 lutego Są dyskografie, które warto słuchać co jakiś czas - i zawsze brzmią inaczej, mimo że sprzęt ten sam. 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts