Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam , chcę zakupić jakiś fajny sprzęt grający do 1500 zł . Chodzi mi żeby grał dosyć czysto i był bardzo głośny , mile widziany mocny bass . W grę wchodzą tylko takie firmy jak Samsung , Pioneer , Sony , Yamaha , Onkyo itp. Kumpel posiada wieże samsunga MMC 550D o mocy RMS (THD10%),1CH : 80 W + 80 W + 120 W (Dane z neta) i nawet mi się podoba , lecz takiej samej nie kupię . Myślałem nad PIONEER'em X-HM71-K , lecz jego moc to tylko 2x50W i boje się że będzie cicho grała . Proszę , doradźcie mi coś co będzie dobrze grało ,gdyż jestem totalnie zielony w tych sprawach .
Napisano
Tak na początek, jak już kolega f1angel wspomniał, warto zapoznać się z innymi wątkami dot. wyboru sprzętu i określić podstawowe dane.
Potem proponuję poczytać o różnicach między mocą a efektywnością kolumn/wzmacniacza (logarytmiczna skala decybelowa itd.) - rozwieje Twoje wątpliwości na temat tego, "czy będzie głośno".

W tym budżecie możesz (jeżeli zależy Ci na gotowym zestawie) porozglądać się za modelami Pianocrafta. Udałbym się do porządnego salonu audio i posłuchał kilka topowych modeli mini-zestawów w tym budżecie. Przy okazji możesz sprawdzić jak gra ostatni zwycięzca EISA - Panasonic SC-PMX9.

Zapoznaj się z wątkami na forum, może zastanowisz się nad zestawem wzmacniacz + 2 kolumny.
Ciężko coś doradzić nie znając podstawowych wymagań icon_sad.gif

Napisano
No to parę pytań uzupełniających, jak zupełnie nie jarzysz icon_mrgreen.gif

Chcesz nowy sprzęt - czy może być używany?

Tylko mini/mikro wieża, czy może być coś większego?

Na jakiej powierzchni ma to grać?

Jeżeli chcesz głośno a masz większy pokój - to rzadko która miniwieża podoła...

Pozdrawiam
PS. A jak chcesz mocny bas (a nie bass !)- to przyda się wyjście na subwoofer icon_eek.gif
Napisano
RoRo - ja bym na przykład chciał, żeby podczas odsłuchu z niskotonowych głośników wyskakiwały BASSy icon_lol.gif

Wracając do tematu - ja bym się raczej skłaniał ku wzmacniaczowi i parze kolumn. Do 1500zł można spokojnie znaleźć wzmacniacz, źródło i kolumny, rzecz jasna używane. Sprecyzuj kolegom jakiej muzyki słuchasz i jakiego brzmienia oczekujesz od swojego zestawu audio - to niezwykle rozjaśni sytuację icon_smile.gif No i przede wszystkim, przy odpowiednim doborze nie będziesz musiał dodatkowo wzbogacać "wieży" subem.
Napisano
Sprzęt chcę nowy , wolał bym mini/mikro wieżę , ale coś większego też by przeszło, tylko żeby nie zawaliło pół pokoju . Wieża będzie grała w pokoju 30 m2 , ale w lato będzie wynoszona na dwór , lub wystawiana na balkon , żeby wszyscy mogli sluchać muzy na podwórku icon_wink.gif
  • 2 weeks later...
Napisano
Jak pisałem wcześniej mini czy mikro wieża w 30m2 sobie nie poradzi. I tu Ci nic nie poradzę.
Jeśli już potrzebne będą kolumny (raczej) podłogowe, wzmacniacz i ... odtwarzacz CD... czy będziesz "leciał" z komputera? Coś Ci jeszcze w tym zestawie będzie niezbędne?
Napisano
Cytat

Co to musiałby być za sprzęt by zawalił pół pokoju? Nawet Sound Art i JBL Everest nie dałyby rady 30 metrom kwadratowym.

No wiesz - pewnie komputer jest stosunkowo nowoczesny jak na wczesnego Gierka icon_mrgreen.gif i już zajął pół pokoju.
Dobrze, że nie jest z lat 60tych, bo zająłby cały pokój... i jeszcze trochę u sąsiadów icon_eek.gif
A wtedy to już tylko mały odtwarzacz MP3 i mikroskopijne głośniczki by się zmieściły. A o konieczności ogrzewania to można by zapomnieć - podobnie jak i o oszczędnościach na zużyciu prądu...

Cytat

Tylko mikro wieża !!

A jeszcze lepiej nieduży radiomagnetofon (no może być z CD) i w dodatku trzeba jechać na bateriach icon_mrgreen.gif

Jakub8816
Nie trzeba wystawiać sprzętu na balkon - wystarczy jedną (lub dwie...) kolumnę tam postawić. Głośno będzie wystarczająco, a efektu stereo parę metrów niżej i kilkanaście metrów dalej i tak nie będzie.

Sugestie o większym sprzęcie zamiast miniaturek mają swoje mocne podstawy.
A jeżeli chcesz sprzęt który nie jest zbyt duży - to i tak trzeba by było wydać na to razy więcej niż w tytule wątku.
Np. taki komplecik Cyrusa wzmacniacz serii 8 +dodatkowy zasilacz PSX-R
http://allegro.pl/mission-cyrus-8-zasilacz...3556015902.html
Albo jeszcze lepiej końcówka mocy lub 2 porządne monobloki (końcówki mocy), a do tego przedwzmacniacz... Jak pisałem sprzęt nie będzie duży icon_wink.gif
http://allegro.pl/cyrus-dynaudio-proac-i3546720604.html

Wracając na ziemię - akceptujesz takie rozwiązanie (tzn. normalny wzmacniacz czy amplituner i podłogowe kolumny...coś do 1500zł), czy ma być niezbyt drogo, niezbyt dobrze, niezbyt mocno - ale niezbyt dużo miejsca zajmująca miniwieża???

Pozdrawiam
Napisano
Panowie, a Wy w każdej dziedzinie tacy surowo-dokładni jesteście jak tu z tym basem. Nigdy nie przytrafiło się wam sie powiedzieć "wysłałem esemesa" zawsze wysłałem esemes" przykładów można mnożyć i mnożyć. Także nie ma, co się dziwić, że jakiś chłopak mówi bass- bo przecież wszyscy całe życie nazywamy coś nie poprawnie albo coś profanujemy, bo akurat w tej dziedzinie nie jesteśmy profesjonalistami.
Napisano
Cytat

Panowie, a Wy w każdej dziedzinie tacy surowo-dokładni jesteście jak tu z tym basem.

A czemu mamy przymykać oko na takie rzeczy?

"Słowo pisane" zazwyczaj cechuje się większą starannością niż mowa - również dzięki temu, że możesz edytować swoją wypowiedź i usunąć błędy.
Masz więcej czasu na pisanie...
Zauważ że sporo użytkowników (szczególnie tych z większym stażem na Forum) dba o to, by wyrażać się zgodnie z regułami języka polskiego.

Po to są też uwagi, by wypowiedzi były napisane estetycznie i czytelnie.
Tak samo z usuwaniem wulgaryzmów i dbaniem o kulturalne wypowiedzi na Forum - warto to robić i już.

Pozdrawiam
PS. Nie w każdej dziedzinie - ale na Forum TAK!