zieluwid Napisano 4 marca 2014 Udostępnij Napisano 4 marca 2014 Wszystko przed Tobą. Zestaw masz solidny. Jak na start, to próg wyjściowy dość wysoki. A zmian możesz dokonać zawsze, słuchaj póki co jak najwięcej w obecnej konfiguracji. Pozwoli Ci to na lepsze wejrzenie w ewolucję brzmienia pod wpływem zmian w przyszłości, czy to okablowania, czy źródła. Miłego słuchania.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 4 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 marca 2014 Nie wiem czy już po trzech godzinach grania dźwięk zestawu może się zmienić/dotrzeć ale ja takie wrażenie odniosłem. Aerosmith, McCartney, OMC a teraz Gershwin. Brzmi to świetnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 4 marca 2014 Udostępnij Napisano 4 marca 2014 Po prostu odkrywasz stare płyty na nowo. Penie usłyszysz sporo, czego do tej pory w ulubionych utworach, płytach nie słyszałeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 4 marca 2014 Udostępnij Napisano 4 marca 2014 Cytat Rozczarowany nie jestem, raczej zadowolony z tego, że wykonałem pierwszy krok. Ale na pewno trzeba będzie coś zmienić, bo zestaw powinien grać jak ten w salonie, tym bardziej, że te kolumny stać na wiele. Zatem niezbędne będą kolejne eksperymenty - na początek z kablami. Te kolumny są godne znacznie lepszego wzmacniacza, ale wiadomo - koszty . Zanim zaczniesz eksperymenty w celu zmiany brzmienia na to sklepowe, porzadnie się osłuchaj, również na większych poziomach głośności i przy różnorodnym materiale muzycznym. Co najmniej przez tydzień. Potem wybierz się do sklepu i posłuchaj jeszcze raz tamtej konfiguracji, która Cię urzekła. Myślę, że drugi raz już Cię nie urzeknie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 4 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 marca 2014 Cytat Te kolumny są godne znacznie lepszego wzmacniacza, ale wiadomo - koszty Masz na myśli Myryad MI120 czy jeszcze jakieś marki? (jeżeli możesz to podaj proszę modele). Oczywiście wszelkie zmiany będą się odbywały powoli, po odpowiednim wysmakowaniu klimatu.Przed chwilą słuchałem Gershwina w nagraniu orkiestrowym na dość dużej głośności i zagrało gigantycznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemikost Napisano 4 marca 2014 Udostępnij Napisano 4 marca 2014 No kolego, ja też Ci gratuluję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 4 marca 2014 Udostępnij Napisano 4 marca 2014 To super. Cieszę się, że gra. I rzeczywiście potrzeba więcej czasu na dogrzanie, ułożenie się wszystkiego i osłuchanie.Pamiętaj, że pozornie atrakcyjna metaliczność, czy ofensywność mogą być ekscytujące podczas krótkiego odsłuchu w salonie.W domu mogło by Ci to zacząć dość szybko doskwierać. Najlepsze zestawienia są w pierwszym odsłuchu dość normalne, wręcz nijakie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 5 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 marca 2014 Drugi dzień odsłuchu mojego zestawu. Dzisiaj na tapetę poszedł Vangelis 1492. Gałka potencjometru na dziewiątej. Wrażenia jak z Kinepolis. Basy bardzo wysublimowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemikost Napisano 6 marca 2014 Udostępnij Napisano 6 marca 2014 będę kontynuować wątek tutaj, melodike ma też drugi kolega. myślę, że pożyczy bez problemu:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 7 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Cytat będę kontynuować wątek tutaj, melodike ma też drugi kolega. myślę, że pożyczy bez problemu:) Świetnie. Teoretycznie droższe kable niż Alphardy (7,5zł/m) powinny zagrać kulturalniej. Cytat Moi drodzy, ja wiem, ze trzeba posłuchać, ale nie marnujcie pieniędzy na nowe kable. Co jak co, ale druty naprawdę z tego wszystkiego najmniej się zużywają. Czasem wystarczy tylko uciąć końcówki i zarobić od nowa a kabelki są już wygrzane. Odsłuchać też można wyszukując sprzedających blisko miejsca zamieszkania. Nieraz nawet ktoś mieszkający dalej może się zgodzić podesłać kable do odsłuchu. Ja też wolałbym kupić używane kable za 500zł niż nowe za 1000zł i będę się starał zmierzać w tym kierunku tylko problem, który będę musiał pokonać to jak dokonać odsłuchu kabli używanych? Jeżeli sprzedający będzie chciał kable wypożyczyć to nie będzie problemu. Na razie z pomocą Chemikosta będę próbował porównać różne kable, a potem będę liczył na m.in. Twoją F1angel pomoc w doborze kabli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 marca 2014 Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Cytat Drugi dzień odsłuchu mojego zestawu. Dzisiaj na tapetę poszedł Vangelis 1492. Gałka potencjometru na dziewiątej. Wrażenia jak z Kinepolis. Basy bardzo wysublimowane. No właśnie Kinepolis...spektakularność...a jak brzmi "wysublimowany" bas? słychać każdy niuans...itd., jaka jest scena dźwięowa? czy to nie jest dźwięk tylko koncertowy?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 7 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Odpowiem tak: gdy słuchałem kolumn Dali za 2tys. zł za parę w salonie (nie wiem jaki model) to wrażenia były takie: dźwięk za tubalny, za mało szczegółów, jakby "zza ściany". W przypadku Cantonów z mojego zestawu dźwięk tych wad nie miał. O wiele wyższa kultura grania. O szerszy opis się nie pokuszę ze względu na brak doświadczenia empirycznego oraz nieznajomość terminologii do opisywania wrażeń dźwiękowych. Myślę, że raczej Profi, który ma duże doświadczenie z takimi samymi Cantonami co moje byłby w stanie ubrać wrażenia z ich odsłuchu w słowa w sposób doskonalszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 7 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Panowie, właśnie przyjechał do mnie Rotel RA985BX. Jutro zabiorę się za porównywanie jak brzmi w stosunku do RA980BX. Ale spośród różnic wizualnych pomiędzy oboma modelami spostrzegłem m.in., że na RA985BX jest pokrętło (na zdjęciu pierwsze z lewej strony na dole) z czterema pozycjami: OFF,A,B,A+B. Trochę czytałem na temat wzmacniaczy "A" oraz "B" ale czy moglibyście mi szczegółowiej wytłumaczyć o co chodzi z tym pokrętłem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 7 marca 2014 Udostępnij Napisano 7 marca 2014 To po prostu inna forma wyłącznika.OFF - głośniki odłączone (słuchawki grają)A - grają kolumny podpięte pod wyjścia A (słuchawki też grają)B - grają kolumny podpięte pod wyjścia B (słuchawki też grają)A+B - grają wszystkie 4 kolumny podpięte pod wyjścia A i B (słuchawki też grają)Nie wiem tylko, czy oprócz poz. OFF włożenie wtyku ze słuchawek nie powoduje odłączenia głośników, ale chyba nie. Musisz sam sprawdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 7 marca 2014 Udostępnij Napisano 7 marca 2014 To jest pokrętło do wyboru opcji włączania lub wyłączania terminali głośnikowych, albo ich części.OFF - wyłączasz wyjście na głośniki (być może po włączeniu słuchawek w wyjście słuchawkowe kolumny nie wyłączają się automatycznie?).A - włączona sekcja A terminali głośnikowych.B - włączona sekcja B terminali głośnikowych.A+B - włączone sekcje A i B terminali głośnikowych (np. przy zastosowaniu bi-wiringu).I dla ścisłości. Tam nie ma wzmacniacza A i B, tylko jest jedna końcówka stereofoniczna (kanał lewy i prawy) z wyprowadzonymi wyjściami na sekcję A i B zacisków głośnikowych. Przy podłączeniu pojedynczymi kablami (nie w bi-wiringu) wszystko jedno do której sekcji (A czy B) podłączysz kolumny. Będzie tak samo grało tu czy tu i moc będzie taka sama z wyjścia A czy z wyjścia B.Ty Pewnie to wiesz, ale napisałem, może komuś się przyda. Co trochę ktoś o to pyta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 7 marca 2014 Udostępnij Napisano 7 marca 2014 OFF Kolumny odłączone, słuchawki działają po podłączeniu. Stosuję to u mnie codziennie w godzinach wieczornych . Np. w MF E10 po podłączeniu słuchawek, kolumny przestają grać automatycznie. Tam nie ma możliwości takiego sterowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 7 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Dziękuję za podpowiedzi. I jeszcze ciekawostka: Niemiec, który sprzedał mi Rotela dołączył gratis urządzenie Belkin Bluetooth Music Receiver model F8Z492cw. Na allegro jest cała masa adapterów USB Bluetooth do komputera: od takich za kilka złotych do wersji za 40zł, na przykład taki:http://allegro.pl/nowy-bluetooth-usb-2-0-e...4014871935.htmlCzy orientujecie się, który adapter warto byłoby kupić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 7 marca 2014 Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Ale po co Ci ten adapter ?Edit : Przepraszam, nie było pytania. Pierwsze co mi przyszło na myśl, to telefon i laptop, gdzie bluetooth masz od ręki .Odnośnie pytania, Nie jestem pewien, ale one są chyba uniwersalne, a cena swoją drogą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 7 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Chciałem przesyłać nim muzykę z komputera do wzmacniacza. Chociaż nie wiem, czy bez DACa byłoby to możliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 7 marca 2014 Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Oczywiście, że możesz bez Daca. Ale jak zainwestujesz w Dac, to wynalazki typu Bluetooth, radziłbym pominąć . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 7 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Ok. Dzięki. To jeszcze miałbym pytanie pod które wejście we wzmacniaczu to urządzenie podłączyć: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 7 marca 2014 Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Pod każe wolne, oprócz Phono i Tape Out. Ja zawsze źródło dodatkowe, podłączam do AUX (widzę, że wolne u Ciebie). Podłącz i sprawdź czy działa na telefonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 7 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Niestety jeśli chodzi o telefonię to jestem zwolennikiem minimalizmu i cięcia kosztów więc mam telefon bez bluetooth. Więc najpierw muszę kupić adapter, chyba że ten od myszy zadziała? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 7 marca 2014 Udostępnij Napisano 7 marca 2014 Nie wiem. Sprawdź i daj znać. Mam identyczny od myszki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 8 marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2014 Jestem po odsłuchu Roteli: RA980BX i RA985BX i mogę porównać ich brzmienie. Oba modele grają na wysokim poziomie, choć nieco inaczej. RA980BX- pełniejsze basy, bardziej "soczyste" brzmienie. RA985BX-basy płytsze, brzmienie bardziej ostre. Drugi model posiada udogodnienie w postaci pilota, którym można było sterować zarówno wzmacniaczem jak i CD Marantza. To chyba wszystko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts