jacek75 Napisano 28 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2014 Te podkładki z salonu mennica audio będą niedługo poszukiwane, wszak1 i 2 groszówki są wycofywane, starsze mają w składzie więcej miedzi, ale utleniają się Zaś takie srebrne do jazzu A na poważnie żeby ograniczyć ilość składowych( podkładki ) lepiej z kulką, nacisk i tak większy na 1mm kwadratowy niż przy podkładce, a nie niszczy podłogi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 28 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2014 (edytowany) Liczyłem na kólkowe zakończenie a niestety dostałem szpikulce.Nie ma co narzekać. Ważne żeby grało. Jutro napiszę jak już wszystkopodłącze i będzie działało <modli się>Jak w tym Grundig Fine Arts mam podłączyć kable? Nie nie ma tam takiej standardowej dziurki tylko jakby podwójna dzielona po środku widoczną srubą od docisku. Obojętnie jak włożyć tam kabel? Edytowano 29 stycznia 2014 przez RoRo Korzystaj z funkcji "EDYTUJ" by uzupełnić/poprawić swoją wypowiedź-zamiast pisać jeden post po drugim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 zrób foto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Proszę.Może wystarczy po prostu przepchać na wylot, zakręcić i cześć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Wsuwasz kabel i zakręcasz, zrób tak, żeby odizolowana część nie została na powietrzu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Ale może miedziak wystawać z drugiej strony czy odmierzyć tak bardzo dokładnie żeby tylko pod "nakrętką" był odsłonięty?Ja tam zawsze miałem kable odsłonięte, chociaż z pół cm. To na coś wpływa?Kable mam obrać ze wszystkich warst aż do gołego miedzianego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Hej,Mam pytanie w ramach tego wątku: czy wydłużenie przewodu łączącego kolumny z 2 x 2,5m do 2x 4m obniży jakość dźwięku? Jeżeli tak to ile powinna wynosić maksymalna długość przewodu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Zaczynam kroić Alpharda da vinci a nie chcę czegoś zepsuć. Proszę o odpowiedź ;] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Celdur dobrze masz w tym wzmacniaczu, odizoluj max 1,5 cm, skręć palcami i wsuń z tej strony tak by przy przykręcaniu przewód sam się docisnąłpod tym linkiem jest fajna tabelka odnośnie dobierania średnicy oraz długości kabla do mocy zestawu.http://sklep.rms.pl/melodika-mdc2250-purpl...z-zyla-basscore Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Rozumiem że te jakieś białe izolacje w postaci jakby kurde ściereczki też mam poucinać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Tak, też. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Ładnie nie mogę zdjąć tej fumy z kabelków miedzianych. Za mocno siedzą.Fajny kabel które nawet zrobić w domu nie mogę bez odpowiednich narzędzi niewiadomo jakich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Celdur, a tak z ciekawości: czym połączysz tego Grundiga V3 z CD/tunerem? (też jestem na tym etapie) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Z PC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 To może wybadaj czy to może być jakiś byle jaki kabel czy może interkonekt? A jeżeli interkonekt to jaki? (ja też się uczę tego ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Myślałem że te głośniczki będą troszkę głośniejsze na tym wzmacniaczu ale może się rozkręcą po wygrzaniu.Na połowie wcale nie jest głośno.. Na ile radzicie ustawić bas i wysokie przy wygrzewaniu 30 godzinnym?A i niskie strasznie mi dudnią normalnie jak z subwoofera. Można coś zaradzić?Trzeba będzie zobaczyć te kable melodiku może dźwięk się zmieni.Kolumny tak 8-10cm od ściany, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 daj tym kolumnom czasniech pograją dobry miesiąc tak na lajcie, ustawienia domyślne bez grania na ful ja bym je odstawił tak 20cm od ściany Melodika da Ci więcej basu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Na fulla nie zamierzam włączać. Gram obecnie na połowie gwizdka i da się rozmawiać.bas i tremble na 0 czy jednak na + żeby wygrzewało?A no i lepsze chinch'e muszę kupić bo mam najtańsze od karty do wzmaka. Nie miałem już szmalu.Kable pociąłem kiepsko i jest goły kabel nad wejściem jeśli to coś zmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 przed chwilą czytałem odnośnie wygrzewania kolumnludzie twierdzą że mają grać dość głośno z energiczną muzyka - tyle wyczytałem to przytnij kabel od nowa bardziej starannie ja kupiłem taki kabel RCA http://sklep.rms.pl/interkonekt-2x-rca-2xr...rofigold-sky-1mtrochę kosztuje ale warto Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Daj spokój obecnie nie mam zamiaru ciąć go od nowa. Dali tam taką twardą gumę (prawie plastik) że nie chciało schodzić z kabli.Wymordowałem się pierszwy raz tak fest przy durnym kablu. Gra to niech gra.Dzięki za linka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Cytat Kable pociąłem kiepsko i jest goły kabel nad wejściem jeśli to coś zmienia. Nic to nie zmieni - pod warunkiem, że nie zetknie się z "gołym" drugim kablem głośnikowym przy włączonym wzmacniaczu.Dla świętego spokoju możesz zaizolować ten goły kawałek (nawet przeźroczystą taśmą klejącą, jak nie masz izolacyjnej).Co do nadmiaru basu - zależy w dużym stopniu od ustawienia kolumn w pokoju (nie powinny stać w rogu i blisko ściany). Często zaleca się co najmniej pół metra od ściany...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 No ja mam 10cm od ściany 50cm to ciężko będzie chodzić po pokoju.Basu za wiele nie ma. Nie łomoczne. Jak włącze loudness to dopiero wtedy wali niemiłosiernie.Kolce raczej na to nie wpływają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Napisałeś "A i niskie strasznie mi dudnią normalnie jak z subwoofera. Można coś zaradzić"Jak jest za dużo basu i nie masz możliwości inaczej ustawić kolumn - to na razie zejdź niskimi tonami z położenia neutralnego na mały minus.A co do wygrzewania (i ogólnie grania), to najlepiej w położeniu neutralnym (czyli 0).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Dudniło z włączoną funkcją loudness. Bez tego bas jest ale nie za duży. Niech się grzeją może się poprawi.Smooth Jazz może być do wygrzewania czy trzeba koniecznie łomotać? ;] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 29 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2014 Właśnie nie powinieneś łomotać, aż membrana chce wyskoczyć. To nowe głośniki. Łomotanie dozuj z czasem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts