rafraj Napisano 11 marca 2008 Udostępnij Napisano 11 marca 2008 Witam wszystkichMam proste pytanie , czy te wtyki coś dają i czy jest sens mieć coś takiego ?? Czy to tylko kwestia wygody raczej ??A jeśli jest sens to czy ktoś może się orientuje czy Denon 1500ae i avr 2808 "akceptują" takie wtyki ??Wtyki się wsuwa w otwór i to jest jakoś na "zacisk" czy jakoś inaczej się potem montuje ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 11 marca 2008 Udostępnij Napisano 11 marca 2008 Jak w nie jednej sprawie w audio są tu różne poglądy.Jedni twierdzą że najlepsze są gołe kable, bo unika się dodatkowych połączeń, inni że koniecznie wtyki .Na pewno z wtykami jest najwygodniej .Trzeba tylko wiedzieć czy gniazda w twoim sprzęcie akceptują banany .Oficjalnie są w Europie zakazane.Często gniazda mają zatyczki plastykowe po usunięciu których możemy włożyć banany.Najlepsze są rozporowe ze śrubą . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafraj Napisano 11 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2008 Żartujesz Audionet ??A czemu to są zakazane w Europie ??Są niepoprawne politycznie czy co ??Śmiać się czy płakać...To jak z tymi durnymi strefami...Kupiłem kiedyś płytki do odtwarzania w strefie tej US... i ni cholery nie mogłem ich odtworzyć... normalnie legalnie kupione itd. ale żeby "polski" sprzęt odtworzył to trzeba pokombinować... ech... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 11 marca 2008 Udostępnij Napisano 11 marca 2008 Może to i śmieszne ale ponieważ banany można włożyć do kontaktu a przeciętny maniak sprzętu marzy aby to zrobić.Więc urzędnicy Unii zakazali ich stosowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafraj Napisano 11 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2008 No.....takTo poczekajmy kiedy na kubkach z kawą będzie napisane że ... Kawa może być gorąca i oparzyć... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 marca 2008 Udostępnij Napisano 11 marca 2008 Jeszcze w temacie „bananów” – to np. Pioneer w większości swoich modeli stosował gniazda dostosowane do „szpilek” (czyli mini-bananów).Chyba największym plusem wtyczek bananowych jest to, że przy odsłuchach pozwalają szybko zmieniać kable głośnikowe, kolumny czy wzmacniacz. Kolejnym - są "banany" z otworem na włożenie drugiego "banana", co przydaje się gdy nie mamy w kolumnach podwójnych gniazd.W każdym razie ja w większości stosuję u siebie "banany", a co będzie jak przejdę na lepszy sprzet - nie wiem W lepszych systemach - niestety droższe "banany", albo gołe kable.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 11 marca 2008 Udostępnij Napisano 11 marca 2008 rafrajJuz od dawna sa napisy na opakowaniach z goracymi napojami. Podobno byla sytuacja, ze ktos po oparzeniu sie zaskarzyl McDonald, ze nie poinformowal, iz napoj moze byc goracy. Zwroc uwage, ze obecnie w wiekszosci mozna znalezc taki napis na kubku - "uwaga goracy napoj" Wracajac do tematu, zgadzam sie z Audionet, sa rozne szkoly. Przy tej klasie sprzetu zupelnie bym sie tym nie przejmowal. Najwazniejsze by bylo wygodnie, niestety gole kable to udreka. U siebie mam widelki i wkurza mnie to, bo ciezko jest dobrze dokrecic, a zle dokrecone kable w przypadku lampy moga spowodowac buum Jesli bedziesz mial we wzmaku mozliwosc polaczenia Bananami to polecam. Zwroc uwage na zaslepki o ktorych wspomnial Audionet, czesto mozna je w prosty sposob wydlubac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafraj Napisano 11 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2008 Ok rozumiemCzyli mogę spokojnie włączyć dla wygody bo przy mojej klasie sprzętu nic to raczej nie zepsuje Hybyrd83Właśnie dlatego tak napisałem , bo też mi się to z tą kawą odbiło o uszy z tym że nie u nas a w USA gdzieś...I podobno ta osoba dostała ciężkie odszkodowanie od McDonalda... ech żeby u nas takie sądy były hihihi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 11 marca 2008 Udostępnij Napisano 11 marca 2008 U nas Sądy bronią interesu Państwa a nie obywatela.......taki komunistyczny nawyk im jeszcze pozostał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 11 marca 2008 Udostępnij Napisano 11 marca 2008 Banany są dużo wygodniejsze od widełek czy tym bardziej gołych kabli.Dobre są jeszcze szpilki bo wtedy kabel głośnikowy leci bliżej tylnej ściany wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 marca 2008 Udostępnij Napisano 11 marca 2008 Dla mnie szpilki są tragiczne - większość sprzętu akceptuje banany, a szpilki tylko nieliczne.A ja mam niestety wsród różnych sprzętów także Pioneera i nie mogę się wygodnie bawić w porównania różnych sprzętów - np. podpinania kolumn na tych samych kablach pod Pionka i pod inne firmy A co do "...szpilki bo wtedy kabel głośnikowy leci bliżej tylnej ściany wzmacniacza." to myślisz chyba o kablach kątowych - przecież można takie spotkać również wśród bananów.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tricia Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 Dnia 11.3.2008 o 09:35, rafraj napisał: No.....tak To poczekajmy kiedy na kubkach z kawą będzie napisane że ... Kawa może być gorąca i oparzyć... Niecale 10 lat pozniej: przeciez juz tak jest... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 Bdb banany są typu BFA duża powierzchnia styku w porównaniu ze zwykłym bananem jak tu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wallace Napisano 19 listopada 2017 Udostępnij Napisano 19 listopada 2017 Banan do audio w akcesoriach (tfu!) pomiarowych ?! Jakżesz można! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts