lpomis Napisano Środa o 12:16 Napisano Środa o 12:16 (edytowany) 40 minut temu, ITI SERWIS napisał: jakiej jakosci sygnał trafi do DAC Współczesne telewizory w większości przypadków konwertują sygnał audio do 48kHz. Wyjście optyczne dostanie więc już przetworzony sygnał PCM. Taki też trafi do zewnętrznego DACa. Nawet jeśli apka Tidala pokazuje Ci inną częstotliwość próbkowania, to TV i tak zrobi swoje i przemieli wszystko do 48kHz Edytowano Środa o 12:19 przez lpomis 2 Odpisz, cytując
ITI SERWIS Napisano Środa o 14:14 Napisano Środa o 14:14 1 godzinę temu, lpomis napisał: Współczesne telewizory w większości przypadków konwertują sygnał audio do 48kHz. Wyjście optyczne dostanie więc już przetworzony sygnał PCM. Taki też trafi do zewnętrznego DACa. Nawet jeśli apka Tidala pokazuje Ci inną częstotliwość próbkowania, to TV i tak zrobi swoje i przemieli wszystko do 48kHz BARDZO DZIĘKUJE ZA WYJAŚNIENIE Pozdrawiam TAk przypuszczałem Ja TV uzywam tylko do filmu A streamera do TIDAL ale byłem ciekaw czy takie połaczenie cos wniesie DZIĘKUJĘ JESZCZE RAZ Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Środa o 15:33 Napisano Środa o 15:33 16/48 - tv zrobi konwersje do jedynego obsługiwanego formatu. Co do samej jakości zależy to już od TV. Niektóre grają po optyku przyzwoicie, niektóre fatalnie. chyba się powtórzyłem ale dopiero po napisaniu mi się odświeżyło wraz z odpowiedzią @lpomis Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) Dzisiaj mojej córce wyszedł przez przypadek trochę taki oto wynik testu DACów a przy okazji sposobu łączenia odtwarzacza i pre/dac (jak w sygnaturze) Tak to opisała: Połączenie 1 po optyku: gitara bardziej Połączenie 2 po usb: perkusja bardziej Połączenie 3 po rca: wszystko bardziej i wyraźniej Nie określiła co lepiej, a co gorzej tylko po prostu na czym polegała różnica. To a propos audiofilskich określeń brzmienia, z ktorymimnie wiadomo co zrobić... konkretnie i na temat Edytowano 4 godziny temu przez BlaBla 1 Odpisz, cytując
Pablosan Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Cześć, proszę z góry o wyrozumiałość. Mam pytanie: Czy podłączenie zewnętrznego DACa do zintegrowanego DACa w kolumnach aktywnych sprawi, że zintegrowany DAC "przesłoni" zewnętrznego DACa? Czytałem w necie opinie, że przy sygnale z zewnętrznego DACa, wbudowany DAC w kolumnach aktywnych jest omijany i sygnał analogowy trafia bezpośrednio do wzmacniacza. Na logikę to by miało sens, bo po co byłoby z powrotem konwertować sygnał analogowy na cyfrowy i znowu raz jeszcze cyfrowy na analogowy? Czytałem też, że właśnie jak w akapicie powyżej się dzieje, dlatego podłączanie zewnętrznego DAC jest bez sensu w kolumnach aktywnych z wbudowanym przetwornikiem cyfrowo-analogowym. Prośba o krótkie wyjaśnienie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Edytowano 2 godziny temu przez Pablosan Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, Pablosan napisał: Mam pytanie: Czy podłączenie zewnętrznego DACa do zintegrowanego DACa w kolumnach aktywnych sprawi, że zintegrowany DAC "przesłoni" zewnętrznego DACa? Co to za kolumny ? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 17 minut temu, Pablosan napisał: Czytałem też, że właśnie jak w akapicie powyżej się dzieje, dlatego podłączanie zewnętrznego DAC jest bez sensu w kolumnach aktywnych z wbudowanym przetwornikiem cyfrowo-analogowym. Wychodzisz z zewnętrznego DAC-a kablami analogowymi RCA wpinasz pod AUX w kolumnie . W ten sposób konwersję D/A robi DAC zewnętrzny. Odpisz, cytując
Pablosan Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, tomek4446 napisał: Wychodzisz z zewnętrznego DAC-a kablami analogowymi RCA wpinasz pod AUX w kolumnie . W ten sposób konwersję D/A robi DAC zewnętrzny. Tak właśnie jest 🙂, RCA wpięte w kolumny. I to jest standardowe działanie w tego typu przypadkach? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Pablosan napisał: I to jest standardowe działanie w tego typu przypadkach? Sprawa jest banalnie prosta , pod wejścia analogowe wychodzisz z zewnętrznego DAC-a , cyfrowe wejścia , konwertuje DAC kolumny. Odpisz, cytując
Recommended Posts